Groupama, “Vesikalı Yarim”i restore etti

Groupama, “Vesikalı Yarim”i restore etti

Groupama, gelenekselleşen “Türk Klasikleri Yeniden” projesini bu yıl altıncı kez hayata geçirdi. Groupama,  Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi ve İstanbul Film Festivali işbirliğiyle Lütfi Ö. Akad’ın unutulmaz filmi, Türk sinemasının klasiklerinden “Vesikalı Yarim” 45 yıl aradan sonra yenilenerek, dün akşam izleyiciyle buluştu. Filmde, Türk Sineması’nın “Sultan”ı olarak bilinen Türkan Şoray’ın yanı sıra, usta oyuncular İzzet Günay ve Ayfer Feray başrolleri paylaşıyor. Sami Şekeroğlu Sinema-Televizyon Merkezi işbirliğiyle orijinal negatifi yenilenen Lütfi Ö.Akad’ın 1968 yılı yapımı “Vesikalı Yarim” 32. İstanbul Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. 

Filmin restorasyonu sonrası ilk gösterimi Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi’nde 8 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşti. Filmin gösterimi için düzenlenen davete; Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi akademisyenleri, İstanbul Kültür Sanat Vakfı yöneticileri, filmin oyuncuları, sinema ve iş dünyasından tanınmış simalar katıldı.

Ünlü yazar Sait Faik Abasıyanık’ın Menekşeli Vadi adlı eserinden Safa Önal’ın senaryolaştırdığı “Vesikalı Yarim”, Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Lütfi Ö. Akad’ın yönetmenliğinde 1968 yılında çekildi.  Filmde; Türkan Şoray, İzzet Günay, Ayfer Feray, Selahattin İçsel, Behçet Nacar, Semih Sezerli, Aydemir Akbaş gibi Türk Sineması’nın unutulmaz oyuncuları yer aldı. 

1968 yılında katıldığı 5. Antalya Film Şenliği’nde “En İyi 2. Film” ödülünü alan “Vesikalı Yarim”deki oyunculuğu Türkan Şoray’a da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandırdı.

Film restorasyonu çalışmaları teknolojinin yanı sıra insan emeğine ve uzmanlığa dayanıyor. Sinema Restorasyonu konusunda dünyadaki en ileri donanıma sahip Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-Televizyon Merkezi’nde Vesikalı Yarim’in 45 yıllık ve son derece yıpranmış olan negatifi çok sayıda uzman tarafından toplamda geceli gündüzlü 35 günlük bir çalışmayla yenilendi. Tüm çizik, toz, leke gibi hasarlardan tek tek arındırılan her bir film karesi, orjinaline sadık kalınarak onarılırken, filmin ömrü de 500 yıl uzatılmış oldu. Groupama’nın altı yıl içerisinde yenilediği filmlerin toplam uzunluğu ise 17 km’yi aştı. 

Restorasyon sonrası ilk gösterim için düzenlenen davette konuşan Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger; filmin restorasyonu konusunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi’nin son derece titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini ve bu alanda dünyada örnek gösterilecek bir çalışmaya imza attıklarını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: 

“Groupama olarak sosyal sorumluluk projelerinin sürdürülebilir olmasını hedefleyen bir şirketiz. Dolayısıyla bugün Türk Klasikleri projesinin geleneksel hale gelmesi, altıncı yıla ve altıncı filme ulaşması bizlere ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Ne mutlu bize ki sinemamızın altın filmlerinden birini her yıl yeniden kazandırıyoruz. Bu akşam aramızda bulunan usta oyuncuları ve üstadları saygıyla selamlıyorum. Ayrıca buradan sinemamızın usta yönetmeni Lütfi Ö. Akad’ı da bir kez daha saygı ve rahmetle anmak istiyorum. Önümüzdeki yıllarda da Türk Sineması’nın altın filmlerini restore etmeye devam edeceğiz. Böylesine değerli bir projeyi birlikte hayata geçirdiğimiz Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi’nin çok değerli hocalarına ve İKSV yöneticilerine de teşekkür ediyorum.”

Groupama altıncı kez “Türk Klasikleri Yeniden” diyor

Groupama 2008 yılından bu yana “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamında Türk sinemasının klasikleşen ve unutulmaz filmlerini restore ederek, filmlerin beyazperdeyle yeniden buluşmalarını sağlıyor ve Türk Kültür mirasına desteğini sürdürüyor. Bu kapsamda, 2008 yılında Erden Kıral’ın 1979 yapımı “Bereketli Topraklar Üzerinde” filmiyle “Türk Klasikleri Yeniden” projesine başlayan Groupama, 2009 yılında Lütfi Ö. Akad’ın 1949 yapımı “Vurun Kahpeye” filminin, 2010 yılında Atıf Yılmaz’ın 1978 yapımı “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin, 2011 yılında Memduh Ün’ün 1958 yapımı “Üç Arkadaş” filminin ve 2012 yılında Halit Refiğ’in 1964 yapımı “Gurbet Kuşları” filminin restorasyonlarını üstlenmişti.