G20’de gıda krizi alarmı

G20’de gıda krizi alarmı

G20 Liderler Zirvesi’nin “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumu, gıda krizi alarmına sahne oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumunda, dünyada yeni bir gıda krizinin kapıda olduğu uyarısı yaparken, İtalya Başbakanı Meloni, tahıl anlaşmasının uzatılması çabalarını desteklediklerini söyledi. Hindistan Başbakanı Modi ise gübre ve tahıl tedarikinin devamı konusunda dünya liderlerine çağrıda bulundu

Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünyanın buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu belirttiği G20 Liderler Zirvesi’nin “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumunda, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna’dan yapılan tahıl ihracatının hayati önem taşıdığını belirterek, tahıl anlaşmasının devam etmesi için uluslararası toplumun çabalarını desteklediklerini bildirdi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise dünya genelinde sekteye uğrayan gübre ve tahıl tedarikinin devam etmesi konusunda dünya liderlerine çağrıda bulundu.

Erdoğan, Endonezya’nın Bali adasındaki Apurva Kempinski’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumuna katıldı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ise gıda ve enerji kulvarında tıkanmaya, bunun da emtia fiyatlarında ilave artışlara yol açtığını dile getiren Erdoğan, “Mevcutta, dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Keza, dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız” ifadesini kullandı.

Meloni: Tahıl ihracatı hayati önem taşıyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna’dan yapılan tahıl ihracatının hayati önem taşıdığını belirterek, tahıl anlaşmasının devam etmesi için uluslararası toplumun çabalarını desteklediklerini bildirdi.

enerji ve güvenlik konulu oturumunda konuşan Başbakan Meloni, “Ukrayna’daki savaş, küresel enerji krizini ağırlaştırdı. Ama nihayetinde milenyumun başından bu yana enerji politikalarında ve üretici ile tüketici ülkeler arasındaki ilişkilerde yapılan pek çok hatayı da belirginleştirdi” dedi.

Gıda konusunun ana öncelikleri olması gerektiğini vurgulayan Başbakan Meloni, İtalya olarak gıda ihtiyacını karşılamak için ithalata bağlı olan Kuzey Afrika’ya dair güçlü endişeler taşıdıklarını ifade etti.

Meloni, Ukrayna’daki tahılın dünya pazarlarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasına da değinerek, “Ukrayna’dan yapılan tahıl ihracatı hayati önem taşıyor. İtalya da Boğaz’dan buğday geçişinin devam etmesi için uluslararası toplumun çabalarını destekliyor” ifadelerini kullandı.

Hindistan’dan sürdürülebilirlik çağrısı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, iklim değişikliği, Kovid-19 salgını, Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle dünya genelinde sekteye uğrayan gübre ve tahıl tedarikinin devam etmesi konusunda dünya liderlerine çağrıda bulundu.

ANI News’in haberine göre, Endonezya’daki G20 Zirvesi kapsamında düzenlenen Gıda ve Enerji Güvenliği oturumunda konuşan Modi, son dönemde dünya genelinde yaşanan gelişmelerin küresel tedarik zincirine zarar verdiğine dikkati çekerek, “İklim değişikliği, Kovid-19 salgını, Ukrayna’daki gelişmeler ve bunlarla ilişkili küresel sorunların üst üste gelmesi dünya genelinde kargaşaya yol açtı. Küresel tedarik zincirleri harabeye döndü” dedi.

Enerji piyasasında istikrar sağlanmalı

Öte yandan, küresel enerji arzına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Modi, “Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduğumuz için Hindistan’ın enerji güvenliği, küresel büyümede de önemli. Enerji arzına ilişkin herhangi bir kısıtlamadan kaçınılmalı ve enerji piyasasında istikrar sağlanmalıdır” diye konuştu.

Modi ayrıca, ülkesinin 2023’te G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını belirtti.