“Katılımcının fon değiştirme sıklığı yüzde 12’ye çıktı”

“Katılımcının fon değiştirme sıklığı yüzde 12’ye çıktı”

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan iştahın devam ettiğini söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, sistemin net olarak büyüdüğünün altını çizdi.

Gerek getirilerin enflasyonun üzerinde seyretmesi gerekse devlet katkısı ve yapılan düzenlemelerle Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) güçlendiğini belirten Murat Atalay, sektörün Eylül ayında uygulamaya girecek yönetmeliğin alt mevzuatlarını beklediğini dile getirdi.

BloombergHT’den Olcay Büyüktaş’ın haberine göre hem katılımcıların hem de emeklilik şirketlerinin uzun süredir beklediği “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamındaki düzenlemenin 28 Mart tarihinde yayımlandığını hatırlatan Atalay, “Bu, BES birikimlerinin kredi ihtiyaçlarına teminat olarak gösterilebilmesine yönelik bir düzenleme. Eylül ayının sonu itibarıyla çeşitli ihtiyaçları için bankalardan kredi çekmek isteyen BES müşterileri, bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklı alacaklarının tamamını ya da bir kısmını alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebilecek. Böylelikle toplu para ihtiyacı için BES sözleşmesinden ayrılmasına gerek kalmayacak” dedi.

Hem Türkiye Sigorta Birliği (TSB) hem de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile uyumlu çalışkamaların yürütüldüğünü aktaran Atalay, düzenlemeye ilişkin şu şöyle konuştu:

“BES’te emeklilik dönemi için biriktiriyorsunuz hep. Ancak yol boyunca ortaya çıkan gelişmeler sistemden çıkmaya zorlayabiliyor. Şimdi emeklilik birikimine dokunmadan, onu bankalara teminat olarak göstererek ‘ihtiyaç kredisi olarak çekin’ seçeneği geliyor. Nakit ihtiyaçlardan dolayı çıkışlar oluyordu. Sonbahar gibi uygulamaya geçicek.

Başka bir versiyonu da birikimin bir kısımın alma… Vizyon belgesinde vardı… Sistemden çıkmak yerine birikimin belli bir kısımı somut gerekçelerle, ev almak, evlenmek gibi belgelenebilecek ihtiyaçlar için kullanılabilecek.

200 bini var 50 bine ihtiyaç var, bu tip destekler önemli.. halen uygulamada paranın bir kısımın almak mümkün değil, sistemden çıkış yapmak gerekiyor.”

“Emeklilik sürelerinden feragat edilmeyecek”

“Uygulamanın hem mevcut BES katılımcıları hem de sisteme henüz dahil olmayan bireyler için olumlu etkileri olacağını söyleyebiliriz” diyen Atalay, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yapılan algı araştırmalarına göre, sistemden ayrılan katılımcıların yarısından fazlasının acil nakit ihtiyacı sebebiyle sistemden ayrıldığını aktardı.

Toplu para ihtiyacının ortaya çıktığı durumlarda, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki birikimlerin katılımcıların başvurdukları yer olabildiğine dikkat çeken Atalay, “Bu anlamda söz konusu yenilik BES katılımcılarının hem BES birikimlerinden vazgeçmemeleri hem de BES’te sahip oldukları emeklilik süre haklarından feragat etmemeleri adına bu düzenlemeyi onlara yönelik bir güvence desteği olarak değerlendiriyoruz. İlaveten bu düzenleme sistemin gelişimine ve sistemdeki müşteri devamlılığının sağlanmasına da ciddi katkı sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

“Üç çocuktan biri bizim şirkette”

Katılımcı sayısının tabana yayılmasının en önemli konulardan biri olduğunun altını çizen Atalay, 35 yaşındaki katılımcıdan ziyade 18 yaş ve hatta altındaki katılımcıların sistem için çok daha iyi olduğunu söyledi.

Sisteme 750 bin çocuğun girdiği bilgisini veren Atalay 750 bin genç ve çocuktan yaklaşık üçte birinin kendi şirketlerinde olduğunu belirterek, “200 bini geçen ilk şirket olduk. Pazar payı iki katına yaklaştı. Üç çocuktan biri bizim şirkette” diye konuştu.

Otomotik katılım rehabilite edilmeli

BES gerçekleşmelerine ilişkin 2022 yıl sonu verilerine göre, gönüllü BES ve otomatik katılım toplamından oluşan Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki fon büyüklüğü yüzde 77,3 oranında artarak 433 milyar TL seviyesini aştığını hatırlatan Atalay, sistemin geliştirilmesi için neler yapılmalı sorusuna ilişin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Emeklilik sisteminin derinleşmesi ve tabana yayılması anlamında sektörün sıcak gündeminde yer alan düzenlemelere ilave ne yapılabilir diye düşündüğümde ilk sırada otomatik katılım sisteminin rehabilitasyonunu koyabilirim. Otomatik katılımın Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne dönüştürülmesi, otomatik katılımdaki çıkış oranlarını azaltmaya yönelik aksiyonların alınması ve gerek devlet gerekse işverenler tarafından verilecek bazı teşvik unsurların eklenmesi ile ülkemizde henüz emekleme devresinden yeni çıkmaya çalışan otomatik katılım sistemini daha da büyütecek ve sahip olduğumuz potansiyel doğrultusunda beklenen seviyelere ulaştıracaktır. Tabii burada kamuyla birlikte tüm paydaşların tam mutabakata ulaşması gerekiyor. Sektörde faaliyet gösteren şirketler olarak biz burada elimizi taşın altına koymaya hazırız. Otomatik katılım kapsamında tasarruf eden 8,6 milyonu aşkın kişi var. Bu rakamları birlikte çok daha yükseğe çıkartabiliriz.”

Kişiye özel emeklilik

Şirket olarak self servis hizmetlerine yeni bir kanal eklediklerini belirten Atalay, yeni kanal hakkında şu bilgiyi verdi:

“Size Özel Gelecek Planlaması hizmetimizi çok yeni olarak müşterilerimizin kullanımına sunduk. Kişilerin geleceklerini doğru planlamasına yönelik bu kapsamlı karar alma motoru üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorduk. Uygulama kapsamında müşterilerimize tasarruf ve teminat ihtiyaçlarına yönelik en uygun öneriyi sunabilmek için müşterilerimizin hane halkı gelir ve giderlerinden, çocuklarına ilişkin eğitim planlamalarına kadar mümkün olduğunca fazla veri ile yanıt veren bir yapı kurmaya odaklandık. Müşterilerimiz, “Size Özel Gelecek Planlaması” ile gelecek planları için ihtiyaç duydukları birikimi; kendi varlıkları, gelir ve harcama düzeyleri ile tasarruf alışkanlıkları doğrultusunda artık kolaylıkla hesaplayabiliyor. Kendilerine özel hazırlanmış ürün önerileri arasından tercihte bulunarak gelecekleri için gereken adımı bugünden atma imkânı buluyor.”

Ev kadınlarıyla başlayan yolculuk gençler, çocuklar, çiftçiler gibi farklı meslek gruplarıyla sürüyor

Şirket olarak en güçlü yanınız nedir sorusunu, “Türkiye’nin halka açık ilk hayat sigortası ve bireysel emeklilik şirketi olmanın sorumluluğunun farkındayız. Sektörde ilklere imza atan bir şirket olmanın verdiği sorumluluk bilinci doğrultusunda tüm faaliyetlerimizi kurguluyoruz.

Anadolu Hayat Emeklilik olarak belirli müşteri segmentlerine stratejik önem vermeyi bir alışkanlık haline getirdik. Profil ve beklentileri farklı olan müşteri gruplarına özelleştirilmiş deneyim ve hizmetler sunmayı önemsiyoruz. Ev hanımlarıyla başlayan bu yolculuğumuza; gençler, çocuklar, doktorlar, askerler, çiftçiler, esnaf gibi çeşitli meslek grupları ve engelli bireyler ile devam ediyoruz. Bu kesimleri sahiplenerek onların ihtiyaç ve beklentilerine en uygun ürünü tasarlamak için kesintisiz çalışıyoruz. Başta çocuk ve genç olmak üzere belirttiğimiz segmentlerde sektördeki baskın pozisyondayız ve rekabet avantajımızı korumaya devam ediyoruz” sözleriyle yanıtladı.

Fon büyüklüğü 2024’te 1 trilyon lira seviyesini yakalar

Katılımcıların sahip olduğu fon büyüklüğünün de gerek katılımcıların sisteme yatıracağı yeni katkı payı tutarları gerekse fon getirileri anlamında ciddi oranda gelişeceğine inandığının altını çizen Atalay, “Fon büyüklüğündeki büyüme tabii ki varlık fiyatlarına da bağlı. Buradaki fon büyüklüğünün 2024 yılında 1 trilyon TL seviyesini yakalayacağını tahmin ediyoruz.

Şirket olarak 2023 yılının devamında da stratejik hedeflerimiz ve bilanço kârlılığına odaklanarak; getiriler ve kârlılıkta enflasyonun üzerinde büyümeyi, hayat sigortası ve bireysel emeklilik branşlarında sektör ortalamalarının üzerinde gelişim göstermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.