Otomatik BES yavaşladı

Otomatik BES yavaşladı

Yaşı 45’in altında olan çalışanların bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımı (otomatik BES) 1 Ocak 2017’de başladı.

Halen 1 Temmuz’da başlayan ve ‘10-49 çalışanı’ bulunan işyerlerinin sisteme alındığı yeni etaptayız. Bu kapsamdaki çalışan sayısı 4,1 milyonu, işyeri sayısı da 212 bini aşıyor. 1 Ocak 2019’da ise son etaba; ‘5-9 çalışanı’ bulunan işyerlerine geçilecek. Bu etapta 410 bini aşkın işyerinde çalışan 2,3 milyon kişinin sisteme alınması hedefl eniyor. Ayrıca 2019 başında, daha önceki etaplarda cayma hakkını kullanan ve otomatik BES’ten çıkan 45 yaş altı çalışanlar yeniden sisteme dahil edilmeye başlanacak. Sistemin başladığı günden buyana 1 Temmuz’a kadar ortalama cayma oranı yüzde 50- 55 düzeyindeydi. Buna rağmen 1 Ocak 2017’de başlayan otomatik BES’te 27 Temmuz itibariyle 4 milyon 182 bin 906 çalışan bulunuyor. 2003 yılında başlayan gönüllü BES’teki kişi sayısının 7 milyona yaklaştığı düşünüldüğünde, otomatik BES’te ulaşılan rakam önemli. Öteyandan otomatik BES’teki çalışanların fon tutarı da 3,3 milyar liraya ulaştı.

Farkındalık sorunu var

Ancak 1 Temmuz’da başlayan yeni etapla ilgili ilk veriler, otomatik BES’in bu etabının yavaş işlediğini gösteriyor. Yeni etap öncesi, 30 Haziran’da sistemde olan çalışan sayısı 4 milyon 112 bin 680 kişiydi. Bu sayı 13 Temmuz’da 4 milyon 201 bin 409 kişiye çıktıktan sonra 27 Temmuz’da 4 milyon 182 bin 906 kişiye geriledi. Bu durumu sektör temsilcileriyle konuştuk. Konunun uzmanları, özellikle bu etapta sisteme dahil edilecek işyeri sayısının yüksekliğine, ayrıca bu şirketlerdeki farkındalığın ve altyapının yetersizliğine dikkat çektiler. Gerçekten de 1 Ocak’ta başlayan ve ‘50-99 çalışanı’ bulunan işyeri sayısı 20 bin civarındayken, içinde bulunduğumuz etaptaki işyeri sayısı 210 bini aşıyor. Hatta 1 Ocak’ta başlayan etapta kapsama giren işyerlerinin yüzde 20’nin sisteme dahil edilemediği hesaplanıyor. Ölçek küçüldükçe otomatik BES’le ilgili farkındanlık sorununun büyüdüğünü belirten Anadolu Emeklilik Hayat Genel Müdürü Uğur Erkan şu yorumu yaptı: “Bu etapta bunu daha fazla yaşıyoruz. Bilindiği gibi bu etaptaki işyeri sayısı çok daha yüksek. Ancak bir şeyler söylemek için biraz daha yol almalıyız. 2 aya kadar bu etap ilgili bir netleşme olacağını düşünüyorum. Çalışan sayısı azaldıkça sisteme dahil edilecek şirketlerdeki kurumsallaşma da düşüyor.” (Serhat Aligil/Dünya)

YORUMLAR YAZ
  • Ahmet Çeliköz6 yıl önce
  • Devlet Katkısı fonu 2017 Nisana kadar gayet normal getirilere sahipti.
    2017 Nisanında karşılaştırma ölçütü değiştirildi.
    Bu değişikliği yapanlar fon yönetiminden anlamayan kişilerdi.
    Sonuç olarak 7 milyon katılımcının 10 Milyar TLsi kötü yönetiliyor ve eksi getiriye maruz bırakılıyor.
    BES’in başına işi bilen liyakatli kişiler gelmedikçe her geçen gün sistem kötüye gider.
    Büyük emeklerle ve büyük umutlarla kurulan BES birkaç kişinin kısır çekişmesine kurban ediliyor.

  • mzd6 yıl önce
  • bes in devlet katkısının değerlendirildiği bölümde zarar gösteriyo fonu yönetemiyorsanız bırakın biz yönetelim ayıptır bide millet bese girecekmiş dalgamı geçiyorsunuz bizimle fonlarımı ben yönetmek istiyorum sinirlendirmeyin adamı beceriksizler