Katılım sigortalarında reasürans sıkıntısı

Katılım sigortalarında reasürans sıkıntısı

Türkiye’de de yaygınlaştırılmaya çalışılan ve İslami hassasiyetleri olan kişilerin tercih ettiği ve bireysel emeklilik ile hayat sigortalarını da içeren “katılım sigortasında” en önemli sorunun reasürans olduğu belirtildi. Katılım bankacılığı ve faizsiz finansın geliştirilmesine yönelik Ankara’da düzenlenen çalıştayın raporu yayınlandı. DÜNYA’nın edindiği raporda, Türkiye’de az gelişen ve “tekafül” (birlikte hareket etme, bir arada olma) adı verilen bu alana yönelik olarak ilgi bulunduğu ve mevzuatta yer verilmesi gerektiği kaydedildi. Aralık 2013’te yapılan çalıştayın alt komisyon değerlendirmelerinin de yer aldığı rapor Temmuz 2014’te yayınlandı.
 
Raporda, Türkiye’de sadece bir şirket bulunduğu kaydedildi. Bu şirketin toplam sigortacılık pazarındaki payının yüzde 1,3 olduğu ve müşterilerinin yarısının da şirketi dini hassasiyetlerinden dolayı tercih ettiği belirtildi. Bu şirketin dışında iki ayrı kooperatifin de katılım sigortacılığı yaptığı ve yapının da kanunlara uygun olduğu vurgulandı. İslam ülkelerinde “tekafül” olarak adlandırılan sigortacılık yönteminin Türkçe’de “katılım sigortacılığı” olarak adlandırılması önerilirken, en önemli sorunun “reasüransta” yaşandığı belirtildi. Türkiye’de, katılım sigortasının yeniden sigortalandığı (reasüre edildiği) bir sistemin bulunmamasının şirketleri zorladığı belirtilen çalışmada, bazılarının zorunluluktan dolayı normal reasürans şirketleriyle çalıştığı vurgulandı.
 
Bireysel emeklilik sisteminde ise normal bireysel emeklilik şirketlerinin dileyen müşterilerinin fonlarını faizsiz araçlara yatırma imkanı sağladığı ve bunun da yasal olarak önünde engel bulunmayan bir yöntem olduğu belirtilen raporda bu alanda da şirket ya da araçların geliştirilmesiyle pazarın büyüyeceği anlatıldı.
 
Türkiye’de mevzuat açısından katılım sigortacılığın önünde bir engel bulunmamasına karşılık, yasalarda bu tür işletmelere yer verilmemesinin gelişmeyi güçleştirdiği vurgulanan çalışmada, yasaların içine bu modellerin de girmesi gerektiğinin altı çizildi.
 
Katılım sigortacılığı şirketlerinin, diğer finansman şirketleri gibi sadece anonim şirket olarak örgütlenmesi, reasürans sorununun çözümü için de mükerrer katılım sigortacılığı şirketlerinin kurulmasının sağlanması önerildi.
 
Kira sertifikalarının, toplanan primleri değerlendirmekte uzun vadede yetersiz kalacağı değerlendirilen raporda, bu aracın gelişmesinin özendirilmesi ile girişim sermayesi fonları, gayrimenkul yatırım fonu, altyapı fonlarının kullanılması önerildi.