• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • /TL
    %
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67

Her sigortacıya inanmayın!

Her sigortacıya inanmayın!

Tüketicileri sahte aracılara karşı uyaran Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin: “Her telefonla poliçe satmak isteyene inanmayın. Araştırıp , sorgulayın. Bazı kötü niyetli kişiler poliçe satacağım numarasıyla kredi kart bilgilerini çalıyor”
Akşam’dan Ayfer Arslan’ın haberine göre, piyasada sahte sigorta aracılarının türediğini belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, tüketicileri uyardı. Sigortalıların sadece sigorta şirketlerine ve görüştükleri acentelerine güvenmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, “Sahte sigorta aracıları, vatandaşları telefonda taciz ederek kredi kartlarına ilişkin bilgiye ulaşıyor. Böyle bir telefon alan kişilerin, söylenenlere inanmadan, öncelikle sorgulama yapmasını öneriyorum. Konunun ve detayların etraflıca sorulmasının kötü niyetli kişiler için caydırıcı olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Bu konuda Hazine Müsteşarlığı’nın çeşitli önlemle alarak vatandaşları uyardığını da belirten Çetin, sigortalılara seslenerek, “Sigorta poliçesi satmak için arayan kişinin nereden aradığını iyi sorgulayın. Bazılarının niyeti gerçekten poliçe satmak, bazıları ise kredi kartı bilgilerini çalıyor.
Call center’dan aramanın kuralları çok belli. Kendisini tanıtmalı, nereden aradığını belirtmeli. Görüşmenin kayıtlı olduğunu söylemeli. Tüketicilerin bunlara dikkat etmesi gerekiyor.
Hiçbir banka veya sigorta şirketi kendi müşterilerine ait bilgileri başkasına verip de aratmaz. Ortalıkta çalıntı bilgiler dolaşıyor” diye uyardı.
sektörde sahte hasar beyanlarının da baş ağrıttığını anlatan Çetin, bu beyanlarla daha çok trafik branşında karşılaştıklarını aktardı. Sektör genelinde sigorta tazminat taleplerinin yaklaşık yüzde 7,5’ini sahte hasar taleplerinin oluşturduğunu kaydeden Çetin, sahte beyanların maliyetinin yılda yaklaşık 800 milyon TL olduğunu söyledi.. Çetin, sahte beyanlarının dolandırıcılık ve sahtecilikten ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak davalara dönüşmesinin sahteciliğin azaltacağı görüşünde. Trafik sigortalarında sektörün son 5 yıllık zararının 3 milyar olduğunu ifade eden Çetin, “2012 zararı ise 1 milyar 285 milyon TL. Bu rakam, Kalkınma Bakanlığı 2013 yılı bütçesine denk. Hatta Avrupa Birliği Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gider bütçelerinin toplamı kadar (1,3 milyar TL)” diye konuştu.
80 milyon liralık prim
Serhat Süreyya Çetin, dev projelerin sektöre etkisini şöyle değerlendirdi: “3. köprünün 2.5 milyar euro, 3. havaalanının ise 2 milyar euro civarında olduğu biliniyor. Bu bedellere karşılık toplam 80 milyon TL’lik bir prim üretiminin gerçekleşmesi beklenebilir. Bu da 2012 yılında gerçekleşen toplam inşaat sigortaları üretiminin yüzde 30’udur.”
130 milyon uçak yolcusunu sigortaladı
Güneş Sigorta’nın havacılık sektöründe birçok önemli markanın güvencesi olduğunun altını çizen Genel Müdür Serhat Süreyya Çetin, şunları söyledi: “Türk Hava Yolları, Sun Express, MNG Hava Yolları, ULS Hava Yolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Borajet işbirliği içerisinde olduğumuz şirketler.
Bugün hava yolu şirketlerinin 292 uçağını ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne bağlı 50 havalimanını güvencemiz altında tutuyoruz. Havalimanları risklerin yoğun olduğu yerler. DHMİ’ye bağlı havalimanları 2012 yılında 130 milyondan fazla yolcu ağırlamış durumda. Böylece biz de 130 milyon insana güvence olmuş durumdayız”
Sigorta sektörü ilk çeyrekte %27 büyüdü
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, ilk 3 ayda sektörün yüzde 27’nin üzerinde büyüdüğünü belirterek reel büyümenin ise yüzde 18’nin üzerinde olduğunu vurguladı. Çetin, “Bu veriler bize, sektörün ilk çeyrekte elde ettiği büyüme oranının, 2011’deki en hızlı büyüme başarısını da geride bıraktığını gösteriyor. Sektörümüzün, 2013’ün geri kalan bölümünü daha da iyi geçireceği görüşündeyim” dedi.
Devlerin zararı sürpriz değil
Çetin, sektörden bazı yabancı şirketlerin çekilmesine ilişkin ise şunları söyledi: “Eğer bir şeyi yanlış yaptıysanız ve bilerek düşük fiyatladıysanız zarar kaçınılmaz. Zararlar edildi fatura da çalışana kesildi. Türkiye’nin potansiyeli yüksek. Yabancılara bu çok cazip geliyor ama pazar bu kadar çok şirketi beslemeye yetmiyor. Dünya devleri Türkiye’de küçük pazar payına sahip, artırmaya çalışıyorlar artırdıkça zarar ediyorlar.”