Malezya ve Körfez istedi sigortaya ‘katılım’ geldi

Malezya ve Körfez istedi sigortaya ‘katılım’ geldi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Milli eğitim Bakanlığı’na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas eden ve ‘Aile Paketi’nde yer alan bazı düzenlemeleri de içeren ‘torba’ kanun teklifinin 9 maddesini daha kabul etti. Milliyet’in haberine göre, kabul edilen maddeler kapsamında, Türkiye’nin kapıları bölgesel operasyonlarını İstanbul’dan yönetmeyi planlayan dünyaca ünlü sigorta devi Lloyd’s’a açılırken, ‘katılım sigortacılığı’ kavramı da sigorta mevzuatımıza giriyor.
Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, mevcut kanuna torba düzenlemeyle eklenecek, ‘katılım sigortacılığı’ ile ‘İslami sigortacılığın’ kastedildiğini belirterek, Malezya ve Körfez sermayesinin bu alanda Türkiye’ye yatırım yapmak için bu tanımı mevzuatta görmek istemesi nedeniyle düzenlemenin yapıldığını bildirdi.
Komisyonda Sigortacılık Kanunu’na, ‘katılım sigortacılığı’ ve ‘yönetici şirket’ tanımlarının eklenmesini öngören teklifin 16. maddesi tartışma konusu oldu.

Diğer adı ‘Tekafül’

MHP’li Mehmet Günal, bir kanuna iki tanım eklemek yoluyla yeni bir sistem getirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, bu düzenlemelerin amacının açıklanmasını istedi. Hazine Müsteşar Yardımcısı Genç ise komisyona yaptığı sunumda, “Katılım sigortası denilen şey, nasıl katılım bankacılığı var bunun sigortacılıktaki yansıması. Anlam paralel olsun diye bu ifadeyi kullandık” dedi. Genç, “Katılım sigortacılığının bir diğer adı ‘Tekafül’ sigortacılığı. Malezya, Körfez sermayesi yatırım yapmak için bu tanımı görmek istiyor. Onun için koyuyoruz. Yani faal olan bir şeyi görünür hale getiriyoruz ki yatırımcılar tereddüt etmesinler. Bununla Körfez ve Malezya sermayesi çekilebilecek” diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Lloyd’s’a yeni kapı açıldı

Ahmet Genç,  yeni sistem hakkında şu bilgileri verdi: “Çok sayıda yatırımcı bir araya gelerek büyük riskleri paylaşabilsin istiyoruz. Çünkü Türkiye’de büyük risklerin sigorta edilmesinde sorunlar var. A.Ş., kooperatif ve şube modeline ilaveten bu sistemi getiriyoruz. Bunun dünyada da örnekleri var. Örneğin Londra Llyod’s piyasası. AB’nin tüm ülkelerinde Llyod’s’un adı verilerek kanunlar çıkarılıyor. Llyod’s , 300 senelik bir yapı. Bölgesel operasyonları İstanbul’dan yönetmeyi planlıyorlar. Bunun İstanbul Finans Merkezi açısından büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz.”