Bakan Nebati’den ÖTV indirimi açıklaması

Bakan Nebati’den ÖTV indirimi açıklaması

Daralan otomotiv pazarı kredi adımları ile biraz da olsa hareketlenirken, araç almak isteyen vatandaşlar ÖTV hakkındaki gelişmeleri merakla takip ediyor. Bir süredir konuşulan ÖTV indirimi hakkında açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

ÖTV İNDİRİMİ OLACAK MI?

Bakan Daralan otomotiv pazarı kredi adımları ile biraz da olsa hareketlenirken, araç almak isteyen vatandaşlar ÖTV hakkındaki gelişmeleri merakla takip ediyor. Bir süredir konuşulan ÖTV indirimi hakkında açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

ÖTV İNDİRİMİ OLACAK MI?

Bakan Nebati, otomotiv ÖTV’siyle ilgili bir soruya da, “Matrah konusunda çalışma yapıyoruz” diyerek oransal indirimle ilgili düzenleme yapmayacakları mesajı verdi.

MATRAH NEDİR?

Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutardır/değerdir. Bir kazançtaki giderler düştükten sonra, ortaya çıkan tutarın vergi hesaplamasında kullanılan gelir miktarını oluşturur.

Matrah, içerdiği değere göre ikiye ayrılır:

Advalorem matrah: Belirli bir rakamdır. Örneğin gelir vergisinde elde edilen gelirden indirilebilir giderler düşüldükten sonra kalan kısım matrahı oluşturur.

Spesifik matrah: Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV’de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılmaktadır.

MATRAH BELİRLEME USÜLLERİ

Beyan Usulü: Vergi mükellefinin kendi matrahını beyan etmesidir.

Karine usulü: Vergi mükellefinin gelir veya servetinin ölçüsü olduğu kabul edilen çeşitli dış göstergelerden yararlanmak suretiyle vergi matrahının hesaplanmasıdır.

Götürü Usul: Vergilendirmeye esas olacak değer veya miktarın tek tek belirlenmesi yerine aynı durumdaki tüm vergi mükellefleri için genel olarak belirlenmesidir.

İdarece Takdir Usulü: Matrahın belirlenmesi konusunda idarenin takdir hakkını kullanmasıdır.