Büyümek için doğru bir zamandayız

Büyümek için doğru bir zamandayız

Atradius CEO’su Isidora Unda, Türkiye pazarının çok büyük bir potansiyel taşıdığını ve Türkiye pazarında büyümek için çok doğru bir zaman olduğunu söylerken, Atradius Ülke Müdürü Taner Işık Türkiye’de son iki yılda yüzde 50 oranında büyüdüklerine dikkat çekiyor. Dünya Gazetesi’nden Didem ERYAR ÜNLÜ’ye konuşan Isidora Unda çarpıcı açıklamalarda bulundu

İhracat yapacağınız firma ne kadar riskli? Müşteriniz güvenilir mi? Faturanız tarihinde ödenir mi? Dünyada 100 yıla yakın bir süredir uygulanan kredi/ticari alacak sigortası, Türkiye’de 2000’lerin başından beri var olmakla beraber, yaygın olarak 2006’dan sonra uygulanmaya başladı.

Ticari alacaklarını sigortalayan şirketler, şüpheli alacaklardan doğabilecek risklerini azaltıyorlar ve çok daha istikrarlı bir nakit akışı seviyesi yakalayarak, risk sermayelerini büyümelerinde kullanabilecekleri sermayeye dönüştürebiliyorlar.

Özellikle belirsizliklerin yoğun olduğu ve yeni pazarların yükseldiği bir dönemde kredi sigortasının önemi de artıyor.

Atradius, dünya kredi sigortası pazarındaki yüzde 31’lik payı ve 1.6 milyar euro civarındaki toplam geliriyle kredi/alacak sigortacılığının önemli oyuncularından birisi.

Atradius her yıl 465 milyar euroluk ticaret sigortası gerçekleştiriyor. Pazar yaklaşık olarak 2 trilyon euro civarında.
Şirket, dünya genelinde 40’ı aşkın ülkede faaliyet gösteriyor ve 100 milyonu aşkın şirketin finansal bilgilerine erişebiliyor.

Bugün, Ticari Kredi Sigortaları prim üretimi  en gelişmiş pazarlarda bile henüz yüzde 1’e ulaşmış değil. Türkiye’de de kredi sigortası penetrasyonu çok düşuk seviyelerde. Ticari kredi sigorta şirketlerinin bilgiye ulaşımını kolaylaştıran Yeni Türk Ticaret Kanunu ile, bu penetrasyonun önemli ölçüde artması bekleniyor.
Türkiye’de büyümek için doğru zaman
Atradius CEO’su Isidora Unda, Türkiye pazarının çok büyük bir potansiyel taşıdığını ve Türkiye pazarında büyümek için çok doğru bir zaman olduğunu söylerken, Atradius Ülke Müdürü Taner Işık Türkiye’de son iki yılda yüzde 50 oranında büyüdüklerine dikkat çekiyor.
Işık şu bilgileri veriyor: “Piyasa yıllar boyunca, kredi sigortası ihtiyacını büyük ölçüde bankacılık ve bir ölçüde faktoring sektörü ile gidermeye çalıştı. Vadeli çek uygulaması ve bunun yaptırımları da piyasanın ihtiyacını kendi imkanları çerçevesinde gidermesine bir miktar imkan tanıdı. Ancak özellikle, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasını içeren son çek kanunu değişiklikleri sonrasında, piyasanın kredi sigortasına olan ilgisi büyük oranda artmış gibi görünüyor.”

Türkiye’de bankalarla ortaklık kurmakla ilgilenen Atradius’un şu anda 12 olan Türkiye ofisi çalışan sayısı önümüzdeki dönemde artacak.

CEO Isidora Unda’nın sektöre yönelik değerlendirmelerinde öne çıkan noktalar şöyle:

* Faktoringten daha avantajlı

“Bankaların kredi sigortasına yönelik ilgileri gitgide artıyor, çünkü bankalar kredi sigortasını temlik alarak bir tür teminat olarak kullanabiliyorlar. Dolayısı ile, kredi sigortası yaptıran bir firmanın, poliçeden doğan haklarını bankaya temlik etmesi durumunda hem kredi limitini artması veya talep ettiği limitin daha kolay onaylanması mümkün olabiliyor; hem de risk düştüğü için kredi fiyatlaması ucuzlayabiliyor. Sonuçta bir firmanın faktoring yerine kredi sigortası kullanmasının nedenini, hem kredi sigortasının daha ucuz olması; hem de tüm portföyü tek seferde teminatlandırmak olarak sıralayabiliriz.

* En riskli sektör inşaat

“Sektörde üç büyük oyuncu var. Euler Helmes, Coface ve Atradius. Avrupa’da pazar payımız yaklaşık yüzde 30. Asya’da yüzde 30 oranında büyüme kaydettik. Bunun yanı sıra Çin’de en büyük oyuncu biziz. Şangay, Güney Kore gibi ülkelerde de önemli bir konumdayız. Çok uluslu şirketlerde ise lider konumdayız. Genel olarak sektörlere yönelik risklere baktığımızda, en riskli sektörün inşaat sektörü olduğunu söyleyebiliriz. Ekonominin iyi gittiği dönemlerde bu sektörde çok hızlı bir büyüme izlenirken, kriz döneminden en fazla etkilenen sektör de inşaat oluyor. İnşaatı, tekstil sektörü izliyor.”

* Türkiye’de şirket bilgisine ulaşım sınırlı

“Türkiye’de şirketlere yönelik bilgiye ulaşmak Avrupa’ya kıyasla çok daha sınırlı. Yeni ticaret kanununda türkiye de bilgiye ulaşım anlamında çok bir değişiklik olmadı maalesef, ancak bankalar kanununda yapılan yeni bir değişiklik, sigorta şirketlerinin de kredi kayıt bürosu ile veri alış verişi yapabilmesini mümkün kılıyor. Bu uygulama devreye girdiğinde bilgi tabanımızı genişletmek açısından çok faydalı olacak. Ticari kredi sigortası sektörünün gelişimi şeffaflık olduğu kadar ticaret ve ekonomik büyümeyi de olumlu etkileyecek.”