“Kadınların daha fazla finansal okuryazarlığa ihtiyacı var”

“Kadınların daha fazla finansal okuryazarlığa ihtiyacı var”

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımı sürdürülebilir kalkınma için büyük önem taşıyor. Kadınların iş dünyasında hak ettikleri kariyer konumlarının içinde yaşadıkları kültürle şekillendiğini düşünüyorum.

Finans ve teknoloji sektörünün kadın liderlerine sorduk:

•Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadınların aile/özel ve çalışma hayatındaki rollerini nasıl değerlendirirsiniz? Yeni yüzyılda eşit, nitelikli ve kapsayıcı bir eğitim için ne gibi adımlar atılmalı?

•Şirketinizde kadın istihdamını artırmaya yönelik uygulamalar neler?

Manibux Kurucusu ve FODER Yönetim Kurulu Üyesi Canan Akmanoğlu Bayrak

Türkiye olarak çok farklı kültürel normların etkisi altındayız ve ne yazık ki aynı coğrafi konumumuz gibi kadın istihdamı konusunda da doğu ile batının arasında kalmış durumdayız. Ülkemizde ekonomik bağımlılığın en fazla olduğu dezavantajlı kesim kadınlar. Herhangi bir gelire sahip olmayan ve ailelerine ekonomik olarak bağımlı olarak yaşayan kadınların oranı çalışan kadınların oranından fazla.

Aslında eşitsizlik tüm dünyada devam eden bir sorun. Eşitsizlik dediğimizde buna kadın-erkek de giriyor, din-dil-ırk, gelir, eğitim de. Cinsiyet eşitliğine giden yolun dijitalleşme ve teknolojiyle olacağına inanıyorum. Araştırmalara bakınca cinsiyet eşitsizliğinin en büyük nedeninin eğitim eksikliği olduğu görülüyor. Çocuklara imkân tanıdığınızda, eşit eğitim imkanları yarattığınızda geleceklerini kendileri şekillendirebilirler. Ben okullarda uzun yıllar psikolojik danışmanlık yapmış bir anne olarak her eğitimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğine inanıyorum. Toplumun en küçük birimi olan aile en temel eğitim yeri. Bu amaçla, çocukların para yönetimi ve finansal okuryazarlık eğitimlerinin küçük yaşlarda ve aileleriyle başlaması Manibux’ın ilk çıkış noktası.

Özellikle kız çocuklarımızın eğitime ve teknolojiye eşit erişimi sağlanmalı. Aile içinde eşitlik sağlanmalı. Toplumlarda alışkanlıkların değişmesi ancak davranış değişikliğiyle gerçekleşebilir. Bu yüzden davranışları, alışkanlıkları değiştirecek ve gelecek nesillerin şekillenmesinde etki sağlayacak bir girişimin kurucu olmaktan da büyük mutluluk duyuyorum.

Manibux olarak sadece çocuklara değil, ailelere de yönelik finansal okuryazarlık eğitimleriyle kadınların finansal okuryazarlık konusunda bilinçlenmelerini sağlamayı ve ekonomiye aktif katılımı için finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Ne yazık ki kadınların ev ekonomisini ve aile bütçesini idare etme gibi özelliklerine baktığımızda, erkeklerden çok daha fazla finansal okuryazarlığa ihtiyaçları var. Bu kapsamda verilen finansal okuryazarlık bilgisi ve finansal farkındalık eğitimleri ile sürdürülebilir kalkınmaya destek oluyoruz. Kendi parasını yönetebilen kadınlar, toplumun her kesiminde hakkını arayan ve söz sahibi bireyler olabilir.

“Kadın çalışan oranımız yüzde 90”

Manibux’ta yüzde 90 kadın çalışan oranına sahibiz. İçinde bulunduğumuz kültürü bizlerin şekillendireceğini ve buna ilk kendimizden başlamamız gerektiğini bilerek davranıyoruz. Çalışan seçiminde kadınlara öncelik tanıyoruz. Zorunlulukların kalktığı, iş ile özel hayat dengesinin kurulduğu ve aslında hepimizin insan olarak eşit olduğu gerçeğini şirketimizin temeli olarak aldık.