Sigara ve alkolde yeni dönem!

Sigara ve alkolde yeni dönem!

Sigara ve alkol piyasasının ürün izleme sistemine müdahale edenler 8 yıla kadar, ruhsatsız sigara ve tütün tacirleri ise 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Bugün yürürlükte olan yasa, “yerli üretici Şanlıurfa’dan Gaziantep’e tütününü taşırken yakalanırsa 8 yıl hapis cezası alacak” şeklinde yaptığı tespit eleştirildi. Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz…

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanarak Resmi Gazete’de yürürlükte olduğu açıklandı.

Kanuna göre; Ürün izleme sistemini ihlal edenler 3-8 yıl, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni olmadan veya habersiz tütün satışı yapanlar 2-5 yıl hapis cezası ile cezalandırılır.

“TEK TAŞLA İKİ KUŞ VURUYOR”

TBMM’nin 30 Kasım’da önergeyi onayladığı oturumda parti grubu İYİ adına konuşan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, hükümetin amacının tütün ve alkollü içkilere zam yaparak tek taşla iki kuş vurduklarının altını çizmişti.

Türkiye’nin alkol tüketiminde Avrupa’da sonuncu olduğunu belirten Çıray, şöyle devam etti:

“Alkollü içki tüketimini daha da azaltmak sosyolojik olarak mümkün olmadığı gibi, devletin ölçüsüz vergilendirme yoluyla bir hayat tarzı dayatması anlamına geldiği için kabul edilebilir bir politika olarak yürümemiştir. Resmen örtülü ve dolaylı bir ayrımcılık yapılmaktadır. Hükümetin ikinci hedefi de zamlarla vergi gelirlerini artırmaktı. Bu hedefin de gerçeklerin duvarına çarpıp tuzla buz olması kaçınılmazdı; nitekim öyle oldu. Tüketiciler, tütün ve alkollü içkilerde kaçak ürünlere yöneldikleri için hedeflenen vergi gelirlerinin bir hayli altında vergi gelirleri elde edilmiştir.”

“URFA’DAN ANTEP’E ULAŞIRSA 8 YIL CEZA”

Yerel çiftçinin ekim yapamayacağına işaret eden Öcalan, şunları söyledi: “Yerli tütün üreticileri Urfa’dan tütününü çıkarıp Antep’e götürüp satmak isterken yolda yakalanırsa üç yılla sekiz yıl arasında ceza öngörülüyor. Şimdi biz bunu nasıl kabul edelim?”.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yerel tütün üreticisinin iktidar tarafından mağdur edildiğini öne sürerek, “Her şey memlekette bitti, Adıyamanlının, Malatyalının, Urfalının Tokatlının tütünü kaldı, Allah sizi ıslah etsin.” İfadelerine yer vermişti.

Kabul görülen maddeler kapsamında, izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, ürünlerin özel etiket ve etiketlerle etiketlenmesi ve etiketlenmesi ve ürün izleme sistemi (UIS) ile etiketlenmiş veya etiketlenmiş ürün bilgilerinin vergiye uygunluğu sağlamak için gerekli olduğundan emin olmak . fiziksel olarak veya bilgi yoluyla kurulan veri merkezine aktarılır. Konuya müdahale ederek belge, veri veya bilgilerin Maliye Bakanlığına elektronik ortamda iletilmesini engelleyenler veya sebep olanlar 3-8 yıl hapis cezası alır.

2 MİLYAR KAPASİTE İHTİYACI

Makaron, tütün yaprağı ve tütün süzgeci yapmak isteyen herkesin yıllık 2 milyar adet üretim kapasiteli fabrika kurması gerekiyor. Sigaraların aynı marka olması halinde ithalinde aranan yerli üretim şartı, makaron, sigara ve tütün filtresi ithalatında da uygulanmaktadır.

Makaron ve sigara üretim tesisinin her bir parçası en az 10 bin lira, ürününe işaretleme yapmadan veya kullanılması zorunlu özel etiket ve etiketlerle işaretlemeden makine fonksiyon testi, ürün testi veya deneme üretimi yapanlara verilir. Vergi güvenliği nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığına bildirilmeksizin kişi başı 1 lira idarî para cezası uygulanır.

Makaron ve sigara fabrikasında makine kullanım testleri, ürün testleri veya deneme üretimi kapsamında üretilen makaron ve sigaraları imha etmeyenlere, üretilen her parça için 1 TL’den az olmamak üzere 10 bin TL para cezası verilir.

UIS’e hukuka aykırı olarak müdahalede bulunanlara veya Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Alkol Kanunlarına aykırılıktan kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunanlara bu Kanun kapsamındaki faaliyetlere ilişkin belge düzenlenemez. Özel alkollü içkiler ve ihraç edilenler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iptal edilir. Bu Kanun kapsamındaki faaliyetlerle bağlantılı olarak tespit edilen UIS yasadışı davetsiz misafirleri ve insan ticareti ile mücadele faaliyetinde bulunduğu tespit edilen kişilere verilen belgelerin düzenlenmesi, kovuşturma kararı veya mahkeme kararı yürürlüğe girene kadar durdurulur ve bu süre bir daha uygulanmaz. İlgili kurum veya işyeri hakkında belge gerçek veya tüzel kişiye düzenlenmez.

50 MİLYON LİRA GARANTİ

Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasında üreticilerden 50 milyon TL’ye kadar kefalet alınıyor.

Kanun kapsamında bu hususta lisans, uygunluk ve yetki belgesi bulunan kişiler arasında, belirli bir teminat sağlamayan belgelerin işleyişi, teminat sağlanana kadar durdurulur. Bu süre içinde başka hiçbir gerçek veya tüzel kişiye izin, uygunluk belgesi veya vekâletname düzenlenmeyecektir. Bu kapsamda alınan teminatların nakde çevrilmesi halinde nakde çevrilen tutar alacaklı idareler arasında dağıtılır.

Tütün, tütün mamulleri, makarna, tütün kağıdı, tütün süzgeci, alkol ve alkollü içeceklerin üretim ve ithalatına yönelik ruhsat, yerine getirme ve yetki belgesi başvurularının yerine getirilmesi, değişiklik veya genişletme işlemleri için tütün işyeri ruhsatı kapsamı, ödenmemiş idari para cezaları, gecikme ve idari para cezaları ve vergi dairelerinde gecikme yoktur.

Özel tüketim vergisine tabi, özel bir markası veya işareti olmayan ve kullanılması zorunlu olan makarnaların tespitinden anılan ürünlerin sahibi, üretimi veya belirli miktarlarını ithal edenler müteselsilen sorumludur.

Tarım ve Orman Bakanlığından izinsiz veya habersiz tütün ticareti yapanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.