BES’te herkes mutlu

BES’te herkes mutlu

Türkiye, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile 2003 yılının son aylarında 7 şirketin faaliyete başlamasıyla tanışırken 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle başlayan kamunun yüzde 25’lik katkısı sıçrama noktası oldu.

Yakup sayar’ın Dünya Gazetesi’ndeki haberine göre, bugün 10’uncu yılını dolduran BES’te 17 şirket faaliyetini sürdürürken, sektöre yeni girişlerin artması bekleniyor. Nitekim en son Albaraka Türk ile Kuveyt Türk’ün ortak BES şirketi kuracağını açıklaması bu piyasaya olan iştahı gösterir nitelikte.
Vergi avantajını kullanma imkânı olmayan gençlere, çiftçilere, ev hanımlarına, erken emeklilere ya da öğrencilere devletin yüzde 25 oranında katkı sağlaması tabanı genişletirken EGM verilerine göre yeni sistemin başladığı 9 haftada toplam katılımcı sayısı neredeyse bir il nüfusu kadar 222 bin artarak 3 milyon 341 bin 536 kişiye ulaştı.

Toplam fon tutarı da aynı dönemde 1 milyar 351 milyon lira artarak 21 milyar 677 milyon 500 bin TL’ye ulaştı. 2012 yılının tamamına bakıldığında katılımcı sayısı 477 bin, toplam fon tutarı ise 5 milyar 996 milyon TL artarak 3 milyon 119 bin kişi ve 20 milyar 326 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşmıştı. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle başlayan yeni yasal düzenlemelerle birlikte BES’te kamu teşviki, tüm katılımcıların kolaylıkla yararlanabileceği daha etkin bir yapıya kavuştu.

Yürürlükten kalkan, katkı paylarının vergi matrahından indirimine dayalı teşvik sisteminde dokunulamayan kesim de artık Devlet katkısından yararlanabilir hale geldi. Yeni dönemde; BES’te sağlanan teşvik sadece vergi mükelleflerinin kullanabileceği bir avantaj olmaktan çıkarılıp, daha geniş bir katılımcı kitlesinin yararlanabileceği bir modele kavuşturuldu. Devletin herkese yüzde 25 oranında bir katkı sağlaması neticesinde, özellikle, bugüne kadar vergi avantajını kullanma imkânı olmayan kişilerin (örneğin, gençler, çiftçiler, ev hanımları, erken emekliler, öğrenciler vb.) sisteme olan ilgisinin arttığını ve katılımcı tabanının hızla yaygınlaştığı görülmeye başladı. İşte bu yeni dönem o kadar hızlı başladı ki, yılın ilk gününden itibaren beklentilerin üstünde bir taleple karşılaşan sistemde 8 Mart 2013 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, toplam katılımcı sayısı 222 bin kişi artarak 3 milyon 341 bin 536 kişiye, toplam fon tutarı da 1.3 milyar lira artarak 21 milyar 677 milyon 500 bin TL’ye ulaştı.

Destek hız kesmeden sürüyor

Öte yandan geçtiğimiz hafta Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete’de 13 Mart tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik bir çok yeni düzenlemeyi beraberinde getirirken dikkati çeken en önemli yeniliklerden biri de
altın, kira sertifikası gibi varlıkların emeklilik yatırım fonları yatırım enstrümanları arasında yer alması oldu.

Katılımcıların beklentilerine uygun olarak altın, kira sertifikası gibi varlıkların emeklilik yatırım fonlarının yatırım enstrümanları arasında yer alarak fon çeşitliliğini sağlayacağına dikkati çeken sektör temsilcileri, fon sepetine olanak sağlayan yönetmelikle artık portföy şirketleri emeklilik yatırım fon varlıklarına diğer emeklilik yatırım fonlarını da dahil edebileceğine dikkat çekti.
Katılımcının birikimlerine yönelik önemli bir adım ise, SPK’nın, fon performansı konusunda yeterli bulmadığı emeklilik portföy şirketlerinin emeklilik yatırım fonlarını, başarılı portföy şirketine devrini isteyebilecek olması. Bununla birlikte artık portföy şirketleri arasında yaratılan bu rekabet ortamıyla, katılımcının daha yüksek getiri yakalaması daha kolay hale gelmiş oldu.
 

YORUMLAR YAZ
  • misafir11 yıl önce
  • 17 şirket içerisinden Anadolu,Avivasa,Garanti ve YKE’yi ayrı tutun.Geriye kalanlar sektörün dublörüdür.