Kearney: Sürdürülebilirlikte sosyal boyut ihmale gelmez

Kearney: Sürdürülebilirlikte sosyal boyut ihmale gelmez

Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi Kearney, işdünyasının gündeminde olan sürdürülebilirliğin sadece çevreyi değil çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarının tümünü kapsadığına dikkat çekti. Kearney Türkiye Direktörü Okutur, Türk şirketlerinin de küresel rakipleri gibi sürdürülebilirliğe bütüncül bir perspektiften yaklaşması gerektiğini belirtti.

Sürdürülebilirlik tüm dünyada şirketlerin en öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin resmen açıkladığı 2053 yılında karbon salımını net sıfıra indirme hedefi doğrultusunda Türk şirketleri de hızlı bir şekilde stratejilerini oluşturmaya ve uygulamaya koymaya başladılar.
Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi Kearney, sürdürülebilirliğin sadece çevreyi değil çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarının tümünü kapsadığına dikkat çeken bir rapor yayınladı. Raporda, “Sürdürülebilirliğe bir bütün olarak yaklaşmak gerek” denildi ve çevresel ve sosyal boyutların bir bütün olarak yönetilmesinin şirketlere başta verimlilik olmak üzere önemli faydalar sağlayacağına dikkat çekildi.

SÜRECİ HIZLANDIRIYOR

Raporda aktarılan bilgilere göre dünyadaki örnekler, şirketlerin tedarikçileriyle çevre ve sosyal alanlara yönelik aynı anda strateji geliştirip uygulamaya geçmesi süreci hızlandırıyor ve verimliliği artırıyor.

DAHA İYİ MARKA KONUMLANMASI

Kearney’e göre çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarının tümünü gözeten strateji, şirket değerlerinin müşteriler ve çalışanların değerleriyle daha fazla örtüşmesini de sağlıyor. Bu da daha iyi marka konumlanması getiriyor.

OKUTUR: SOSYAL ETKİ VE ÇEŞİTLİLİK ÇALIŞMALARI GERİDEN GELİYOR

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Türkiye’de özellikle ihracatçı şirketlerin küresel müşterilerinin de talepleri doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmalarını hızlandırdığını belirtti. Bununla birlikte ilk aşamada birçok şirketin enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, atık yönetimi gibi alanlara odaklanarak çevreye öncelik verdiğini belirten Okutur, sosyal etki ve çeşitlilik alanlarındaki çalışmaların geriden geldiğini söyledi. Okutur, “Şirketler doğru planlama ve önceliklendirme ile hem çevresel hem sosyal sürdürülebilirlik çalışmalarını daha verimli biçimde yönetebilir. Böylece Türk şirketleri de bu alanlardaki hedeflerine çok daha hızlı ulaşabilir” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN ŞİRKETLERİYLE ÇALIŞIYOR

Kearney’in Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle sürdürülebilirlik stratejisi, uygulaması ve program yönetimi konusunda birlikte çalıştığını ifade eden Okutur, “Bu kritik dönüşüme destek oluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.