Sigortacılar ‘yangın’a teminat bulamıyor

Sigortacılar ‘yangın’a teminat bulamıyor

Kriz nedeniyle işletme sahipleri yangına karşı yeterli önlem alamıyor. Yeterli önlem alınmayınca da olası felaketler sigorta şirketleri için yıkıcı bir etki yaratıyor.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, global krizin etkisiyle son dönemde ucuz işçiliğin yanı sıra iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle fabrika, işyeri yangınları artınca, reasürans şirketleri (sigorta şirketlerinin aldıkları riskleri tekrar sigortalattıkları kurumlar) yangın riskini teminat altına almak istemiyor.
Yangınların sektöre maliyetinin 6.5 milyon doları bulduğunu belirten Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, “Özellikle tekstil, boya, kimya sektörlerinde yangınlar arttı. Krizin etkisiyle yeterli önlem alınmaması gibi nedenlerle oluşan bu yangınlar reasürans anlaşmalarını da etkiliyor. Reasürans şirketleri bu şirketler için istisna koyuyor. Yangın branşında poliçe kesmek için reasürans bulamıyoruz” diye konuştu.

Satoğlu, “Şirket eğer gerekli önlemleri almışsa  reasürans bulmakta yani teminat bulmakta sıkıntı yaşanmıyor. Ancak reasürans şirketleri şimdi bir takım şirketler için istisnalar koyuyor. Bu yüzden yangın branşında neredeyse sıfır prim yazılıyor” dedi.
Uzmanlaşma başladı
Sigortacılğın eskiden sadece büyük gruplar tarafından yapılması gereken bir iş kolu olarak görüldüğüne değinen Satoğlu, artık uzmanlaşmış grupların sektöre gelmeye başladığını ve bu eğilimin de giderek artacağına dikkat çekti. Satoğlu, “Şirketler bugüne kadar uzmanlaşmış şirket olarak çalışmadı, bir sigortacı tembelliği oluştu. Mali kârlar oluştu, paradan para kazanıldı ama teknik kâr gözardı edildi. Son beş yıldır faizler ciddi şekilde düşüşe geçince sigortacılar acı gerçekle yüzleşti. Artık deniz tükendi ve şirketler gerçek anlamda sigortacılık yapmaya başladı” dedi.

2014’te kâra geçecek
Türk Nippon Sigorta’nın çoğunluk hisselerinin 2008’de Harel Grup tarafından satın alındığını hatırlatan Yusuf Satoğlu, şirket olarak sağlıklı ve adım adım büyümeyi hedeflediklerini söyledi.

Satoğlu, “Bizim için kısa mesafeyi hızlı koşmak değil, uzun mesafeyi yavaş koşmak daha önemli. Kârlılık odaklı bir stratejimiz var. Şirket olarak 2014’te başa baş noktasına geliriz. Bu yıl 35-40 milyon TL prim üretimi ile kapatırız. 2014 yılı prim üretimi beklentimiz ise 80 milyon TL” diye konuştu. Satoğlu, şirket olarak uzmanlaşmak istedikleri branşların ise inşaat ve sorumluluk sigortaları olduğunu kaydetti. Ayrıca, KOBİ’lere de önem verdiklerini belirtti. ,

‘Emeklilik şirketi satın alabiliriz’
Yusuf Satoğlu, sektörde organik olarak büyümeyi planladıklarının altını çizerek yeni bir şirket satın almayı planlamadıklarını söyledi. Ancak hayat ve emeklilik sektöründe de faaliyet göstermek istediklerini belirten Satoğlu, “Küçük ve banka kanalı da olan bir şirket bakıyoruz. Henüz netleşmedi ama bu alanda stratejik ortaklığa da gidebiliriz” diye konuştu.

Gözler acente komisyonlarında

Sigorta sektöründe şirketlerin, acentelere verdiği komisyon oranlarının düşürülmesi gündemde. Acentelere verilen komisyon oranlarında sıkıntılar yaşandığını belirten Yusuf Satoğlu, “Şu anda motor ve trafik sigortlarında komisyon oranları yüzde 15’lerde. Ancak, bu oran geçmiş yıllarda yüzde 30’lar seviyesindeydi. Rekabetle fazla verilen oranlar geri alınıyor” dedi.
“Şirketler, acentelerin komisyonlarına göz dikti” diyen Satoğlu, sektörü acentelerin ayakta tuttuğuna dikkat çekti. Direkt satış ekipleri, banka sigortacılığının da yapılması gerektiğini kaydeden Satoğlu, “Özellikle Anadolu’da acentenin gücünü kırmak mümkün değil. Acentelerin önemini kaybedeceğini sanmıyorum. Acenteyi güçlü kılmak lazım” dedi.
Türk Nippon Sigorta’nın şu anda 220 olan acente sayısını önümüzdeki yıl 500’e çıkarmayı planladıklarını belirten Satoğlu, 1-2 banka ile de acentelik görüşmeleri yaptıklarını kaydetti. Şu anda sektörde acentenin üretim payı yüzde 65 seviyelerinde bulunuyor. Bu oran 4-5 yıl önce yüzde 75-80 seviyesindeydi.