• YARIM ALTIN
    9.077,00
    % 0,07
  • AMERIKAN DOLARI
    34,0572
    % 0,04
  • € EURO
    37,5619
    % 0,03
  • £ POUND
    44,5845
    % -0,06
  • ¥ YUAN
    4,7826
    % -0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3742
    % 0,13
  • BITCOIN/TL
    1960715,601
    % -0,02
  • BIST 100
    9.624,04
    % -0,78

Borsalarda yeni hikaye: Teknolojinin kaymağını yediler

Borsalarda yeni hikaye: Teknolojinin kaymağını yediler

Son dönemde dünya borsalarını yapay zeka şirketleri sürüklüyor. Geçen hafta Fed, 15 aydır kesintisiz sürdürdüğü sert parasal sıkılaştırma dönemini bitirdi. Ancak devamında, piyasaları ters köşeye yatırarak bu yıl içinde 25’er baz puanlık iki faiz artırımıyla sıkılaşmanın yavaşlayarak sürdüreceğini açıkladı.

Habertürk’ten Abdurrahman Yıldırım’ın haberine göre faiz artırım ihtimalini birden ikiye çıkarması yanında Fed Başkanı Jerome Powell “faiz düşüşüne yıllarca uzaklıktayız” diyerek, bu yılki indirim beklentilerinin önünü kesti. Özetle parasal sıkılaştırma dönemini piyasaların bir kısmının beklediği gibi gevşeme izlemeyecek.

➔Şahinlikte Fed’in yeni bir tarihi açıklama yapmasını sindirmeye çalışan finansal piyasaların işi zora girdi. Nitekim Fed toplantısı borsaların hızını keserken, yaz aylarının tadını kaçırdı. 

➔Fed’in şahinleşmesinde enflasyonun düşüşe direnç göstermesi yanında borsaların yapay zekanın peşine takılıp hızlı yükselmesi de etkiliydi.

➔Yılbaşından bu yana performanslara bakınca MSCI endeksiyle dünya borsaları 13, gelişen borsalar yüzde 8 artarken, ABD borsalarından teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi yüzde 32, S&P 500 yüzde 16 prim yaptı.

YENİ HİKAYE YAPAY ZEKA

➔Nasdaq ile S&P 500 arasındaki bir katlık performans farkının nedeni teknoloji hisseleri.

➔Ancak bu hisselerin de hepsi yükselmiyor. Yükselişin büyük kısmı 7 tane en büyük teknoloji şirketlerinden kaynaklanıyor. Bunlar Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook), Tesla ve Nvidia.

➔7 büyük teknoloji şirketinin dışında yükselen hisse senedi pek yok. Bitişikte yer alan grafik de bunu gösteriyor. Bu şirketlerin hisse değeri yılbaşına göre yaklaşık yüzde 55 oranında arttı. S&P 500’ün diğer 493 hisse senedi ise yerinde saydı.

➔Borsaları yükseldi ancak bu büyük ölçüde hisse senedi portföylerinde yapılan değişimle gerçekleşti. Teknoloji dışı hisse senetleri satıldı, yapay zeka ile ilgili büyük teknoloji şirketleri satın alındı.

➔Bunlar yapay zeka konusunun tetiklediği yeni bir patlamanın borsadaki ayak izleri. Yapay zekanın iş yapma ve hayatın yanısıra borsa dünyasını kalıcı bir şekilde değiştireceği bekleniyor.

➔Borsalarda 2023 yılının hikâyesi, 1990’ların sonundaki internet coşkusunu hatırlatıyor. O zaman da büyük hayallerin şişirdiği bir balon oluştu. Şimdi ise piyasalardaki yatırımcılar şişmekte olan yapay zeka balonunu baştan yakalamak istiyor.

➔Piyasalardaki yeni hikaye teknoloji dünyasının yeni yıldızı Yapay Zeka (Artificial Intelligence – AI) soyutluktan çıkıp günlük somut kullanıma hızla geçiyor. ABD’li OpenAI şirketi ChatGPT adlı sohbet robotunu geçen yıl Kasım ayında halka sunduğundan bu yana, onu durdurmak mümkün olmadı.

RALLİYİ TETİKLEYEN ChatGPT

➔ChatGPT gibi yapay zeka programları sadece birkaç anahtar kelimeyle metinler, resimler veya videolar oluşturabilir. Bunu yapmak için sayısız hesaplamanın paralel olarak yürütülmesi gerekiyor ve bu nedenle programlar çok fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyuyor.

➔Bu tarz programların kullanım alanlarına yönelik ise neredeyse hiçbir sınır bulunmuyor. Sanayi, sağlık, askeri, bilimsel araştırmalar ve eğlence başta olmak üzere hemen her alanda kullanılmaları mümkün.

➔Yapay Zeka teknolojileri çok yüksek hızda çalışıp verimliliği arttırdıkları için geniş yatırımcı kitlelerinin ilgi odağı haline geldi.

➔Grafik kartı çipleri (GPU’lar) ise ihtiyaç duyulan yüksek hızlar için adeta biçilmiş kaftan.

➔Ayrıca bu alandaki teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Yatırım bankası Goldman Sachs’ın analistlerine göre yalnızca ABD’de yapay zekaya yapılacak yatırım 2030 yılına kadar GSYH’nın yüzde 1’ine ulaşacak.

➔Tahminler bu rakamın 350 milyar doları aşabileceği yönünde. Bilgi işlem kapasitelerinin buna ayak uydurmak zorunda kalacağı anlamına geliyor ki, özellikle çip talebini körüklüyor.

NVIDIA’YI ÖZEL YAPAN NE?

➔Dünyanın en büyük grafik kartı çipi GPU tedarikçisi ise Nvidia. Bu da, neden şirketin piyasa değerinin baş döndürücü bir hızla yükselerek trilyon doların üzerine çıktığını ve borsa endekslerini yükselttiğini açıklıyor.

➔Şirket bu hızlı yükselişini önce Bitcoin madenciliğine ardından yapay zeka çılgınlığına borçlu. Bu alanlarda faaliyet göstermenin mümkün olabilmesi için öncelikle bir şeye ihtiyaç var, büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleyebilen bilgisayarlara.

➔Nvidia CEO’su Jensen Huang yaptığı açıklamada, “Hiçbir şirket, bir bulut bilişim sağlayıcısının teknolojisi ve tüm yazılımı olmadan son teknoloji bir yapay zeka veri merkezi kuramaz, ancak biz tüm bu yeteneklere sahibiz” dedi. Huang, grubunun artık tek tek çipler yerine komple yapay zeka süper bilgisayarları satmayı tercih ettiğini sözlerine ekledi.

➔Şirket ayrıca İsrail’de bir süper bilgisayarın geliştirilmesi işinin içinde yer alıyor. Üzerinde çalışılan en yeni bilgisayarın tamamlandığında saniyede sekiz trilyon hesaplama gücüne ulaşması bekleniyor.

➔Süper bilgisayarlar askeriyeden sanayiye, sağlık hizmetlerinden iklim değişikliği tahminlerine kadar pek çok alanda hizmet verebildiklerinden hızla büyüyen bir alan haline geldi.

➔30 yıl önce Curtis Priem ve Chris Malachowsky ile birlikte ABD-Tayvanlı Jen-Hsun Huang tarafından kurulan ve merkezi Santa Clara, Kaliforniya’da bulunan şirket dünya grafik kartı çipleri pazarının yüzde 80’ine hakim.

➔Bu tarz çiplere yönelik çığ gibi artan talep Mayıs sonunda Nvidia’nın borsa değerinin bir trilyon dolar bariyerini aşmasına yol açtı. Böylece şirket trilyon dolarlık seçkin kulübünün altıncı üyesi ve ilk çip üreticisi oldu.

➔Nvidia çiplerinin kullanımda olduğu birkaç önemli örnek var. ChatGPT’nin yüksek performanslı bilgisayar altyapısı binlerce Nvidia işlemcisine dayanıyor.

➔Google Translate çeviri hizmetini eğitip geliştirmek için bu tür çipleri kullanıyor.

➔Son 10 yıla damgasını vuran kripto para madencileri de kripto para üretiminde yoğun olarak Nvidia’nın işlemcilerine ihtiyaç duyuyor.

➔Yani Nvidia’nın başarısı sadece bugünle değil geçmişle de bağlantılı. Şirket geleceğe yönelik trendleri önceden görüp, hatta bizzat oluşturup, gerekli yatırımları yıllar öncesinden yapmasının meyvelerini bugün topluyor ve bir süre daha toplayacağı benziyor.

YEDİ BÜYÜĞÜN CAZİBESİ NEREDE?

➔Amazon, Google ve Facebook’un ana şirketi Meta gibi yazılım şirketleri artık kendi özel yapay zeka işlemcileri üzerinde çalışıyor.

➔Ayrıca Apple ve Tesla gibi şirketlerde ürün ve servislerinde yapay zekadan fayda olarak büyük fark yarattılar.

➔Her biri trilyon dolarlık bu şirketler ellerindeki devasa kaynaklarla yapay zeka konusuna büyük yatırımlarda bulunarak rakipleriyle aralarındaki farkı daha da açıyor. 

➔Bu gelişme yatırımcılar açısından söz konusu 7 şirketin cazibesini daha artırıyor.

➔Artan bu cazibeyle yapay zeka ve yapay zekayla ilgili şirketlerin kurucuları küresel milyarderler listesinde en üst sıraları paylaşmaya devam ediyor.

➔Oracle şirketinin kurucusu Larry Ellison 152 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 3 kişisi haline geldi. İşin ilginç kısmı ise Yapay Zeka Temelli yazılımlar üreten Ellison’un servetinin yalnızca son iki ayda 45 milyar dolar artması. 

➔Benzer bir durum Tesla ve SpaceX gibi şirketlerin kurucusu Elon Musk için de geçerli. Yapay Zeka rüzgarını bütün şiddetiyle hisseden Musk’ın kişisel serveti yalnızca önceki hafta 19,7 milyar dolar yükselerek 226 milyar dolara ulaştı. Milyarderler sıralamasında 1. basamakta bulunan Musk’ın koltuğunu kolay kolay kaptırmayacağa benziyor.

BİR SONRAKİ HIZLI ATIN PEŞİNDE 

➔Ancak finansal piyasalardaki yatırımcıların ilgisi şüphesiz yalnızca bu 7 şirketle sınırlı değil. Nvidia’nın rakibi AMD, Nvidia rallisinin etkisiyle yükselişini sürdürüyor.

➔Ayrıca yazılım çözümleri satan ve ChatGPT veya GPT-3 gibi araçları entegre eden yapay zeka uzmanı C3.AI ve Palantir de benzer şekilde güçlü bir yükseliş trendi yaşadı.

➔Synopsys, Micron Technology, Broadcom ve Applied Materials’ın hisseleri de keskin bir yükseliş gösterdi.

➔Avrupalı çip tedarikçisi ve sektörün ağır topu ASML de önemli ölçüde değer kazandı.

➔Bunlar gibi popüler olmayan pek çok şirket önümüzdeki aylar ve yıllarda teknoloji dünyasında kendilerinden çok söz ettirebilir.

➔Fransız fon yönetim şirketi LFDE’nin baş yatırımcısı Oliver de Berranger “Büyük oyuncular yarışı kazanıyor çünkü büyümeleri ve hakimiyetlerini pekiştirmeleri, ister kendi inovasyonlar ister akıllıca satın almalar yoluyla olsun, büyük miktarlarda yatırım yapmalarına dayanıyor” diyor. Microsoft’un chat GPT’nin geliştiricisi OpenAI ile kurduğu başarılı ortaklık buna bir örnek.