Avrupa sigorta ailesinin nüfusu kalabalık

Avrupa sigorta ailesinin nüfusu kalabalık

Avrupa Sigorta Federasyonu üyesi 32 ülkenin 2010 yılında 5 bin 350’ye ulaşan şirket sayısı, 2011 yılında 5 bin 500’ün biraz altında kaydedildi. Bunların çoğunluğu anonim şirketlerden ve mütüel sigortacılardan oluşuyor, ancak aralarında aynı zamanda kamusal kuruluşlar ya da kooperatifler de var. Avrupa’da sigorta sektörü hem doğrudan hem de endirekt olarak önemli bir istihdam kaynağı oluşturuyor. Sigortacılar ürünlerini doğrudan ya da farklı dağıtım kanalları kullanarak satıyorlar. En bilindik dağıtım kanallarıysa brokerler, acenteler ve bankasürans. Sigorta ürünlerinin dağıtımı iyice gelişmiş durumda. İnternet ve cep telefonları gibi teknolojik gelişmeler de yeni dağıtım kanalları oluşmasına yol açıyor ve böylece sigortacılar, giderek satış kanallarını çeşitlendirerek daha fazla strateji üretir hale geliyor.
Avrupa’daki şirket sayısının neredeyse yüzde 3 oranında azalarak 5 bin 500’ün biraz altına düşmesini tetikleyense İngiltere oldu. Yüzde 22’lik pazar payıyla Avrupa’daki en büyük sigorta sektörüne sahip olan ülkede, sigorta şirketlerinin sayısı 2011 yılında neredeyse yüzde 8 oranında düşerek 1200 civarına geldi. En büyük düşüşse yüzde 14’le Hollanda’da görüldü. 2010’da 263 şirket varken, bu sayı 2011’de 227’ye indi. Sigorta şirketleri açısından ikinci ve üçüncü en büyük pazarlar, 580 şirketle yüzde 11’lik pazar payını elinde tutan Almanya ve 430 civarında şirketle yüzde 8’lik pazar payına sahip Fransa oldu.
ALMANYA’DA 216 BİN KİŞİ SİGORTA ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYOR
2010 yılında Avrupa sigorta sektörü yaklaşık 960 bin kişiye istihdam sağladı. Almanya, 2010 yılında doğrudan sigorta sektöründe 216 bin 400 çalışanıyla, Avrupa’nın en kalabalık pazarı oldu. Fransa ise 148 bin çalışanıyla ikinci sıradaydı, İngiltere de 120 bin çalışanıyla Fransa’nın ardından üçüncü oldu. 2010 yılında Almanya ve Fransa’da sektördeki çalışan sayısı çok değişmedi. 2010 yılına ait veriler, Avrupalı çalışanların yüzde 86’sının tam gün çalıştığını gösteriyor. Ancak 2001’de yüzde 89’un tam gün çalıştığı göz önüne alınınca bu oranın son 10 yılda giderek düştüğü de ortaya çıkıyor.
İTALYA’NIN ACENTE KANALI ÇOK YAYGIN
Hayat sigortalarının aksine birçok Avrupa ülkesinde hayat dışı sigorta ürünlerinin dağıtımı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi en fazla acente ve brokerler kanalıyla yapılmaya devam ediyor. Slovakya ve Lüksemburg dışındaki ülkelerdeyse hayat dışı ürünlerin doğrudan dağıtım kanallarıyla satışında fazla bir değişiklik kaydedilmedi. Hayat branşında olduğu gibi hayat dışı branşta da acenteler sigorta ürünlerinin dağıtımında en büyük paya sahip. 2010 verilerine göre, İtalya yüzde 82’lik oranla yaygın şekilde bu kanalı kullanırken, Slovakya yüzde 70, Türkiye ise yüzde 68’lik oranla hayat dışı dağıtım kanallarını kullanıyor. Buna karşın brokerler, Belçika (% 61), İrlanda (% 59) ve İngiltere (% 58) gibi ülkelerde yaygın olmayı sürdürüyor.
DOĞRUDAN SATIŞTA HIRVATİSTAN VE HOLLANDA BAŞI ÇEKİYOR
Şirket çalışanları tarafından doğrudan veya uzak mesafeden yapılan satışlarsa hayat branşına kıyasla hayat dışı branşta daha gelişmiş düzeyde. Doğrudan satışın en yaygın olduğu iki ülke Hırvatistan ve Hollanda. Hırvatistan ve Hollanda’yı İrlanda (% 41), Avusturya (% 35) ve Fransa (% 35) gibi ülkeler takip ediyor.
 Avrupa ülkelerinin çoğunda bankasürans hayat sigortası ürünlerinin dağıtımında en yaygın dağıtım kanalıyken bankasüransın hayat dışı branşta fazla kullanılmadığı görülüyor. Bankasürans özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde nadir kullanılan bir dağıtım kanalı olmakla birlikte bankasüransın dağıtım kanalları içindeki pazar payı en fazla yüzde 14. Bankasüransın en fazla artış gösterdiği ülke Portekiz’ken, en çok tercih edilen diğer ülkeler sıralamasında Portekiz’ i Türkiye (% 13) ve Fransa (% 11) izliyor.