“Katılımcılar benimsedikçe hizmetler dijitale kayıyor”

“Katılımcılar benimsedikçe hizmetler dijitale kayıyor”

AKILLI YAŞAM DERGİSİ/ÖZEL HABER

Sistemi geliştirmeye yönelik yeni düzenlemelerin pozitif etkisinin 2022 yılında daha net görüleceğini düşünen Allianz Türkiye Hayat ve Emeklilik Şirketleri Genel Müdürü Taylan Türkölmez, “Kartopu etkisiyle büyümesini beklediğim 18 yaş altı birikimler 2022 yılında da ön plana çıkacak” diyor…

Bireysel emeklilik sistemi de salgın sürecinden etkilendi. Ancak bu sektörde durum biraz farklı. Tasarruf yapmanın önemi artınca birçok sektörü negatif etkileyen salgın BES’e pozitif yansıdı.

Salgınla birlikte katılımcıların dijital kanallara ilgisi de arttı. Bu doğrultuda hizmetlerin dijitale kaydığını söyleyen Allianz Türkiye Hayat ve Emeklilik Şirketleri Genel Müdürü Taylan Türkölmez, dijitalleşmeye uzun süredir yatırım yapan bir şirket olarak bu yönelimin avantajını yaşadıklarını vurguluyor.

Taylan Türkölmez, sektör ve Allianz Türkiye açısından 2021 yılını değerlendirip 2022 beklentilerini paylaştı…

İçinde bulunduğumuz salgın süreci sektörü nasıl etkiledi? Tasarruf yapmanın önemi arttı mı?

2020 yılından bu yana tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 salgını, hayatı, ekonomiyi ve birçok sektörü etkilediği gibi bireysel emeklilik sistemini de etkiledi. Fakat bu etkinin sisteme pozitif olarak yansıdığını söyleyebiliriz. Salgın nedeniyle tüm ekonomik piyasalarda önemli dalgalanmalar oldu. Allianz Türkiye olarak sahadaki ekiplerimiz ve çağrı merkezi aracılığıyla gelişmeleri yakından takip ettik, müşterilerimizle iletişimimizi koruduk. Bireysel emeklilik sisteminin uzun soluklu olduğunu ve bazen yaşanan ani düşüşlerin toparlanma süreçleri olacağını ve aslında bu gibi dönemlerin içerisinde büyük fırsatlar yattığını da anlatmaya, ileride pişman olacakları bir karar vermelerine engel olmaya çalıştık. Kriz dönemlerinin ardından bireylerin tasarruf ve birikime ilgisinin arttığı bilinen bir gerçek. Salgın döneminde sisteme giren katılımcı sayısı, düşen hane halkı geliri ve ekonomik aktivitedeki yavaşlama sebebiyle azalış trendinde olsa da sisteme güven sayesinde bu zor dönemde çıkışlar kontrol altında tutuldu. Sistemin özellikle son 3 yılda getiri oranlarında sağladığı başarı ve şirketlerin artırdığı şeffaflık sayesinde “tasarruflarımı bireysel emeklilik sisteminde değerlendirmeye devam etmeliyim” diyenlerin önemli oranda arttığını gözlemliyoruz.

Yine salgınla beraber katılımcıların dijital eğilimlerinin arttığını ve verilen hizmetlerin dijitale kaydığını görüyoruz. Dijitalleşmeye uzun süredir ciddi yatırım yapan bir şirket olarak farklı fonksiyonları dijital odaklı çıkarmaya ve müşterilerimizin memnuniyetini artırmaya çalışıyoruz.

Artan döviz kurlarının sektöre ne gibi etkileri oldu?

Son çeyrekteki döviz kurlarındaki yükseliş döviz varlıklı emeklilik yatırım fonlarının performansının daha fazla artmasını sağladı. Fon çeşitliliğinde bu fonları tercih eden katılımcıların birikimlerini artırmak için büyük bir avantaj sağladığını söyleyebiliriz.

Doğru zamanda müşterilerimizin doğru fonlarda olmasını sağlayan desteğimizin bugün geldiğimiz noktada artan müşteri birikimleriyle ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Rasyonet verilerine göre, Allianz Türkiye olarak getiri sıralamasında sektör lideriyiz. Yüzde 60 getiri barajını aştık. Hiçbir yatırım aracında sunulmayan yüzde 25 devlet katkısını da düşündüğümüzde müşterilerimizin fon varlık değerinde ciddi etki yarattığını görüyoruz.

Salgın döneminde çok kez dile getirip, müşterilerimizle de iletişimini kurduğumuz “varlıkları korumanın önemi” bir kez daha ortaya çıktı. Allianz Türkiye olarak eurobond, hisse, yabancı hisse, altın ve tahvil çeşitlendirmesiyle bir kez daha ne kadar doğru yaptığımızı gördük. Doğru zamanda doğru fon tercihleriyle sadece katılımcılarımızın birikimini büyütmekle kalmıyor, onları emekliliğe hazırlarken pazar payımızı da artırarak büyüyoruz.

Allianz Hayat Emeklilik olarak hangi alanlarda büyüdünüz? Yeni ürünler çıkardınız mı?

Müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek adına “Allianz’ım” mobil uygulamasında yenilikler yaptık. Amacımız, katılımcılarımızın sistemin avantajlarından daha fazla faydalanmasını sağlamak ve emeklilik birikimlerini artırmalarına yardımcı olmak. Banka iş ortaklarımızın dijital platformlarında yer alan ürün ve hizmetlerimizi artırmak için onlarla birlikte dijital projelere imza atıyoruz.

Otomatik katılım tarafında kullanıcı dostu dijital portalımızla işverenlere önemli kolaylıklar sağlıyoruz. Katılımcılarımızın emekli olduktan sonra da sistem içinde kalmalarını sağlamak amacıyla başlattığımız “Allianz Emeklilik Dünyası” ile emeklilik hakkını elde etmeye yaklaşan ya da hâlihazırda emeklilik hakkını elde etmiş müşterilerimize avantajlar sağlıyoruz. Allianz Emeklilik Dünyası’nın sunduğu ayrıcalıklı hizmetlerle müşterilerimizin hayatlarına dokunurken aynı zamanda bireysel emeklilik sisteminde kalarak birikimlerine devam etmelerini ve artan birikimleriyle daha yüksek bir refah seviyesinde emekli olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

Allianz Türkiye olarak gelişen teknoloji trendlerinin tüm iş modellerine uygulanması ve müşteri odaklı dijitalleşme uygulamalarımızın geliştirilmesi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital dünyaya ve teknoloji çağına uygun, özellikle genç nesillerle iletişimimizi kuvvetlendirdiğimiz, iş yapış şeklimize çeviklik kazandırdığımız projeler yürütüyoruz. 2021 yılında da bugüne kadar yaptığımız gibi bireysel emeklilik sistemini daha da iyi anlatarak vatandaşlarımızın birikim ve tasarruf ihtiyaçlarına yönelik ve özellikle emeklilik dönemlerinde onlara ek gelir de yaratarak gönüllü bireysel emeklilik sistemini sunma sorumluluğumuza devam ettik. Sigortalılarımızın kolaylıkla ulaşıp içeriğini anlayabileceği, teknolojiyle desteklenmiş ürünlere, hızlı ve ulaşılabilir olmaya ve tüm kanallarda ihtiyaçlara özel çözümler üretmeye odaklanmış durumdayız.

AkıllıBES uygulamasını, Allianz Yaşam ve Emeklilik ve Allianz Hayat ve Emeklilik müşterilerimizin kullanımına açtık. Finansal algoritmasıyla kişilerin yatırım davranışlarını sürekli değerlendiren uygulama, ihtiyaç olması durumunda yeni fon dağılımı sunarak kolay ve hızlı bir biçimde değişiklik yapılması için sürekli destek veriyor. Böylece müşterilerimiz bireysel emeklilik birikimlerine ihtiyaçları doğrultusunda değer katıyor, karmaşık yapılarla uğraşmadan kolayca işlem yapabiliyor. 2021 yılında artan dijital müşteri deneyimlerinin fon büyüklüğünün artışına destek olacağına inanıyorum.

2022 yılına ilişkin beklentileriniz nedir?

Ekonomik anlamda zorlu bir yıl olmasını beklediğimiz 2022’nin bireysel emeklilik sistemine ilginin artmasını sağlayacağı kanaatindeyim. Böylesi belirsizliklerin ve ekonomik daralmaların yaşandığı dönemlerde katılımcıların sistemde bulunan birikimlerine yöneldiğine şahit olabiliyoruz. Allianz Türkiye olarak katılımcılarımızı her zaman BES’in uzun vadeli bir birikim aracı olduğu noktasında bilgilendiriyoruz. Türkiye’de bireylerin büyük bir kısmının BES dışında bir tasarrufu bulunmadığını düşündüğümüzde, sistemin geleceğe yönelik faydalarının anlaşılmasının daha kolay olacağını söyleyebiliriz.

Bu bakış açısına ek olarak emeklilik yatırım fonlarının gösterdiği yüksek performans da katılımcıların sistemde kalarak birikimlerini değerlendirmeye devam etmesini sağlayacaktır. BES’in artık yatırım sistemi gibi de değerlendirilmesini sağlayan bu yüksek getiriler sistemde kalışı uzatırken, sisteme giren varlığı da artıracaktır. Tüm bu getirilere hizmet eden şeffaf ve dijital iletişimlerle daha çok fonların rekabet ettiği ve varlığı büyütmeye odaklandığımız bir yıl olmasını bekliyoruz.

Başta 18 yaş altı bireylerin sisteme dahil olmasının önünü açan ve sistemi geliştirmeye yönelik yapılan yeni düzenlemelerin pozitif etkilerini de 2022 yılında sektör olarak daha net göreceğimizi düşünüyorum. Kartopu etkisiyle büyümesini beklediğim 18 yaş altı birikimler 2022 yılında da ön plana çıkacaktır.