Aksigorta ile madencilerin geleceği güvende

Aksigorta ile madencilerin geleceği güvende

Aksigorta’nın üretip hizmete sunduğu “Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası”, kömür ve maden ocaklarını kapsıyor. Yer altı ve yerüstü kömür madenciliği ve her türlü yer altı madenciliğinde istihdam edilen, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personeli, görevi başındayken meydana gelebilecek olası kazalara karşı güvence altına almaya devam ediyor.

Zorunlu hale geldiği tarihten itibaren, sigorta kapsamında yaklaşık 500 madenindenetlendiğini ifade eden Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şu ana kadar ilgili maden ocaklarının yaklaşık yüzde 60’ının sigortalandığını ifade etti.

Türkiye’de 3500 adet ruhsatlı maden olduğunu ve bunların yaklaşık 1500’ünün kömür ve maden ocağı olduğunu ifade eden Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Sigorta kapsamında yaptığımız denetimlerin ardından uygun olan ocakları sigortalıyor, olmayanları da ilgili birimlere bildiriyoruz. Sigortalandıktan sonra madenleri 6 ayda bir denetimden geçirerek, sigortalılığın sürdürülmesinin uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu noktadan bakılınca aslında sigortacılık sektörünün üzerinde büyük bir sorumluluk yüklendi bu sigorta ile. Şu ana kadar sigorta kapsamına giren ocaklardanyüzde 40’ı sigortalanmadı. Bu oranın da önümüzdeki günlerde hızla azalacağına ve sigorta sayesinde madencilik sektörünün standartlarının yükseleceğini düşünüyoruz” dedi.

Teminat Tutarı 150 bin TL

Yer altı ve yerüstü kömür madenciliği ve her türlü yer altı madenciliğinde istihdam edilen, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personeli, görevi başındayken meydana gelebilecek olası kazalara karşı güvence altına alan “Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası’’nın Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen prim miktarı, kişi başı yıllık primi 749 TL ve ürünün teminat tutarı ise 150 bin TL.

“Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası”nın sakatlık ve ölüm olmak üzere iki tip teminatı bulunuyor. Kazanın, gerçekleşme tarihinden iki yıl içinde sigortalının sakatlığına yol açması durumunda, tıbbı tedavinin sonlandırılması ve sakatlığın kesin olarak tespiti sonucunda ürünün genel şartlarında belirtilen oranlar sigortalının kendisine ödeniyor. Kazanın, gerçekleşme tarihinden iki yıl içinde sigortalının vefatı durumunda ise teminatın tamamı kanuni varislerine ödeniyor.

Uğur Gülen: “Maden işçilerimizin ve ailelerinin yanında olacağız”

Türkiye’de insanların sigorta bilincinin düşük olduğunu ve zorunlu sigortaların sigorta bilincini artırmak için çok önemli olduğunu ifade eden Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen söyle konuştu:

“Maden kazaları, Türkiye’yi sarsan Soma ve Ermenek’le sembolleşti; ancak 1941’den bu yana Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalar nedeniyle 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yaralandı. Maden ve taş ocakçılığı Türkiye’de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektörler. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Yürürlüğe giren Maden Yasası ile gerek madenlerdeki çalışma koşulları gerekse güvenlik koşullarında pek çok iyileştirmeler gerçekleşti. ‘Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Sigortası’ ile madenci ve ailelerinin geleceğinin güvence altına alınması son derece olumlu bir adım oldu. Aynı acıların yaşanmaması elbette en önemli dileğimiz; ancak yaşanması durumunda dünyanın en zor işlerinden birini yapan maden işçilerimizin ve ailelerinin yanında olacağız. Bu doğrultuda sektörde ilk adımı atarak, Türkiye’nin en önemli madenlerinde görev yapan madencilerimizi sigortalamaktan gurur duyuyoruz.”