Otomatik BES’te revizyona gidiliyor

Otomatik BES’te revizyona gidiliyor

Yüzde 60’lara varan cayma oranları nedeniyle beklentileri karşılamayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve BES’e otomatik katılımda revizyon için düğmeye basıldı. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy’un, “BES ve otomatik katılımda revizyon içeren bazı çalışmalara başladık. Konuyu en kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz” sözleriyle sinyalini verdiği çalışmalar kapsamında ilk etapta otomatik BES ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için sigorta firmalarının da dahil olacağı büyük bir iletişim harekatı başlatılacak. Edindiğimiz bilgilere göre, bunun ardından cayma sürelerinin uzatılıp sigortalının sistemde daha uzun kalması ve tasarrufun farkına varması sağlanacak. Takip eden süreçte biriken paranın bir kısmının kullanımına izin verilecek. Devlet katkı payı hakediş sürelerinin kısaltılması ve sistemden çıkanların 2 yıldan önce geri dönebilmesi de üzerinde çalışılan konular arasında.

Negatif algı yıkılacak

Tüm bu hamleler istenen başarıyı sağlamazsa girişlerin gönüllü olduğu sistemden çıkış bazı şartlara bağlanacak. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, sektör olarak cayma oranlarının daha düşük olmasını istediklerini, bu konuda bakanlıkla Hazine arasındaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Cayma oranlarının yüksek olduğu ülkelerdeki modellerin incelendiğini bilgisini veren Akif Eroğlu, “Bu ülkelerde biriken paranın bir kısmının kullanımına izin veriliyor. Sisteme giriş gönüllü iken çıkışlar şartlara bağlanıyor. Zorunlu algısının oluşturduğu negatif etkinin önüne geçmek için iletişim çalışmaları yürütülüyor. Bunların hepsi sektör tarafından öneri olarak Hazine’ye sunuldu” diye konuştu.

Sisteme giren ertesi gün çıkıyor

Sigorta Aracıları ve Acenteleri Derneği Başkanı İrfan Uzun, ilgili birimlerin BES’ten çıkışları zorlaştıracak modeller üzerinde çalıştıklarını söyledi. “500 çalışanın bulunduğu bir şirketi BES yapmaya gittim. Ertesi gün hepsinden çıkış talebi aldım. Bu sürdürülebilir bir iş değil. Dolayısıyla çıkışların önüne geçmek adına tedbir niteliğinde hamleler olacak” diye konuştu. Uzun, “Haziran itibarıyla 1 kişi dahi çalıştıran işveren BES yapmak zorunda olacak. Öncesinde de sistemi daha anlaşılır hale getirmeleri gerekiyor ki aynı sonuçlarla karşılaşılmasın” ifadelerini kullandı.

Sistemden umutluyuz

Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, “3.5 milyon kişinin devam ettiği mevcut sistemden umutluyuz. Çıkış oranlarını azaltmak için çalışıyoruz. Emekli maaşı veya benzeri ürünler diyebileceğimiz, programlı geri ödemeyi seçenler 2 bin 163 kişi, bunların da ortalama fon büyüklüğü 154 bin lira. Emekliliği tercih edenlerin sayısını artırmamız gerekiyor” dedi. BES’teki fon büyüklüğünün yaklaşık 1.8 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Çakırsoy, “10 milyon kişilik bir sistemden bahsediyoruz ve 78 milyar liranın üstüne ulaşmak için gayret ediyoruz” dedi. (Sabah / Pınar Çelik Nacar)

YORUMLAR YAZ
  • Hasan İzmirli6 yıl önce
  • Tam bir aldatma bu iş. Çok yazık. Vatandaşa doğru bilgi vermek gerekir.
    Aracı kurum, banka malı götürüyor.
    Ana paranızı bile alamıyorsunuz yıllar geçtiği halde.

  • Ali veli6 yıl önce
  • Gönüllü bes var bende 3 yıldır. devlet katkısı ile 9 bin lira gözüküyor.benim ödediğimiz 7300 bugün çıksam vergiler ve masraflar hariç 7000 lira hakettin diyor.masra veri eklenince uçun birini veriyorlar.devlet katkısının tamamını yüz yıl da kalsan alamazsın.hikaye yani

  • recep kurt6 yıl önce
  • Güvensizlik bu hükümetedir. Güven bir kere kaybolursa bir daha geri gelmez. Boşuna tırmalamasınlar , faydasız. Ayrıca hesap kitap bilmiyorlar…

  • Çözüm6 yıl önce
  • Çalıların vergi oranını 5 puan düşürün, bordrodan damga vergisini kaldırın, SGK priminin yarısını buraya aktarın, 1 lira fazla verecek durumda değil insanlar, maaşlar düşük ne yapsınlar, insaf biraz, zorunlu bes, aferin