BES’le ilgili eğilimler araştırıldı

BES’le ilgili eğilimler araştırıldı

AkıllıBES ve Uservision işbirliği ile hazırlanan Türkiye Bireysel Emeklilik Eğilimleri Araştırması, Bireysel Emeklilik katılımcılarının karşılaştıkları zorlukları ortaya çıkardı.

Konuyla ilgili hazırlanan raporda katılımcıların istekleri ve davranışları incelenerek çözüm yolları listelendi. Ayrıca sistemin eksiklikleri tespit edildi. Dijitalleşmenin hızla yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yeni fırsatlar da rapora eklendi.

İŞTE TÜRKİYE BİREYSEL EMEKLİLİK EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI

Katılımcılar Bireysel Emeklilik Sistemine hakim

Katılımcıların büyük bir kısmı BES hakkında bilgi sahibidir ve emeklilik şirketlerinin birbirine benzer fayda sunduğunun bilincindedir. Bundan dolayı emeklilik şirketleri; kullanıcı deneyimi, kampanyalar, güven ve erişim gibi konularda birbirleri ile yarışmaktadır.

Katılımcılar açık, sade ve kolay erişilebilen ürünlere karşılık veriyor

Kullanıcılar bir web sitesi ve mobil uygulama ile etkileşime geçtiklerinde, akışın kendilerini yönlendirmesini beklemektedir.

Konu hakkında araştırma yapmaya vakit ayırmak istemeyen katılımcılar, istedikleri bilgiye erişmek için yalın ve samimi bir iletişimi tercih etmektedir.

Emeklilik şirketi seçiminde güven, bilinirlik ve alışkanlıklar önemli

Katılımcıların büyük bir kısmı BES sistemine dijital olmayan kanallardan dahil olmaktadır. Bu noktada katılımcılar genelde ya en çok reklamını gördükleri veya hali hazırda çalıştığı şirketlerle ya da bankaların, bireysel satışçıların veya acentelerin etkisi ile sürece katılmakta veya şirketlerin web sitesinden bilgi almaktadır.

Katılımcıların en sevmediği kelime: Uğraşmak

Katılımcılar hem bugün, hem de ilerleyen zamanlarda herhangi bir pürüzle uğraşmak istememektedir. Hatta bundan korkmaktadır. Yalnızca “uğraşmamak” için emeklilik planı yaptırmayan ciddi bir kullanıcı kitlesi mevcuttur.

TESPİTLER

Fon dağılım değişiklik hakkı

Katılımcılar genel olarak BES hakkında bir bilgi birikimine sahiptir ve %25 devlet katkısının farkındadır.

Ancak BES’te çeşitli fonlara yatırım yapılabileceği ve bu fon tercihlerinin yılda 6 kez değiştirilebileceği, daha farklı fonlar seçilerek daha yüksek getirilere ulaşılabileceği ve bir şirketten başka bir şirkete geçilebileceği bilinmemektedir.

Robot danışman

Robot danışman gibi yenilikçi ve katılımcıların etkileşimini arttıracak ürünler ilgi çekmektedir.

Akıllı yatırım

Dijitalleşmenin hızla yaygınlaşmasıyla katılımcılar bilgiye hiç olmadığı kadar yakınlardır. Aynı zamanda birikim ve deneyimlerini sıkça birbirleri ile paylaşmaktadırlar. Birikimlerini kendi algılarına göre olabilecek “en doğru” şekilde değerlendirmek istemektedirler. Bunun için de özellikle genç katılımcılar gerekli araştırmaları yapmaktan kaçınmamaktadır.

Çapraz satış

Katılımcıların ilk tercih ettiği şirket genelde halihazırda bankacılık veya daha önce uygun maliyetlere sigorta hizmeti aldıkları (örneğin kasko) Robot Danışman firmalar olmaktadır.

Sürecin parçası olma

Katılımcılar herhangi bir ürün ile etkileşimde, sürecin bir parçası olmak, daha aktif bir rol almak istemektedirler.

KULLANICI DENEYİMİ ÇIKTILARI

Başarısız akış

Online ürünlerin hiç biri, kullanıcılar tarafından yeterli bulunmamıştır. Bu ürünler kullanıcıları istedikleri noktaya götürmeyi ve yeteri kadar bilgilendirmeyi başaramamaktadır.

Sliderları kimse sevmiyor!

Genel olarak reklam gibi gözüken sliderlar kullanıcıların büyük bir çoğunluğu tarafından beğenilmemektedir. Bu elementler site üzerindeki dikkati dağıtmaktadır.

Mobil deneyim

Kullanıcılar bir mobil uygulama üzerinden süreçleri takip etmeye sıcak bakmaktadır. Genel olarak günümüzde kullanıcıların süreçlere katılma ve kontrolü ellerinde tutma gibi eğilimleri mevcuttur.

Animasyonlar beğenilmiyor

Animasyonlar hem web sitesinin açılmasını yavaşlatmakta, hem de kullanıcılara bir katma değer sağlamak veya etkilemekten ziyade akışı karmaşıklaştırmaktadır.

Tek elden yönetim

Kullanıcılar tüm finansal işlemleri tek çatı altında toplama eğilimindedir. Bu durumun başlıca nedeni kullanıcı için “kolaylık” ve “daha fazla uğraşmama”’ dır. Kullanıcılar ayrıca marka sadakatinden dolayı ödüllendirilmeyi beklemektedir.

İLETİŞİM ÇIKTILARI

İkna edici değil

Emeklilik şirketlerinin web siteleri katılımcılarda genel olarak “beni uğraştıracak gibi gözüküyor” algısı uyandırmıştır.

Diğer taraftan katılımcıları etkileyebilecek “gelecek hayali” veya bir “yatırım yaptıklarını” belirten iletişim çalışmaları birçok şirketin web sitesinde mevcut değildir.

Kolaylık

Kullanılan tasarım ve arayüzler katılımcılara karışık gelmektedir. Bundan dolayı katılımcılar bir akışa dahil olmayıp web sitesi üzerinden yürütülen süreçlerde zorlanmaktadırlar. Sıcak, güncel, yalın, kolay ve güven algısını öne çıkaran dijital ürünleri tercih edilmektedir.

Tetikleyici kelimeler

Özellikle genç katılımcıları, “emeklilik” yerine akıllı bir “yatırım” yaptıkları algısı daha çok çekmektedir.

İlk bakış

Katılımcılar test kapsamındaki 6 web sitesinden 4 ünü ilk bakışta kafa karıştırıcı bulmuş ve bu sitelerden sürece devam etmek istemediklerini belirtmiştir.

FIRSATLAR

“Değişen pazar, yeni fırsatlar doğuruyor!”

Dijital ürün lideri

Dijital ürünleri ile pazarda lider bir marka henüz yoktur. Bankalarda olduğu gibi, kullanıcı odaklı bir dijital strateji ile emeklilik şirketleri de dijital pazarda “etkili oyuncu olma” fırsatını yakalayabilir.

Yeni ürünler ve kişiselleştirme

Günümüzde emeklilik şirketleri, benzer ürünleri aynı şekilde pazarlamaktadır. Katılımcıların kişiselleştirebileceği, daha çok ilgilerini çekecek ve etkileşimi arttıracak ürünler/servisler emeklilik sektöründe bir fark yaratacaktır.

İletişim çalışmaları

Özellikle dijital ürünlerin iletişimi ve arayüzleri geliştirilmelidir. Daha kullanıcı odaklı çalışmaların yapılması katılımcıların algılarında önemli bir değişiklik yaratacaktır.

METODOLOJİ

Bu çalışma İstanbul ve Ankara’da 18 yaş ve üstü nüfusu temsil eden 132 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Görüşme yöntemi olarak bilgisayar destekli uzak kullanıcı testi ve uzak birebir görüşme teknikleri kullanılmıştır.

Kullanıcılardan, farklı web siteleri ile etkileşime girdiklerinde düşündüklerini sesli bir şekilde söylemeleri istenmiştir. Kullanıcıların ekran, ses ve hareketleri anlık olarak kayıt altına alınmıştır.

Bu kayıtlardan ortaya çıkarılan ortak içgörüler hakkında kullanıcılara tekrardan ulaşılmış ve konu hakkındaki düşünceleri daha detaylı irdelenmiştir.