Sıfır Kovid politikası araç üreticilerini olumsuz etkiliyor

Sıfır Kovid politikası araç üreticilerini olumsuz etkiliyor

Çin’de araç üretimi yapan Volkswagen, Honda ve Yamaha, sıfır Kovid politikası nedeniyle parça tedarikinde yaşanan sorunlarla üretimi durdurmak zorunda kaldı. Ülkede sıfır Kovid politikası nedeniyle birçok şirket üretimde sorun yaşarken, kısıtlamalardan etkilenmemek için tasarlanan “kapalı döngü” sistemine olan tahammül gittikçe azalıyor.

Çin’in Sıfır Kovid politikası nedeniyle, araç üretimi için gerekli bazı parçaların tedariki sağlanamıyor. Bu yüzden araç üreticileri Çin’deki fabrikalarını kapatmak zorunda kalıyor.

Volkswagen’ın yanı sıra Honda ve Yamaha’nın da Vuhan’daki ve Çongçing’deki çalışmalarını durdurduğu, fakat Nissan, Mazda ve Mitsubishi’nin henüz Çin’deki durumdan olumsuz etkilenmediği belirtildi.

Buna ek olarak, dünyanın en büyük elektrikli araç pili üreticisi Contemporary Amparex Technology, Çin’de bulunan fabrikalarındaki üretimin normal seyirde devam ettiğini açıkladı.

Volkswagen de üretimi durdurmuştu

Alman otomobil devi Volkswagen, Çin devletinin sahibi olduğu China FAW Group ile ortak olan Çengdu fabrikasındaki üretimin tamamını ve Çengcun fabrikasındaki beş üretim hattının ikisini, parça tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle durdurma kararı aldığını geçtiğimiz gün açıklamıştı. Şirketin “kapalı döngü” sisteme geçilmesini planlamadığı bildirilirken, üretimin yeniden başlayacağı zaman ise bilinmiyor.

Çin’in Kovid kısıtlamalarının akıbetinin tahmin edilemez olması, özellikle vaka sayısının rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde Volkswagen ve diğer araç üreticilerinin tedarik zincirinde bir belirsizlikle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

İstikrarlı bir parça tedariki olmadığı sürece, üretim planlaması yapmak zorlaşıyor. Çinli elektrikli araç üreticileri Xpeng ve Li Auto’nun da benzer bir zorlukla karşı karşıya olduğu, Li Auto’nun iki araç modelinde teslim tarihlerini ertelediği bildiriliyor.

Kapalı döngü sistemi

İlk defa Pekin Kış Olimpiyatları’nda kullanılan ve “kapalı döngü” ismi verilen sistem, çalışanların dış dünya ile temasını keserek, Kovid kısıtlamaların Çin ekonomisine olan olumsuz etkisini en aza indirmeyi hedefliyor. Bu sistem, Tesla gibi şirketlerin Şanghay kapanması sırasında üretime yeniden başlamasını sağlarken, ailelerinden ayrı kalan çalışanların tahammülünün ise azaldığı belirtiliyor.

Tesla’nın kapalı döngü sistemi ile ulaştığı başarının arkasında, Şanghay bölgesi yetkililerinin 100’den fazla tedarikçi ile Tesla’nın arasındaki koordinasyonu sağlaması olduğu bildiriliyor. Foxconn’un “iPhone şehri” olarak bilinen fabrikasında yaşanan olaylar ise, kapalı döngü sisteminin uzun dönemde sürdürülemez olduğuna işaret ediyor.