En hayalperest ülke Türkiye çıktı

En hayalperest ülke Türkiye çıktı

 sigorta ve yatırım yönetimi şirketi NN Group’un, Hollanda’daki Tilburg Üniversitesi desteğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya, 14 Avrupa ülkesinden toplam 9.391 kişi katıldı. Araştırma ile katılımcıların finansal gelecek farkındalık seviyeleri ‘farkında olma’ ve ‘farkında hissetme’ şeklinde ölçümlendi.
 
Katılımcılar, araştırma sonucuna göre dört farklı farkındalık grubuna ayrıldı. Finansal farkındalığı düşük olmasına rağmen farkında olduğunu düşünen kişiler ‘Hayalperest’; finansal farkındalığı yüksek olup bunun bilincinde olanlar ‘Farkındalığı Yüksek’; finansal farkındalığı düşük olup bunun bilincinde olanlar ‘Hayatta Kalanlar’; finansal farkındalığı yüksek olmasına rağmen yeterli bilgisi olmadığını düşünenler ise ‘Şüpheci’ olarak tanımlandı.
 
Türkiye hem en ‘Hayalperest’ hem de kendini en fazla güvende hisseden ülke!
Araştırmaya göre Türkiye, ‘finansal gelecek farkındalığı’ açısından %38 ile 14 ülke arasında en ‘Hayalperest’ ülke oldu. Bu kategori, finansal farkındalığı düşük olmasına rağmen tam tersini düşünen katılımcıları temsil ediyor. Bu oran, araştırmaya katılan diğer Avrupa ülkelerinde ortalama %19 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’de finansal farkındalığı yüksek olup, bunun farkında olanların oranı ise %25 olarak belirlendi ve Türkiye, bu oranla araştırmaya katılan 14 ülke arasında 13. sırada yer aldı.
 
Araştırmaya katılanlar arasında gelecek farkındalığı yüksek olanların %37’si Marmara Bölgesi’nde yaşıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nden araştırmaya katılanların %95’i ‘Hayalperest’ grubunda yer alırken, Akdeniz Bölgesi’ndeki katılımcıların %43’ü ‘Hayatta kalan’ grubunda yer aldı. Türkiye’de ‘Farkındalığı Yüksek’ grubundakilerin %63’ü erkek, %37’si ise kadın. Yine aynı gruptakilerin %30’u 50 yaşın üzerinde bulunuyor. Yalnız yaşayanların %53’ü ‘Hayalperest’, 4 kişilik çekirdek ailelerin %36’sı ise ‘Hayatta kalan’ grubunda yer aldı.
 
En ‘Şüpheci’ ülke Yunanistan, ‘Farkındalığı En Yüksek Ülke’ ise Hollanda…
Araştırmaya göre, 14 Avrupa ülkesi arasında en ‘Şüpheci’ ülke, %16,2 oranıyla Yunanistan, en az ‘Şüpheci’ ülke ise %8 ile Türkiye oldu. Araştırmaya katılan ülkeler arasındaki en ‘Farkındalığı Yüksek’ ülke %51 ile Hollanda iken, en fazla ‘Hayatta Kalan’ grubundaki kişileri içeren ülke de %50 ile Yunanistan oldu. Finansal sorunlarla baş etme konusunu en çok önemseyen ülke %53 ile Romanya olurken, Türkiye %33 ile son sıralarda yer aldı. Buna rağmen finansal geleceği konusunda kendisini en güvende hisseden ülke de %51 ile yine Türkiye oldu.
 
Araştırmanın diğer çarpıcı sonuçları ise şöyle:

 
Eğitim seviyesi, hane halkı geliri ve çocukların yaşı arttıkça aileler finansal açıdan kendilerini daha rahat hissediyor.

Erkekler, kadınlara göre finansal olarak kendini daha fazla güvende hissediyor.
Türkiye’deki katılımcılar, hem iyi vakit geçirmek için para harcamaktan çekinmiyor hem de pahalı bir ürün satın alırken mali sonuçlarını düşünmüyor.
Avrupa’daki katılımcıların %65’i için para çok önemli. Bu kişilerin %75’i mevcut standartlarını koruyabilmek için paraya ihtiyacı olduğunu düşünüyor, %23’ü ise lüks bir hayat yaşama isteği taşıyor.

Türkiye’de hayat sigortası ürünü almayı düşünen kişilerin %23’ü, satın alma kararlarında aile üyelerini ve arkadaşlarını dikkate alacağını söylüyor. Bu oran, diğer Avrupa ülkelerinde ortalama %15 seviyesinde.

Türkiye’de kredi kartı kullanım oranı %72 iken Avrupa’da bu oran ortalama %60 seviyesinde. Lüksemburg ise %97 kredi kartı kullanım oranıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada.