Avrupa’dan Çinli şirketlere neşter

Avrupa’dan Çinli şirketlere neşter

Çin’in AB ve Birleşik Krallık’a yaptığı toplam yatırım seviyesi, 2022’de yüzde 22 düşüşle 7,9 milyar Euro’ya gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Yatırım seviyesi, 2016’da 47,4 milyara kadar yükselmişti.

Rhodium Group isimli araştırma şirketi ve Berlin merkezli bir düşünce kuruluşu Merics tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2022’de yatırımdaki yüzde 22’lik düşüş, Avrupa’nın Çin’e yönelik son hamlelerinin ürünü oldu.

DÜZENLEYİCİLER DEVREYE GİRDİ

Financial Times’ın aktardığı rapora göre, araştırmacılar, 2022’de Çinli kuruluşlar tarafından sürdürülen 16 yatırım anlaşmasından en az 10’unun, özellikle İngiltere, Almanya, İtalya ve Danimarka’daki yetkililerin itirazları nedeniyle tamamlanamayacağı görüşünde.

Araştırmalara göre, Almanya ve Birleşik Krallık’la yapılan yarı iletken satın almalarının çoğu engellendi. Raporda, üzerinde anlaşmaya varılan anlaşmaların düzenleyici hükümlerin dayatılmasından sonra iptal edildiği belirtildi.

Araştırmacılar, toplam 16 yatırım anlaşmasıyla ilgili çalışmalarının hiçbir şekilde kapsamlı olmadığını, çünkü hükümet incelemelerinin genellikle kamuya açıklanmadığını belirtti.

DEV SATIN ALMALAR ENGELLENDİ

Avrupalı düzenleyiciler tarafından engellenen anlaşmalardan bazıları şöyle oldu:

* Çinli Sai MicroElectronics, Alman Elmos Semiconductor’ın otomotiv çipi varlıklarını satın almak istedi. Ancak bu satın alma işlemi Almanya tarafından yasaklandı.

* Hong Kong’lu Super Orange, elektronik tasarım şirketi Pulsic’i satın almak istedi ancak bu işlem İngiltere tarafından durduruldu.

* İtalya, Alpi Aviation isimli askeri drone grubunun Çinli şirketlere satışını iptal etti.

Raporda, “2023’te, inceleme mekanizmaları Belçika, Estonya ve İrlanda’da da geriye dönük olarak yürürlüğe girecek. Hollanda, hassas teknolojilerin ve enerjilerin geriye dönük olarak da gözden geçirilmesine izin verecek daha geniş bir inceleme sistemi başlatmayı planlıyor” denildi.