BES birikimlerine el konulur mu?

BES birikimlerine el konulur mu?

Akıllı Yaşam Dergisi Yayın Koordinatörü  Barış Bekar Ekim sayısında BES birikimleri ile ilgili merak edilenleri kaleme aldı.
Geçen ay gündeme emeklilik fonlarının geleceğiyle ilgili soru işaretleri damga vurdu. Katılımcıların çoğu “Acaba devlet BES birikimlerine el koyar mı” endişesine kapıldı.  Bu endişenin gerekçesi ise Türkiye Sigorta’nın Ankara’da yapılan tanıtım toplantısında, BES fonlarının özel sektör yatırımları için kaynak olarak kullanılabileceği yönündeki öneri oldu.

BES fonlarını büyütmek amacıyla ve iyi niyetli olarak yapılan bu açıklama katılımcıların gereksiz yere endişelenmesine yol açtı. Endişeye kapılan herkes, işsizlik sigortası primlerinin amacı dışında kullanılmasını örnek gösteriyordu. Hani eski bakan bu fonda biriken paralarla otoyollar yapıldığını açıklamıştı ya, bu öneri de BES yatırımcılarının kulağına kar suyu kaçırmaya yetmişti.

Peki içinde bulunduğumuz ekonomik ortamda devletin BES fonlarına el koyma olasılığı var mı? Elbette koymaz, koyamaz.

İşsizlik fonu birikimleri devletin kontrolünde ve söz konusu fonları devlet yönetiyor. BES fonları ise her katılımcının kendi bireysel hesabında ve Takasbank’ta saklanıyor. Özel portföy şirketleri de katılımcılar adına bu fonları yönetiyor.

Kısacası devletin BES fonlarına el koyması ile bankadaki mevduatlara el koyması arasında bir fark yok. Onun için “BES fonlarına el konulacak” endişesi yersiz ve gereksiz.

Bence geleceğinizi düşünerek BES’te birikim yapmaya devam edin, fonlarınızı günün şartlarına göre değiştirin, fırsatları kaçırmayın.

Geçen ay üç kamu sigorta şirketi “Türkiye Sigorta” çatısı altında birleşti. Böylece Türkiye’nin en büyük sigorta şirketi doğdu. Atilla Benli ve Alper Karayazgan, Varlık Fonu’nun da gücüyle kısa sürede başarılı bir birleşmeye imza attılar.

Sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesine dair görevleri yürütmek üzere kurulan ve başkanlığına Türker Gürsoy’un getirildiği Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) üç de başkan yardımcısı atandı. Ray Sigorta’da görev yapan Mahir Çipil, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz ile Sigorta Denetleme Kurulu’nun son başkanı Mete Güler, SEDDK Başkan Yardımcısı oldular.