Avrupa’da sanayi üretimi alarm veriyor

Avrupa’da sanayi üretimi alarm veriyor

Avrupa ekonomisinin sanayi üretimi pandemi sonrası en kötü döneminin içinden geçerken bunda en önemli sebep enerji sorunu olmaya devam ediyor. Üretim yapan çeşitli sektörlerde enerji bazlı zayıflama devam ederken enflasyon inatçı kalmayı sürdürüyor.

Bölge gelirinin büyük kısmını kapsayan ticarette açık verilmesi piyasalarda ekonomik daralma beklentilerini artırırken AB ve Rusya arasındaki enerji sorununun bölge ekonomisine büyük zarar vermesi nedeniyle 2023’ün ilk çeyreğinde ekonominin daralmaya başlayacağı düşünülüyor.

Yüksek enflasyon, faiz artışları ve enerji krizi nedeniyle resesyonun eşiğinde olan Avrupa ekonomisinin ana dinamolarından olan sanayi üretiminde çalan alarm zilleri bölgedeki istihdam ve ekonomik istikrar açısından da kritik önem taşıyor.

DEVLER VİTES DÜŞÜRÜYOR

Demir çelik, kimya gibi endüstrilerde dev şirketler vites düşürmeye hazırlanırken korkutan haber gelir açısından dünyanın en büyük kimya şirketi olan BASF’tan geldi.

BASF şirketi, artan enerji maliyetleri ve talep düşüşü yüzünden küçülmeye gidecek şirketlerden yalnızca biri. Avrupa’da “kalıcı olarak” küçülmek zorunda kalacağını ve yüksek enerji maliyetlerinin bölgeyi giderek daha rekabetçi hale getirdiğini söyleyen BASF grubu maliyet düşürmek amacıyla bazı birimlerini daraltacağını duyurdu.

KİMYA SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR

Öte yandan yalıtım levhaları ve döşeme köpükleri de üreten rakip kimyasal üreticisi olan Covestro’nun da yükselen gaz ve hammadde fiyatlarının Avrupa’daki ağır sanayi oyuncularına yük getirmesi nedeniyle salı günü kazanç tahminini düşürdüğü görüldü.

Financial Times’ın haberine göre, BASF CEO’su Martin Brudermüller konu ile ilgili bilgilendirmesinde, “Avrupa kimya pazarı yaklaşık on yıldır zayıf bir şekilde büyüyor ve bu yıl boyunca doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki önemli artış, kimyasal değer zincirleri üzerinde baskı oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

DOĞALGAZ MALİYETLERİ UÇTU

Temel petrokimyadan gübre ve yapıştırıcıya kadar çeşitli ürünler üreten BASF, 2022’nin ilk dokuz ayında Avrupa’daki tesislerinde geçen yılın aynı dönemine göre 2,2 milyar Euro daha fazla doğal gaz harcadı.

Brudermüller, Avrupa gaz krizi ve AB’nin düzenlemeleri nedeniyle şirketin bölgedeki maliyetleri ‘mümkün olduğunca hızlı ve kalıcı olarak’ düşürmeye çalıştığını söyledi. Şirket iki hafta önce, önümüzdeki iki yıl içinde maliyetleri 1 milyar Euro azaltacağını ve ağırlıklı olarak bilgi teknolojileri, iletişim ve Ar-Ge gibi üretim dışı alanlarda küçüleceğini duyurdu.

ENFLASYON ETKİLİ OLUYOR

Şirketin satış gelirleri üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 artarak 21,9 milyar Euro’ya ulaşsa da şirket bunun temel olarak yüksek fiyatlar nedeniyle olduğunu söyledi.

Rus gazına ambargo uygulanmasının Almanya’yı ikinci dünya savaşından bu yana en büyük krizine sürükleyeceği konusunda daha önce uyarıda bulunan Brudermüller, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Almanya ve Avrupa’daki orta ve uzun vadeli rekabet güçlerini korumak için” maliyet indirimlerinin gerekli olduğunu söyledi. Sözcü