Bloomberg’ten seçmen analizi

Bloomberg’ten seçmen analizi

14 Mayıs seçimleri uluslararası kamuoyunda büyük bir ilgiyle takip edilirken, ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg kapsamlı bir haber yayınladı…

Türkiye’nin farklı şehirlerine giderek seçmenin nabzını yoklayan Bloomberg muhabirlerinin imzasıyla yayınlanan haberde, “Erdoğan yıllardır devam eden ekonomik kaosun öfkelendirdiği seçmenle karşı karşıya” başlığını kullandı. Anket sonuçlarına göre ilk turda Erdoğan’ın kazanmasının zor olduğu belirtilirken, bunun arkasında artan enflasyon ve yaşam maliyetlerinin olduğu da kaydedildi.

Bloomberg muhabirleri Türkiye ve Almanya’da seçmenin nabzını tuttu.

“GENÇLER GELECEKLERİNDEN ENDİŞELİ”

Haberde, “Bursa’daki pazardan, Ankara’daki üniversiteye ve Berlin sokaklarına Recep Tayyip Erdoğan’a karşı yaklaşım değişiyor ve bu durum güçlü cumhurbaşkanının yeniden seçilme ihtimalini  tehlikeye atar. Çalışanlar ölümcül enflasyonla mücadele ederken gençler karanlık gelecekleri sebebiyle endişe ediyor. Erdoğan’a en çok desteğin çıktığı gurbetçilerden de Erdoğan’a yaklaşım değişiyor” denildi.

Son 21 yıldır AKP’ye oy verdiğini söyleyen Hasan Çakır isimli bir vatandaş, “Boğazımıza kadar battık. Eğer ölecek olsam bile yine de ona oy vermeyeceğim” dedi. Enflasyonun son yıllarda çok yükseldiğine dikkat çeken Bloomberg, bu durumun arkasında Erdoğan’ın olduğunu da yazdı.

“ÖĞLE YEMEĞİNİ ATLIYORUZ”

Bloomberg muhabirleri Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Çanakkale ile birlikte Berlin’de seçmenle görüşürken, “Yapılan görüşmelerde seçmenin alışkanlığının sosyal değerler, yaş ve gelire göre değiştiği görülüyor. Yaşlı ve daha muhafazakar seçmen Erdoğan’a bağlı kalırken, yoksullar Erdoğan’a inancını kaybediyor.  Genç seçmen ise en mutsuz olanı” denildi.

21 yaşındaki bir üniversiteli olan Elif Torun, Bloomberg’e konuştu. Torun, “Benim yaşımda birinin halen nasıl Erdoğan’ı desteklediğini anlayamıyorum. Biz yemeklerimizin maliyetini hesaplıyoruz ve paramız kalsın diye bazı günler öğle yemeğini yemiyoruz” dedi.

Bloomberg, 2018’den beri 6 milyon yeni seçmenin katıldığını ve bunun da tüm seçmenlerin yaklaşık yüzde 10’una denk geldiğini aktardı.

“GURBETÇİLER ARASINDA ÇOĞUNLUK YOK”

Gurbetçiler arasında da ayrım olduğuna dikkat çeken Bloomberg, “Türkiye’de gelecekten beklentisi olmayıp ülkeden kaçan Türkler de yurt dışı seçmenin yaklaşımını değiştiriyor. Bir dönem Erdoğan’ın burada net çoğunluğu elde ettiği biliniyor” yorumunu yaptı.

Avrupa’da Erdoğan karşıtı Kürt seçmenin olduğuna dikkat çekilirken buna karşı, misafir işçi olarak 1950’lerde Almanya’ya giden çok sayıda vatandaş olduğu da belirtildi.