Doları satan borsaya geldi!

Doları satan borsaya geldi!

Kur Korumalı Mevduat (KKM) aracıyla kurlardaki oynaklığın azalması yabancı paraların getirisini sıfırladı. Bu nedenle vatandaşlar dolar yerine borsalara yöneldi. Tasarruflarını üretim sağlayan sanayi şirketlerinden hisse alarak değerlendiren vatandaşlar yılbaşından bu yana %102 kazanç sağladı. Bu getirinin %25’i son bir ayda gerçekleşti. Ekim ayında en yüksek reel getiri de BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
Kurlardaki oynaklığın iyice azalması, parasını dolar ve avro gibi yabancı paralarda değerlendirenleri kara kara düşündürüyor. Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) attığı destekleyici adımların da etkisiyle TL, yabancı paralar karşısındaki direncini sürdürüyor. Borsadaki yüksek getiriye rağmen parasını yabancı parada kalmayı tercih edenler, kâr etmek bir yana son bir ayda zarar etti.

DOLAR SON DÖNEMDE SIKIŞIK BANT HAREKETİ SERGİLİYOR

Son bir ayda dolar TL karşısında sadece 3 kuruş artarken, avro 5 kuruş geriledi. 7 Ekim’de 18,5758 olan Dolar/TL seviyesi, dün Kapalıçarşı serbest piyasada günü 18,5850’de tamamladı. Bir aydır yerinde sayan doların, alım satım komisyonu da hesaba dahil edildiğinde kazanmak bir yana yatırımcısına zarar ettirdiği görülüyor. Avroda da benzer bir tablo var. Geçen ayın ilk haftasında 18,50-18,60 TL arasında işlem göre avro, dolara göre daha hareketli bir görünüm arz etse de yatırımcısına kazandırmadı.

BORSAYA YÖNELDİLER

Tasarruflarını üretim ve yatırımla büyüyen şirket hisselerinde değerlendirenler, son bir ayda yüzde yüksek kazanç elde etti. Yılbaşından bu yana yüzde 102 artış kaydeden BIST Sanayi Endeksi, 3 bin 404 puandan 6 946 puana yükseldi. Oluşan kazancın yüzde 25’i son bir ayda oluşması dikkat çekiyor. BIST Bankacılık Endeksi’nin son bir aydaki kazancı ise yüzde 14,5 oldu.

EN KÂRLI HİSSELER SANAYİ ENDEKSİNDE

Tasarruflarını hisse senetlerinde yatırmayı tercih edenler, ayna zamanda firmaların finansman ihtiyacını karşılamasına da katkı veriyor. Gıda, enerji, savunma sanayi, sivil havacılık gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirket hisseleri, yatırımcılardan en çok ilgi gören ve en yoğun işlem görenler olarak öne çıkıyor. Borsa İstanbul Mali Endeksi geçen hafta yüzde 4,33 artışla 4.002 puana, Sanayi Endeksi yüzde 9,99 primle 6.943 puana, Hizmetler Endeksi yüzde 9,67 kazançla 3.660 puana, Teknoloji Endeksi ise yüzde 8,10 artışla 4.313 puana yükseldi.

YATIRIMCI SAYISI YILBAŞINDAN BU YANA 900 BİN KİŞİ ARTTI

Yakın zamana kadar büyük ilgi gören dolar ve avrodaki getirinin son aylarda sıfıra yakın olması, yatırımcıları borsadaki sanayi şirketlerine yöneltti. Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerine yatırım yapan kişi sayısı 2 milyon 900 bini aştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre altı aydır üst üste artış gösteren borsadaki yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana 900 bin kişi arttı.

DÜŞÜK FAİZ ORTAMI DA BORSAYA İLGİNİN ARTMASINDA ETKİLİ OLUYOR

Yatırımcı ilgisinin artması borsada işlem gören 503 şirketin hisse senetlerinin fiyatını da artırırken şirketlerin değerini yükseltiyor. Borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri son bir yılda yüzde 120 civarında arttı. Kasım 2021’de 2,1 trilyon TL olan şirketlerin toplam değeri, 4,6 trilyon liraya çıktı. Döviz kurlarının yerinde saymasının yanısıra düşük faiz ortamı da borsaya ilginin artmasında etkili oluyor.