18 yaş altı BES neler getirecek?

18 yaş altı BES neler getirecek?

Çok yakın bir zaman önce ekonomi reformları toplantısında, Cumhurbaşkanı tarafından bireysel emeklilik sistemindeki gelişmelere dair ipuçları bizlerle paylaşıldı. Bunlardan birisi de 18 yaş altı kişilerin bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırabileceği yeni bir düzenleme. Ülke nüfusunun yüzde 25’i 18 yaş altında ve bu gerçekten büyük bir potansiyel. Bireysel emeklilik şirketleri tarafından, yeni bir müşteri potansiyeli oluşması sevinçle karşılandı. Bu konuyu artıları ve eksileriyle birlikte inceleyelim.

18 yaş altı sınırı nedir?

Bildiğiniz üzere Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcı olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranıyordu ve bunun tek istisnası otomatik katılım sisteminde yer alan 18 yaş altı çalışanlardı. 18 yaş altı olmalarına rağmen çalıştıkları için otomatik katılım sistemine dahil olabiliyorlardı. Ancak uygulamada yaşanan bir takım soru işaretleri, şirketlerin bu durumu yönetmelerini zorlaştırıyordu. Örneğin sisteme giriş yaparken 18 yaş altı otomatik olarak girebilirken caymak ya da erken çıkış yapmak istediklerinde fiil ehliyetlerine sahip olmadıkları için kendi istekleriyle çıkamıyor, veli onayı aranması gibi durumlar oluşabiliyordu.

Bu tür uygulamalarda yaşanan zorluklar şirketlerin kafasını kurcalarken, 18 yaş altı bireysel emeklilik sistemi için bir ışık yandı ve bireysel emeklilik şirketleri bunu sevinçle karşıladı.

Katılımcılar açısından durum nedir?

Katılımcı açısından değerlendirdiğimizde, eskiden beri 18 yaş altı çocuklar için birikim yapma fikri vardı ve uygulanıyordu. Biliyorsunuz birçok bankanın oluşturduğu biriktiren hesaplar çocukların geleceğine yönelik yatırım yapma imkanı veriyor. Benzer şekilde eğitim sigortaları, belirli risklere karşı çocukların gelecekteki eğitim masraflarını karşılamaya yönelik güvence sağlıyordu.

Çocuk kavramı hassas olduğumuz bir konu ve potansiyel müşteriler üzerinde hem güçlü bir satış argümanı, hem de duygusal anlamda önemli bir ikna aracı. Birçoğumuzun çocuklarımıza karşı zaafımız var ve onların gelecekleri için bir şeyler yapmak istiyoruz. Bu perspektiften baktığımızda BES’in de bu konuya odaklanması çok doğru bir hamle oldu.

Bireysel Emeklilik sözleşmelerinin satışında, daha önceden de çocuk argümanı kullanılıyordu. Yani sözleşmeler çocuklara (niyetle) yapılıyordu, ancak sözleşme üstünde katılımcı olarak ebeveynler sözleşmenin sahibi oluyorlardı. Yani sözleşmenin sözde sahibi çocuklarken, asıl sahibi ise ebeveynlerdi. Şimdi yapılması planlanan yeni düzenlemeler ile sözleşmenin resmi sahipleri de 18 yaş altı çocuklar olabilecek gibi görünüyor. Böylece hem ebeveynler adına çocuklara kendi adını taşıyan bir hediye verebilme şansı doğuyor, hem de BES, çocuklarımızın birikim yapma konusunda daha çok motivasyonlarını artırabilecek bir araç haline geliyor.

http://www.sigortagundem.com/yazarlar/18-yas-alti-bes-bireysel-emeklilik-neler-getirecek-yazisi/1517674