Fed 2023’te ne yapacak? Finansçılar bölündü!

Fed 2023’te ne yapacak? Finansçılar bölündü!

SIGORTAGUNDEM.COM/DIŞ HABERLER

Bloomberg’den Steve Matthews ve Chris Anstey, Federal Rezerv’in 2023 politikasına ilişkin görüş ayrılıklarını ve küresel vergi oranlarında dibe vuruşu inceledi.

Kesintilerde fikir bölünmeleri

Wall Street’in en büyük bankaları, Federal Rezerv’in faiz oranı artış sürecinin gelecek yıla uzayacağı konusunda hemfikir.

Bununla ilgili bir karar karmaşası mevcut. Bankaların ekonomistleri, Başkan Jerome Powell ve meslektaşlarının kilit faizi ne kadar yükseğe çıkaracağı ve 2023’ün sonlarında faiz indirimlerine geçip geçmeyecekleri konusunda anlaşmazlığa düşüyor.

Yakın vadede, Fed’in önümüzdeki ay %4,25 ila %4,5 aralığına, ardından Mart ayına kadar yaklaşık %5’e ulaşacağı konusunda geniş çaplı bir fikir birliği oldu. Daha sonra:

UBS gelecek yıl için 175 baz puan kesintisi, Deutsche Bank ise 2023’ün sonlarında yüzde puanlık indirim öngördü.
Nomura, %5’e geri çekilmeden önce %5,75 artış öngörürken, Barclays yılın son dört ayında 75 baz puanlık kesintiler gördü.
%4,75 ile zirveyi gören Morgan Stanley ve Bank of America, Aralık 2023’te çeyrek puanlık indirim bekliyor.
Goldman Sachs ve Wells Fargo, oranların %5,25’e ulaşacağını ve 2023’ün geri kalanında öyle kalacağını beklerken, JPMorgan Chase oranların %5’e ulaşacağını ve 2024’e kadar öyle kalacağını tahmin ediyor.
Citigroup Inc., 2023 ortasına kadar zirvenin %5,25 ila %5,5 aralığına ulaşacağını ve yılın geri kalanında da öyle kalacağını öngörüyor.

New York’taki Barclays’te kıdemli bir ekonomist olan Jonathan Millar, “Mevcut belirsizlikler göz önüne alındığında, tahmin aralığının çok geniş olması anlaşılabilir.” dedi.

En yüksek zirveyi gören Nomura; enflasyonla mücadele ihtiyacının, Mayıs ayındaki göstergeyi (2001’den bu yana en yüksek oran olan) %5,75’e zorlayacağını tahmin ediyor.

UBS, 2024’te işsizliğin %5’in üzerine çıkmasıyla ekonominin “sert bir iniş” yaşayacağını iddia ederek en keskin politika eksenini arıyor.

Fed ekonomistleri, doğrudan iş kayıpları kaydedildikten sonra, tarihsel olarak Fed’in yönünü oldukça hızlı değiştirdiğini ve oranların zirve yapması ile düşürülmesi arasındaki medyan farkın sadece 4,5 ay olduğunu belirtiyor. 1984’teki U dönüşü sadece altı hafta içinde gerçekleşmişti.

Çoğu şey iş piyasasının zayıflamasına bağlıdır. Bank of America analistleri, 1954’ten bu yana gerçekleşen 16 faiz artırımı sürecinde, son faiz artırımı sırasındaki ortalama işsizliğin %5,7 olduğunu söylüyor. Ekim ayında %3,7 idi.

Piper Sandler’den Roberto Perli ve Benson Durham bir raporda “Bu döngü, bu yılın Mart ayında (yalnızca sekiz ay önce) başladı. Büyük olasılıkla, Fed’in son sıkılaştırmanın enflasyonu frenlemek için yeterli olup olmadığı konusunda iyi bir fikre sahip olması Mart 2023’ten daha erken olmayacak.” dedi.

Steve Matthews: Ve elbette, tahmin yapmak riskli bir iştir. Ocak ayında yapılan bir ankette, büyük bankaların hiçbiri bu yıl oranların %2’yi geçtiğini görmedi.

Ekonomik Sahne

Küresel kurumsal vergi oranları “dibe doğru yarış”ın ardından şimdi gerçekten dibi görmüş olabilir.

Geçen yıl yaklaşık 140 millet arasında asgari bir vergi oranı belirlemeye yönelik anlaşma için forum görevi gören Paris merkezli grup OECD’den alınan yeni veriler, yıllarca süren düşüşün ardından bazı istikrar işaretleri gösteriyor.

160’tan fazla ülkedeki ortalama birleşik yasal vergi oranı, bu yıl %20’de değişmeden kaldı. İstikrarın kısmen, ülkelerin Covid salgını sırasında geniş harcama programlarının ardından karşı karşıya kaldıkları mali zorluklara bir yanıt olabileceği belirtildi.

OECD; güncellenmiş istatistiklerin, hükümetlerin küresel vergi anlaşmasını hızlı bir şekilde kanun haline getirmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi. Ülke bazında yapılan raporlamaya göre, çok uluslu şirketlerin çalışan başına geliri, kurumsal vergi oranının sıfır olduğu yerlerde 2 milyon dolar civarındayken, herhangi bir tür harç olan yerlerde sadece 300.000 dolar.

OECD, bunun bir konumdan başka bir konuma “kâr kayması” anlamına geldiğini söyledi.