Sorumluluk sigortaları poliçe sayısı 280 bini geçti

Sorumluluk sigortaları poliçe sayısı 280 bini geçti

Genel sorumluluk sigortaları poliçe sayısı 2022’nin ilk 8 ayında 280 bini geçerken, aynı dönemde pirim üretimi yüzde 79 oranında artarak 3,4 milyar olarak gerçekleşti.

Sorumluluk sigortası, sigortalıyı, sigortalının aile bireylerini ya da çalışanlarını çeşitli ihmal durumlarında doğabilecek maddi ve bedensel zararlara karşı güvence altına alan bir sigorta türü olarak tanımlanıyor.

Genel sorumluluk sigortaları poliçe sayısı 2022’nin ilk 8 ayında 280 bini geçti. 2021’in aynı döneminde bu rakam 228 bin civarında gerçekleşiyordu. Genel sorumluluk sigortalarında prim üretimi ilk 8 ayda yüzde 79 oranında artarak 3,4 milyar lira olurken reel değişim ise yüzde 0,5 oranında düşüş olarak gerçekleşti.

Nominal olarak bakıldığında işveren mali sorumluluğu yüzde 83,1, üçüncü şahıslara karşı sorumluluk yüzde 76, asansör kaza 3. şahsa karşı sorumluluk ise yüzde 51 oranında arttı. Çevre kirliliği mali sorumluluğu 2021’in aynı dönemine göre yüzde 468 oranında artışla ortalamanın çok üzerinde gerçekleşti. Ürün sorumluluğu yüzde 160’lık artışla en fazla değişim gösteren 2. kalem oldu.

“Yabancı sermayeli sigorta şirketlerinin payı yüzde 58”

Sigortacılık Özel Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu tarafından yapılan açıklamaya göre yabancı sermayeli sigorta şirketlerinin toplam sermaye içindeki payı yüzde 58 olarak gerçekleşiyor. Eroğlu bu oranın piyasanın yabancıların ilgisini çekmeye devam etmesine işaret ettiğini belirtti.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, artan yedek parça maliyetleri, tıbbi malzeme fiyatlarındaki yükseliş gibi gelişmelerin sektörün kârlılığı üzerinde baskı yarattığını vurgulayarak, “Oto ve sağlık sigortaları başta olmak üzere temel sigorta ürünlerinde maliyet artışlarını daha doğru hesaplayacak endekslerin oluşturulması, poliçe fiyatlarının hesaplanmasında sigorta şirketlerine yol gösterici olacaktır” dedi.

Yeni nesilleri anlayamayan şirketlerin ayakta kalma şansının olmadığını belirten Prive Sigorta Genel Müdürü Alper Çağrı Toktay, “Prive Sigorta olarak yeni neslin ihtiyaçlarını doğru okumak ve karşılamak için tüm süreçlerimizi yapılandırıyoruz” dedi.

Ray Sigorta CEO’su Koray Erdoğan, kaskoda fiyat artışının durulacağına değinerek, araç bedellerinin geldiği noktada halen alınan primlerin makul seviyede olduğunu, bundan sonra fiyat artışı olmayacağını söyledi. Koray Erdoğan, 2023 yılında asgari ücretteki artışın, trafik sigortasına etkisine de değinerek, “Asgari ücret artışına yakın bir artışın tavan primde olması gerekir” dedi.

“2023 bütçesinden bireysel emeklilik sistemine 13,6 milyar lira aktarılacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 bütçesinden bireysel emeklilik sistemine devlet katkısı ödemelerine 13,6 milyar lira aktarılacağını söyledi.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 10 Kasım 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 740 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü 353,8 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 704 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 28,8 milyar lira olarak kayıtlara geçti. BES’in toplam fon büyüklüğü OKS ve devlet katkısı dahil olmak üzere 382.6 milyar TL’yi, katılımcı sayısı da toplamda 14 milyon 445 milyon kişiye ulaştı.

Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, BES’te, işveren katkısını konuşmanın tam zamanı olduğunu vurgulayarak, “Ocak ayında asgari ücret artışı yüksek olacak; yüzde 50 ve üzeri konuşuluyor. Enflasyonist ortamı fırsat olarak görmemek gerekiyor ama bugünkü gelinen ortam da bir fırsattır; belki de bir daha önümüze gelmeyecek fırsattır. Kamu, işveren, çalışan, biz emeklilik şirketleri bir araya gelerek bunun adını koyabiliriz” dedi.

COP27 BM konferansında, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılık oluşturma çağrısı
Zurich’e göre, kısa vadeli ekonomik zorlukların dikkatleri, iklim değişikliği ve siber güvenlik gibi daha geniş sorunlardan uzaklaştırma riski taşıdığına dikkat çekti.

Yakın tarihli bir rapora göre, Rusya ile olan ihtilafı nedeniyle çok sayıda geminin Ukrayna’da mahsur kalması nedeniyle denizcilik piyasasının 2023’ün başlarında çok sayıda “toplam kayıp” iddiasıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu Şarm El-Şeyh’teki COP27 BM konferansında, tarafları, can kaybını önlemek ve gelecekteki doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıpları azaltmak için iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılık oluşturmaya öncelik vermeye çağırdı. Bloomberg HT