Murat Zorer: Açık bankacılık ve servis bankacılığı önümüzdeki yıllara damgasını vuracak

Murat Zorer: Açık bankacılık ve servis bankacılığı önümüzdeki yıllara damgasını vuracak

PSM/ÖZEL HABER
Savana Technology Kurucusu ve CEO’su, Murat Zorer geleceğin bankacılığı ile ilgili soruları PSM okurları için yanıtladı…
PSM dergisi Açık Bankacılık panelinde, açık bankacılık alanındaki son teknolojiler ve yeni fırsatlar masaya yatırılırken, konuşmacılar açık bankacılık düzenlemelerini değerlendirip gelecek öngörülerini paylaştılar.

Açık bankacılık ile servis bankacılığı arasındaki ilişki nedir, birbirlerini nasıl tamamlıyorlar?
Aslında her ikisi de son kullanıcıya finansal hizmeti daha yenilikçi, deneyim odaklı ve bütünsel bir biçimde ulaştırmayı hedefliyor.
Açık bankacılıkta bugün hesap bilgileri ve ödeme başlatma hiz-metlerini barındıran ve ileriki yıllarda “açık finans ve açık veri” bakış açısıyla çeşitlenecek olan bu hizmetlerdeki belki de en kritik nokta, son kullanıcıya kendi finansal verilerinin paylaşım anahtarını vermek.
Tam da bu noktada ülkemizde TCMB ve BKM öncülüğünde yayınlanan ÖHVPS Açık Bankacılık Rehberi devreye girdi.
Rıza (consent) kavramıyla birlikte son kullanıcının kendi verilerini hangi finansal kurumla, hangi şartlarda paylaşabileceği gibi kuralların tanımlanmış olmasını çok değerli bir kazanım olarak görüyorum.
Diğer taraftan BDDK’nın yaklaşık 2 yıl önce yayınladığı Dijital Banka ve Servis Bankacılığı Yönetmeliği’nde tariflenen servis bankacılığı modeliyle birlikte, bankaların ürün ve hizmetlerini farklı bir arayüz sağlayıcı altında sunmalarının kuralları belirlenmiş oldu. Bu örnek, ana faaliyet alanı bankacılık olmayan bir markanın kendi uygulama arayüzleri üzerinden müşterilerine uçtan uca bütün bankacılık hizmetlerini ulaştırabilmesinin önünü açan bir inovasyon olarak karşımıza çıkıyor.
Servis bankacılığı, bireysel/kurumsal müşterilerine bankacılık hizmetleri sunarak buradan ciddi kazanımlar elde etme potansiyeli olan markalar için çok daha uygun maliyetli ve hızlı bir çözüm olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllara damga vuracak büyük bir teknolojik açılım olarak görüyorum ülkemiz adına.
Özetle, “Ödeme Hizmetleri Veri Paylaşım Servisleri” (ÖHVPS) açık bankacılık hizmetlerinde lisanslı finansal şirketler arasındaki veri paylaşımının kuralları tanımlamış oldu. Servis bankacılığı modelinde ise bankaların “non-bank” markalara bankacılık ürün ve hizmetlerini paylaşabilmelerinin kuralları tanımlandı. Yani markaların milyonlarca müşterisinin karşısına bir uçtan uca bankacılık hizmetleriyle çıkabildiği heyecan verici bir dünyanın kapıları açıldı diyebiliriz.

“SERVİS BANKACILIĞI YÜKSEK POTANSİYELLİ BİR DAĞITIM KANALI”

Savana Technology olarak bu alanda
geliştirdiğiniz hizmetin öne çıkan özelliklerini ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Savana Technology, açık bankacılık ve servis bankacılığı dikeylerinde yeni nesil çözüm ve hizmet sağlamak amacıyla kurulmuş bir FinTek. Bu iki alandaki derin bilgi birikimi, yüzlerce API barındıran bir servis bankacılığı katmanı ve açık bankacılık hizmetlerinin başarıyla hayata geçirilmesinde önemli rol oynamıştır.
Açık bankacılık ve “ödeme iste” alanlarında müşterilerimize BKM sertifikasyonlarıyla uyumlu “tak & çalıştır” altyapılar sağlayarak zaman ve maliyet açısından önemli kazanımlar sağlıyoruz. Aynı zamanda finansal kurumların bu yeni hizmet alanlarına giriş sürelerini çok kısalttığımız için regülatör kurumlarımıza da firmaların uyumlanma tarihleri anlamında destek sağlamış ve bir nevi ekosistemde katalizör görevi üstlenmiş oluyoruz.
Servis bankacılığı alanında ise BDDK’nın hazırlamış olduğu yönetmelikle uyumlu çok kapsamlı bir bankacılık katmanı oluşturulması amacıyla yazılım hizmetleri sağlıyoruz. Yeni nesil teknolojiler ile güçlü bir banka ve milyonlarca müşterili bir marka arasında yüzlerce API açılmasında rol oynayarak sektörde bir ilki başardık. Bu anlamda markaların BDDK izin başvuru süreçlerinin ardından müşterilerine geniş kapsamlı bankacılık hizmetleri verebilir duruma gelmesi servis bankacılığının dağıtım kanalı önemini ortaya koymaktadır.
Hedefimiz yüzde 100 yerli kaynaklar ile geliştirilen platformlar vasıtasıyla Türkiye’nin açık bankacılık ve servis bankacılığı teknolojik atılımlarında önemli bir oyuncu olmak.