Babuşcu’dan KKM’de üst faiz sınırı yorumu

Babuşcu’dan KKM’de üst faiz sınırı yorumu

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdi. Prof. Dr. Şenol Babuşcu konuyla ilgili olarak, “Üst faiz sınırını kaldırmaları KKM’ye ilginin azalmasından kaynaklanıyor” dedi.

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda kur korumalı mevduat (KKM) sistemi için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı. Bu kararla birlikte KKM hesaplarının yeniden cazibe kazanması bekleniyor.

“Seçim öncesi KKM’den çıkış istemiyorlar”

Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu konuyla ilgili olarak, “KKM’de üst faiz sınırı kaldırmaları KKM’ye olan ilginin azalmasından kaynaklanıyor. Biliyorsunuz, son üç hafta içinde 100 milyar TL’lik bir azalış oldu. 1 buçuk trilyondan, 1 trilyon 370 milyar TL’ye kadar düştü. Seçim öncesi KKM’den çıkışları istemiyorlar. ‘Artmasa da aynı seviyeyi korusun’ düşüncesindeler. Onun için alınmış bir karar olarak görüyorum” dedi.

Ayrıca 2022’de KKM’ye Hazine’nin 93 milyar TL, Merkez Bankası’nın da 60 milyar TL ödediğinin tahmin edildiğini söyleyen Babuşcu “Bu ödemenin 2023 yılında da olmaması için veyahut da yüksek olmaması için alınmış bir karar olarak görüyorum” diye konuştu.

“Üstü kapalı bir faiz artışı”

Alınan kararın üstü kapalı bir faiz artışı olduğunu belirten Babuşcu, şöyle devam etti:

“Üstü kapalı bir faiz artışı, kesinlikle. Faydası şöyle; en azından KKM’den çıkışı azaltacağını düşünüyorum veya aynı seviyede bırakacağını ama artış yapacağını düşünmüyorum. Tabii, oluşacak faiz de net değil, daha henüz göremiyoruz. 19+3 mü olacak faiz, 25+3 mü olacak, onu bilemiyoruz.“

Babuşcu, Merkez Bankası’nın seçime kadar kurları tutmak için 50-60 milyar dolara ihtiyacı olduğunu da belirtti: “Bu, 50-60 milyar dolar dövizi temin edebileceği yerler belli. Bunu sosyal medyada da yazdım. Birinci alternatif, doğrudan sermaye yatırımı gelmez. İkinci alternatif, portföy yatırımı gelmez. Üçüncü alternatif, Arap ülkeleriyle swap anlaşmaları yapılamaz, oradan döviz gelmez. Dördüncü alternatif belki borçlanmadan 3-5 milyar dolar bulabilir. Beşinci alternatif Rusya, oradan belki bir miktar gelebilir. Bir de kayıt dışından yansıyan rakam var. İlk üçten bulma şansı yok. Son üçten, yurt dışından, borçlanmadan, kayıt dışından gelecek para da 50-60 milyar doları bulamaz. Merkez Bankası, kendisi de bulamayacağını biliyor. Son bir ayın kararlarına bakarsanız, 5-6 tane karar aldı. 1 milyar dolar oradan, 2 milyar dolar şuradan, 3 milyar dolar buradan toplayarak 50 milyar dolara ulaşma çabası olarak görüyorum. Bu karar da öyle. En azından talebi azaltacak bir etken olarak görüyoruz.”