Money 20/20 Asya izlenimleri

Money 20/20 Asya izlenimleri

PSM DERGİSİ

Para transferi alanında bankalarla iş birliklerini artıran ve küresel hizmet ağını genişleten şirketler öne çıkıyor. Ödeme alma konusunda ülke ve bölgeler arasındaki sınırlar hızla kalkmaya devam ediyor. FinTek’ler yapay zekâ konusunda da öncü rol üstleniyor. Paylaşımlı FX platformu, paylaşımlı likidite, paylaşımlı teknoloji ve paylaşımlı veri konusunda fark yaratan Asya ülkelerinde Super App’ler de başarılı bir seyir izliyor.

Dünyanın en büyük FinTek etkinliği olan Money 20/20’nin 5 yıl ara verdikten sonra yeniden başlattığı Asya kıtası organizasyonu, bu yıl Tayland’ın başkenti Bangkok’ta gerçekleşti. Katılımcılar, Bangkok’un çok sıcak ve nemli havasına rağmen Queen Sirikit Ulusal Kongre Merkezi’nde oldukça enerjik ve gündemi yoğun bir 3 gün geçirdi.

4 farklı sahnede yer alan oturumlar ve interaktif panellerde 50 saatin üzerinde birçok konu ve ödemelerin geleceği tartışıldı. Money 20/20’nin en küçük etkinliği olan Asya’da katılımcılar, 100’e yaklaşan standı ve startup hangarındaki 30 kadar girişimi daha yakından tanıma imkânı buldu.

Son 2 yıldır Money 20/20 etkinliklerinde hem katılımcılar hem de konuşma gündemlerinde gözle görülür bir değişim izliyoruz. Sponsor olarak katılan kuruluşlar içinde ağırlığı para transferi şirketleri, global ödeme alan platformlar, “banking as a service” sağlayıcıları, KYC/AML çözümü sağlayan firmalar oluşturdu. Etkinliğe katılan startup sayısı az olmasına rağmen ödeme sağlayıcılarındaki artış dikkat çekici bir diğer konuydu.

Etkinlikle ilgili bu genel bilgilerin ardından, sektörde kaydedilen gelişim ve değişimlerin yanı sıra gündemi faaliyet alanlarına göre değerlendirmek isterim…

Para transferleri ve ödemeler sınır tanımıyor

Para transferi sektöründe pazarın büyümesiyle ürün çeşitliliğinin ve rekabetin arttığını, diğer yandan bu firmaların bankalarla iş birliklerinin de hızlandığını ilk olarak vurgulamak isterim. Başlarda kişilere yönelik ürünlere yoğunlaşan kuruluşlar, şirketlere yönelik B2B ürünlerini de sunar hale gelmiş. Sadece dünyanın belirli bölgelerine özel değil, global olarak hizmet veren ve ürün çeşitliliğini artıran şirketlerin ön plana çıktığını söyleyebilirim.

Şirketlere yönelik hizmetler artarken, bu alanda faaliyet gösteren ödeme servis sağlayıcılarının ise hem servis verdikleri ülke sayısını artırdıkları hem de ödeme alma ürünlerine yeni kart şemaları dışında elektronik cüzdanları da hızla eklediklerini görüyoruz. Bu durum e-ticaret başta olmak üzere şirketlerin, ödeme alma anlamında ülke sınırlarının çok hızlı bir şekilde dışına çıkmasına olanak sağlıyor.

Yapay zekâda da öncülüğü FinTek’ler yapıyor

Şirketlere hizmet veren FinTek sayısının artmasıyla birlikte kimlik tespiti ve müşteriyi tanıma alanlarında faaliyet gösteren girişimlerin de bu yönde ürün geliştirip ön plana çıkardıklarını gördük. Ayrıca, son dönemde dillere pelesenk olan yapay zekâ (AI) konusunda en fazla ürün geliştiren grup olarak da göze çarptılar.

Diğer yandan, e-para şirketlerinin hızlı büyümesi, müşteri sayılarının artması ve rekabetin de yoğunlaşması nedeniyle müşterilerine farklı finansal ürünler sunma ve gelirlerini çeşitlendirme arzularının giderek arttığını görüyorduk. Bu talep sonucunda white label veya API ile hizmet veren varlık yönetimi, dijital varlık sağlayıcı ve bağlılık program sağlayıcılarının da arttığını gözlemledim.

Super App’ler Asya’da rüştünü ispat etmiş görünüyor

Super App’ler açısından en fazla gündemde olan konu ise Asyalı kuruluşların ürün ve müşteri sayısını hızlı artırmış olmaları, ürünlerini sadece faaliyette oldukları ülkede değil, bölge ülkelerinde de kullanıma sunmaya başlamaları ve bunun ülke ekonomilerinde yarattığı değişim oldu.

Super App’lerin bireyler için tüm finansal ürünleri sunmaları, şirketler için ödeme almak ve bunu ödemelerinde kullanabilmek için fark yaratmaları, kamu açısından ise kayıt dışı ekonomiyi azaltmaları sonucunda başarının sürdürülebilir hale geldiği, üzerinde mutabık kalınan bir tartışma oldu. Super App’lerin bölgedeki ülkelerin de yerel ödeme sistemlerine bağlanıp ödeme alıp ödeme yapmasıyla fark yaratması oldukça ilgi çeken bir başka başlıktı.

Metaverse ve NFT neredeyse hiç konuşulmadı

Çok gündemde olmasıyla birlikte ancak FinTek alanındaki ürünleşmesi henüz belirsiz olan yapay zekâ alanında ise yapay zekâ tabanlı fraud önleme ve KYC firmaları, farklılaştıkları yerleri göstermek için çabaladı. Herkes yapay zekânın geleceği ve şirketler için çok önemli olduğu konusunda mutabık olsa da bunu ürünleştiren veya süreçleri içinde kullanan şirket sayısı yok denecek kadar azdı. Metaverse ve NFT kelimeleri ise neredeyse hiç kullanılmadı. Bu duruma azalan yatırımların etkisiyle şirketlerin gelir getirecek ürünlere ve kârlılığa odaklanmasının neden olduğunu düşünüyorum.

Money 20/20 etkinliklerinin başarılı ve ilgili çekici olmasının en büyük etkenlerinden biri de konuşmalar, paneller ve interaktif tartışma platformları. Bu sayede katılımcılar, sadece sponsorların ürün tanıtımlarını değil FinTek dünyasının yeniliklerini, gelişimini, tehditlerini, geleceğini, başarısız ve başarılı fikirleri de dinlemiş oluyor.

Asya, paylaşım konusunda farkını ortaya koyuyor

Son olarak, toplantılardan fırsat bulabildiğim zamanlarda katıldığım bu tartışmalarda en dikkatimi çeken konulara değinmek isterim.

Kripto paraların, Asya bölgesinde para transferi amacıyla kullanımının popüler hale gelmesi sonucunda hem şirketler hem de kullanıcılar için siber güvenlik sorunları, inovasyonlar ve sağladıkları faydalar gündemdeydi. Web3’ü gerçek dünya finansında uygulama yollarına ilişkin sorular çözümsüz kaldı. Sadece tartışmalara şahit olduk.

Asya bölgesinde ülkeler arasındaki açık bankacılık ve cross-border entagrasyonlarının etkileri tartışılır durumdaydı. Diğer ülkelerdeki inovasyonların olumlu ve olumsuz yönlerini çok iyi değerlendikleri ve kendi ekosistemlerini bu deneyimler sonucu tasarladıklarını duymak şaşırtıcı oldu.

Anlık ödemelerin hızla hayatımıza girmesiyle, bu sistemin kuruluşlar açısından daha fazla değer yaratabilmesi için paylaşımlı FX platformu, paylaşımlı likidite, paylaşımlı teknoloji ve paylaşımlı verinin gündemde olduğunu duyunca Asya’nın ürün, servis ve kullanıcı alışkanlığı açılarından farklı bir bölge olduğunu tekrar hatırlamış oldum. Money 20/20 ekibi ise her zaman olduğu gibi bu etkinliği de eğlence ve deneyim içerecek hale dönüştürmeyi başardı.