29 Ocak’a kadar başvurmayanın ikramiyesi yanar

29 Ocak’a kadar başvurmayanın ikramiyesi yanar

30 yılın üzerinde hizmeti bulunan ancak emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memur emeklilerine ikramiye farklarının ödenmesiyle ilgili düzenleme geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Memur emeklileri ikramiye farklarını almaya başladı. Ancak talep edilebilmesi için hak düşürücü süre var.

ÖDEMELER SÜRÜYOR

29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farkları için SGK’ya başvurulması gerekiyor. Bu tarihten sonra ikramiye farkı hak edilmiş olsa bile ödenmeyecek. Dolayısıyla hayattaki memur emeklileri ve vefat eden memur emeklilerinin hak sahiplerinin mutlaka bu tarihe kadar başvuru yapmaları şart. 7 Ocak 2015’ten önce emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış memur emeklilerine farkları ödeniyor. Farkların ödenmesi için bu durumda olan kişilerin SGK’ya başvuru yapması gerekiyor. Başvurular sonrasında ikramiye farkları hesaplanıyor ve bu kişilere veya hak sahiplerine ikramiye farkları ödeniyor.

İSTİSNALAR DA VAR

Daha önce SGK’ya başvurmayanların ikramiye farklarının ödenmesi için başvuru yapması gerekiyor. Diğer yandan farkın ödenmesi için daha önce dilekçeyle SGK’ya başvuran ve 60 gün içerisinde cevap alan veya almayan ancak dava açmayan kişilerin tekrar SGK’ya başvuru yapması gerekmiyor.

Alt limit belirlendi

Fark, ‘emekli olunan tarihte toplam hizmet yılı üzerinden ikramiye hesaplansaydı ikramiye ne kadar olurdu’ mantığıyla hesaplanıyor. Bu konuda bir alt limit de belirlenmiş durumda. Buna göre ikramiye farkının her bir tam yıl için 50 TL’den daha düşük çıkması durumunda bile en az 50 TL ikramiye farkı ödeniyor. Dolayısıyla 40 yıl hizmeti olan ve ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan bir memur emeklisine en düşük 500 TL ikramiye farkı ödeniyor.

Yüksek kademede fark 10 bin lirayı geçebilir

İkramiye farkının ne kadar olacağı memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor. Diğer yandan 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015’e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek oluyor. İkramiye farkı memurun kademe ve derecesine göre değişiyor. Her bir yıl fazlalık için 3 bin TL’ye kadar fark söz konusu olabilir. Memurun emekli olurken kademesi yüksekse ve 40-45 yıl hizmeti varsa her bir yıl için fark 4 bin TL’ye kadar çıkabilir. Toplamda fark miktarının 10 bin TL’yi bulması ve hatta geçmesi de mümkün.

Ne zaman ödeniyor?

İkramiye farkları torba kanun yürürlüğe girdikten sonra ödenmeye başlandı. Başvuru yapanların farkları eğer 7 bin 500 TL’nin üzerinde ise 7 bin 500 TL’si başvuru tarihinden itibaren 3 ay içeinde, kalan tutarı ise 7 bin 500 TL’nin ödendiği aydan itibaren hesaplanacak faiziyle birlikte bir sonraki yılın aynı ayında ödeniyor. Örneğin 1 Ocak 2018’de SGK’ya başvuran ve farkı 8 bin TL olan bir memur emeklisine 7 bin 500 TL ikramiye farkı 1 Nisan 2018’e kadar ödenecek. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

YORUMLAR YAZ
  • erol g.6 yıl önce
  • 40 yıla varan aralıksız ziraat bankasında görev yaptıktan sonra 1993 yılında emekli olup 1994 yılında vefat eden eşimin babasından dolayı ödenecek rakam 500 tl civarı 500 lirayı 5 varise bölünce her birine 100 tl düşeceğinden eşim ve varis olan diğer 4 kardeşi talepte bulunmaktan vazgeçti 23 YILLIK YASAL FAİZİ İLE BİRLİKTE ÖDENMELİ konu hakkında bilgisi olanlar televizyon haber kanallarında açıklama yapmalıdır