Seçimlerin ikinci tura kalması sonrası piyasalarda son durum

Seçimlerin ikinci tura kalması sonrası piyasalarda son durum

Seçimlerin ardından ilk gün bankacılık öncülüğünde borsa sert gerilerken, CDS ve mevduat faizleri yükselişe geçti. Merkez Bankası (TCMB) ise bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak yeni düzenlemelerini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçici sonuçlara göre Tayyip Erdoğan yüzde 49.51, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.88, Sinan Oğan yüzde 5.17 oy aldı. YSK seçimlerin 28 Mayıs’ta ikinci tura kaldığını açıkladı.

BİREYSEL KREDİLERİ YAVAŞLATACAK DÜZENLEMELER

TCMB ise kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletilerek, diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil etti.

Ayrıca belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildi.

Özel sektörden bir bankacı, “TCMB’nin bu düzenlemelerinin sonucu bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması olacak. Bunun nedeni ilgili kredilerin belirli bir orandan yüksek olması halinde artık tahvil alımı yükümlülüğü getirmiş olması” dedi.

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri aylık bazda yüzde 1.36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağladığı için seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti.

Bankalar, yıllık yüzde 20’e yakın faiz ile enflasyona kıyasla oldukça ucuz borçlanmayı sağlayan bu imkan kapsamında kredi kullandırımını TCMB’nin bu adımı öncesi daraltmaya başlamışlardı.

TL SEÇİM SONRASI YÜZDE 0,6 DEĞER KAYBETTİ

Merkez Bankası’nın son dönemde altın satışlarının da etkisiyle rezervleri daha da baskı altında. Ancak işlemciler vadeli işlemlerde döviz talebinin seçim öncesi seviyelerde olmadığına dikkat çekiyor.

Bankacılar kamu kontrollü olarak tanımladıkları kur politikasında en az ikinci tura kadar bir değişiklik beklemiyor. Uzun vadede ise politikaların sürdürülebilirliği piyasa açısından hala büyük soru işaretleri barındırıyor.

TCMB’nin düzenlemeleriyle tahvil tutarak bilanço risklerini artırmak istemeyen bankalar ise TL mevduat faizlerini yüzde 40 civarına çekmiş durumda.

Bankacılar seçim sonuçlarına kamu kontrollü olmayan CDS piyasasında izlendiğini belirtirken Türkiye’nin risk priminin seçim öncesine göre 100 baz puandan fazla arttı.

Bankacılık endeksi dün yüzde 9.58 gerilerken BIST-100 endeksi .XU100 günü %6 üzeri düşüşle tamamladı.

Dolar/TL bu sabah güne 19.6950 civarından başladı.

TL dolar karşısında seçim öncesine göre yüzde 0.6 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 4.4, yılbaşından bugüne ise yüzde 5 kayıp yaşadı.

Başta ekonomi olmak üzere yeni kurulacak iktidarın mevcut politikalarda nasıl bir değişikliğe gideceği piyasalar açısından hala en kritik soru.

Mevcut politikalarla dolar/TL’nin kamu tarafından seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL’nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin kanıların artması dövize ilgiyi artırmıştı.