Küresel piyasalarda Çin etkisi

Küresel piyasalarda Çin etkisi

Küresel piyasalar Çin’in koronavirüs önlemlerini gevşetmesine farklı tepkiler veriyor.

Asya’da sadece Hong Kong Borsası Çin ekonomisinin açılması beklentisiyle yükselirken, tahviller ise bu durumun yaratabileceği enflasyonist baskılar nedeniyle değer kaybediyor.

Hang Seng endeksi yüzde 2’nin üzerinde artıda işlem gördü. Ancak Japon Nikkei 225 ve Çin CSI 300 de geriledi. Güney Kore Kospi endeksinde kayıplar yüzde 2’yi aştı.

Avrupa vadelileri düşerken, Salı günü yüzde 0,4 düşüşle kapanan S&P 500 endeksi vadeli işlemlerde artı ve eksi bölgede dalgalandı. S&P 500’ün en önemli hissesi Apple Salı günü yüzde 1,4 kayıpla Haziran 2021’den bu yana en düşük kapanış seviyesine geriledi. Düşüşte tatil dönemindeki iPhone teslimatlarına ilişkin endişeler etkili oldu.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 9 baz puan yükseldikten sonra yüzde 3,84’ün üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Barclays’e göre, yatırımcılar 21 Aralık’ta sona eren haftada ABD tahvil fonlarından 11,1 milyar dolar çekerek bu yılın en büyük haftalık çıkışını gerçekleştirdi. Avustralya 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah 21 baz puan birden tırmandı. Almanya 30 yıllık tahvil getirisi 18 baz puan artışla Ekim’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bloomberg Dolar Endeksi fazla değişim göstermezken, yen Japonya Merkez Bankası’nın daha önce açıklanmamış tahvil alımları gerçekleştirmesinin ardından zayıfladı.

Çin açılıyor, diğerleri kapatıyor

Çin sıfır Kovid kısıtlamalarını adım adım kaldırıp sınırlarını ocak ayı itibarıyla dünyanın geri kalanına açmaya hazırlanırken, bazı ülkeler ise vakalardaki artışı gerekçe göstererek Çin’den gelecek yolculara yönelik yeni önlemler açıklıyor.

Çin’de Kovid-19 vaka sayıları artarken, verilerin şeffaf bir şekilde açıklanıp açıklanmadığı bir kez daha tartışma konusu oldu. Bunun yanı sıra, artan vakaların yeni varyantların ortaya çıkmasına neden olmasından endişe duyuluyor.

Çin, Salı günü 8 Ocak’tan itibaren ülkeye gelenlerin karantina zorunluluğunu kaldıracağını açıkladı. Bu açıklamanın hemen sonrasında Japonya, Çin’den gelenlere negatif Kovid-19 testi sunma zorunluluğu getirdi. Öte yandan Malezya yeni takip ve gözlem önlemleri açıkladı. Hindistan da geçen hafta yeni varyantların ülkeye girişini önlemek için tüm uluslararası havalimanlarından gelen yolcuların yaklaşık yüzde 2’sine Kovid testi uygulamaya başladı.

Bloomberg’e bilgi veren Amerikalı yetkililere göre de ABD Çin’den gelecek yolculara yönelik yeni kısıtlamaları değerlendiriyor. ABD’li yetkililer, halk sağlığı uzmanları ve uluslararası ortaklarla yapılan istişareler üzerine Çin’e yönelik yeni seyahat önlemleri almayı düşündüklerini söylediler. Yetkililer, görüşmelerin kısmen, yeni bir varyantın ortaya çıkışını belirlemeye yardımcı olabilecek verilerin eksikliği konusundaki endişelerden kaynaklandığını belirttiler.