Çin’den gelen bu haber herkesi şaşırttı

Çin’den gelen bu haber herkesi şaşırttı

Çin’in düşük faiz oranları ve değer kaybeden para birimi, dünya devlerinin Çin borçlanma piyasasına yönelmesine neden oluyor. Bu gelişme Çin para birimi yuan’ı küresel ticaretin finansmanında kullanılan ikinci en büyük para birimi haline getirdi.

Yuan’ın küresel ticaretin finansmanındaki payı bu yılın üçüncü çeyreğinde %5,8’e yükselerek tarihte ilk kez euroyu geçti.

Çin Para Birimi Euro’yu Nasıl Geride Bıraktı?

Küresel şirketler, milyarlarca dolar değerinde yuan cinsi tahvil ihraç ederek anakara bankalarına borçlanıyor. Alman otomobil üreticisi BMW ve Credit Agricole gibi yabancı şirketlerin yanı sıra Çinli firmaların denizaşırı birimleri, Ocak-Ekim döneminde panda tahvilleri satışıyla 125,5 milyar yuan (17,33 milyar dolar) topladı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %61’lik rekor bir artış anlamına geliyor.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen Group, 1,5 milyar yuanlık ilk panda tahvilinden elde edilen geliri yalnızca Çin’deki faaliyetleri için kullanacağını söyledi. Bir diğer Alman otomotiv devi Mercedes-Benz Grubu da panda tahvil gelirlerini Çin’deki bir araç kiralama işini desteklemek için kullanmayı planlıyor.

Avrupa Birliği para birimi Euro’yu geride bırakan yuan’ın Amerikan dolarına rakip olması ise şu aşamada pek mümkün görünmüyor.
Zira yuan’ın ticaret finansmanında kullanımı büyük ölçüde Çin’e dost gelişmekte olan ülkelerle sınırlı. Jeopolitik olarak ABD ile aynı hizada olan ülkeler, yuan kullanımına geçme konusunda istekli değiller.