Engin Bora Şahin Softrobotics Genel Müdürü ‘sıradaki’ işleri açıkladı

Engin Bora Şahin Softrobotics Genel Müdürü ‘sıradaki’ işleri açıkladı

PSM/ÖZEL HABER
2023 yılında Avrupa’da 200 milyon kişi açık bankacılık hizmeti kullanmış. Peki Türkiye’de durum nasıl? Açık bankacılık, bankalar ve üçüncü taraf finansal hizmet sağlayıcıları arasındaki ilişkiyi nasıl etkiliyor?

Finteklerin önündeki engeller, riskler fırsatlar neler? Açık Bankacılık: Finteklerin Yeni Çağı” başlıklı PSM Gündem Toplantısı’nda Sektörün temsilcilerinden Softrobotics Genel Müdürü Engin Bora Şahin sorularımızı yanıtladı….

Açık bankacılığı, bankalar ve FinTek’ler arasındaki rekabet ve iş birliği açısından değerlendirebilir misiniz? Sizce hangisi daha ağır basıyor?
Açık bankacılık, bankalar ve üçüncü parti finansal hizmet sağlayıcı olan FinTek şirketleri arasındaki ilişkileri derinden etkiledi. Aslında bu ilişki iki ana kavram etrafında şekilleniyor: Rekabet ve rekaberlik. Bu iki yaklaşım da sektörde önemli rol oynuyor.
Rekabet içerisinde pazar payı mücadelesi, müşteri beklentilerinin karşılanması ve teknolojik yatırımlar ön plana çıkıyor. FinTek’ler yenilikçi ürün ve hizmetleriyle müşteri çekme yetenekleriyle pazar paylarını korumak için daha agresif rekabet ediyor. Özellikle ödeme sistemleri ve kişisel finans yönetiminde ciddi bir rekabet söz konusu. Tüketiciler, hız, kullanım kolaylığı ve maliyet avantajı açısından yüksek beklentilere sahip. FinTek’ler bu beklentilere daha hızlı yanıt verebilme esnekliğiyle avantaj sağlarken, bu durum bankaları, müşteri deneyimini iyileştirmeye ve daha rekabetçi, inovatif ürünler sunmaya yönlendiriyor. Öte yandan, bankalar, teknolojik altyapılarını modernize etmek için büyük yatırımlar yapıyor. Bu da finansal teknolojiye ilgiyi ve de sektördeki yatırımları artırıyor.
Rekaberlik konusunda ise işin doğası gereği entegrasyonların sağlanması gerekiyor. Açık bankacılık, ödeme hesabı bulunduran şirketlerin API’ler (uygulama program arayüzleri) aracılığıyla üçüncü partilerle veri paylaşımını teşvik ediyor. Bu, bankalar ve FinTek’ler arasında iş birliğini destekleyen bir mekanizma. Bu doğrultuda karşılıklı geliştirilen yenilikçi çözümlerin şirketlerin kendi platformlarına entegre edilmesiyle müşteri deneyimi zenginleştirilebilir. Ayrıca bankalar, FinTek şirketleriyle stratejik ortaklıklar kurarak yenilikçi finansal ürünler geliştirip sunabiliyor.
Açık bankacılık, bankalar ve üçüncü parti finansal hizmet sağlayıcıları arasındaki ilişkide hem rekabeti hem de iş birliğini teşvik ediyor. Bu dinamik, finansal sektördeki yenilikleri hızlandırırken, müşteri deneyimini iyileştirmek ve daha geniş kapsamlı hizmetler sunmak için fırsatlar yaratıyor. Bankalar ve FinTek’ler, rekabet ve iş birliği dengesini doğru kurarak bu yeni ekosistemde başarılı olabilir. Nitekim oluyorlar da.

“Açık bankacılık verilerinin yapay zeka ile harmanlanması mihenk taşı olacak”

Şirketiniz açık bankacılık alanında hangi ürün ve çözümleri sunuyor? Önümüzdeki döneme ilişkin yeni planlarınız var mı?
Softrobotics açık bankacılık ürünümüzü geliştirdik ve hali hazırda müşterilerimiz tarafından kullanılıyor. Bu noktada hesap bilgisi hizmet sağlayıcı ve ödeme emri başlatma hizmet sağlayıcı olarak müşterilerimiz, lisanslı bir şekilde hizmet sunmaya başladı.
Ancak açık bankacılığın yaygınlaşmasının henüz beklenen seviyede olmadığını gözlemliyoruz. Buna hem bireysel hem de kurumsal açıdan dikkat çekiyorum. Bu noktada yaygınlaşmasını ve son kullanıcılara direkt hitap etmesini sağlayacak olan önemli mihenk taşı “açık bankacılık verilerinin yapay zeka ile harmanlanması” olacaktır. Biz teknokent yerleşkemizde açık bankacılığın da içerisinde yer aldığı cüzdan ürünümüzü bu doğrultuda sürekli geliştirmeye devam ediyoruz.
Hedefimiz, açık bankacılık verileriyle farklı finansal enstrümanların da entegre edildiği yapay zeka tabanlı kişiselleştirilmiş finansal deneyimlerin kullanıcılara sunulduğu farklı bir ürün ortaya çıkarmak.