“Özgüveni yüksek bir toplum için kadın girişimci sayısı artmalı”

“Özgüveni yüksek bir toplum için kadın girişimci sayısı artmalı”

Çalışma İstatistikleri Daire Başkanlığı’nın Ocak 2024 raporuna göre, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 35.5, erkeklerde ise yüzde 70.7. Endişe vericidir ki kadınların iş hayatındaki varlığının güçlendirilmesi konusunda çok gerideyiz.

Finans ve teknoloji sektörünün kadın liderlerine sorduk:

•Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadınların aile/özel ve çalışma hayatındaki rollerini nasıl değerlendirirsiniz? Yeni yüzyılda eşit, nitelikli ve kapsayıcı bir eğitim için ne gibi adımlar atılmalı?

•Şirketinizde kadın istihdamını artırmaya yönelik uygulamalar neler?

Payten Türkiye Ülke Satış Lideri Özlem Uçarkuş

İş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılması, kamuda ve özel şirketlerde eşitlik temelli kurum kültürünün yaygınlaşması için daha fazla çalışmalıyız. Kadının sürdürülebilir gücü toplumsal refah için şart. Bunun için, siyasetten kamuya, özel sektörden STK’lara, iş dünyasında söz sahibi tüm liderlere önemli sorumluluklar düşüyor.
İlk olarak kurumlarda görev alan tüm yöneticilerin, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı geliştirilmeli ve bu bilincin kalıcılığı sağlanmalı. Bunun için kurum içi eğitim programları çok önemli. Eşitlikçi, adil ve kapsayıcı bir toplum için hem siyasette hem de iş dünyasında kadınların karar alıcı grupların arasındaki temsiliyet oranı artmalı.
Kadın girişimleri de diğer bir odak noktamız olmalı. Kendi işinin yöneticisi, cesur girişimci kadınlarla birlikte özgüveni yüksek bir topluma kavuşabiliriz. Bunun için hem devlet hem de özel sektör kulvarında kadın girişimci destek programlarının yaygınlaştırılması ve başarı öykülerine daha fazla yer verilmesi önem arz ediyor.

“Kız çocuklarının eğitimini ve kadın girişimlerini destekliyoruz”

FinTek sektöründe de kadın çalışan oranı henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunu değiştirmek için Payten olarak öncelikle sürecin temelini oluşturan eğitime odaklandık. Ülkemizin büyük kesiminde, toplumsal kalıplaşmış yargılar sebebiyle kız çocuklarının orta ve ileri seviye öğrenimleri sekteye uğruyor. Daha medeni ve ileri bir toplum seviyesine ulaşmak için “eğitimde fırsat eşitliği” şart.
Payten’de toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini eyleme dönüştürmek için en üst kademesinden en genç çalışanına kadar herkes el ele verdi. Yıllardır hem kurum olarak hem de çalışanlarımızın bireysel katkılarıyla, yaşamları ve eğitimleri risk altında olan kız çocuklarının eğitimini desteklemek üzere Koruncuk Vakfı ile iş birliği yapıyoruz.

Yazılım konusunda düzenlediğimiz eğitim ve bootcamp’lere kadınların katılımını teşvik ediyor ve hem şirketimizde hem yazılım sektöründe kadınların daha fazla yer alması için gayret gösteriyoruz.
PSM dergisinin her yıl mart ayında Dünya Kadınlar Günü özelinde organize ettiği W-Level etkinliğinde, KızCode projesini desteklemek üzere sektörün kadın yöneticileri olarak bir araya geliyoruz.
Payten bünyesinde faaliyet gösteren ve işletmeler için katma değer yaratan projeleriyle sektörde öne çıkan ödeme kuruluşumuz Paratika da geçtiğimiz günlerde, kadının gücünü destekleyen “Kadın Girişimci İçin En İyisi” programını duyurdu. Özellikle kadının toplumumuz için önemine dikkat çekmek üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tanıtılan program; kurucusu, ortağı ve yönetiminde kadın olan tüm işletmelere yüzde 0’a yakın oranlarla sanal POS komisyon oranlarının yanı sıra program katılımcılarına eğitim desteği, ödeme danışmanlığı hizmeti ve networking buluşmaları gibi bir dizi fırsat sunuyor.