Sigortacılar yangınla boğuşuyor

Sigortacılar yangınla boğuşuyor

Son dönemde artan fabrika yangınlarıyla kârlılığı önceki yıllara göre yüzde 50 azalan sigortacılar, birkaç aydır bazı tesisleri sigorta yapmamaya başladı. Sanayiciler, sorunun çözümü için sektör temsilcileri ile bir araya gelecek.

Zaman’ın haberine göre, zorunlu trafik ve kasko branşında zarar eden sigorta şirketleri için yeni bir risk de yangında ortaya çıktı. Son bir yıl içerisinde bazı boya, plastik, tekstil ve çırçır fabrikasında yangın çıktığı için çok sayıda sigorta şirketi de zarar etti. Yılbaşından itibaren çok sayıda firma yangın riski olan fabrikalara sigorta yaptırmaya yanaşmazken, bazı firmalar primlerde artış yoluna gidiyor. Ankara Sanayi Odası (ASO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve TÜSİAD gibi iş dünyası örgütleri ise yangın riskine karşı sigorta yaptırılmasında yaşanan sorunun ardından Hazine Müsteşarlığı’nın kapısını çaldı. Bu kapsamda Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün yer alacağı geniş katılımlı bir toplantıda sektör temsilcileri ile işadamları bir araya gelecek.

Reel Sektörün Risk Yönetiminde Sigortacılık Sektöründen Beklentileri Çalıştayı ile finans ve sigortacılık sektörü ile TÜSİAD üyesi şirketlerin bir araya geleceğini ifade eden Hazine kaynakları, bazı firmaların yangın çıkma ihtimali yüksek üretim yapılan tesislere yönelik sigorta yapmaya yanaşmadığına dikkat çekti. 2012 yılında ortaya çıkan yangınlar sebebiyle sektörün yangın ve doğal afet branşındaki kârlılığı da yüzde 50’den daha fazla azalış gösterdi. 2010 yılında bu alandan 193 milyon lira kâr elde eden sektör, 2011 yılını 171 milyon Türk Lirası ile tamamladı. Geçen yıl ise yangın ve doğal afet sigortası branşından elde edilen kâr rakamı, yangınların da etkisiyle 47,6 milyon liraya geriledi.

Yangın ve doğal afet sigortası kapsamında işyerlerinin yangın, sel ve diğer zararları teminat altına alınıyor. Bu alandan elde edilen primler sigortacıların önemli gelir kalemleri arasında yer almasına rağmen son bir iki yıldır sorun yaşanıyor. Son bir yıllık dönemde çok sayıda boya, akrilik ve plastik fabrikasında yangın meydana geldi. Yaklaşık bir ay önce İzmir’de bir yatak fabrikasında meydana gelen yangının ardından 5 milyon liralık zarar ortaya çıktı. 1 Mayıs’ta bir strafor fabrikasında çıkan yangında 3 milyon liralık maddi hasar meydana geldi. Ocak ayında bir akrilik fabrikasındaki  yangının ardından ortaya çıkan maddi hasar açıklanmasa da yangının faturasının 10 milyonlarca liranın üzerinde olduğu hesaplanıyor. Sel, yangın gibi büyük maddi hasarlara yol açan bu tür gelişmeler sebebiyle sigortacıların bazı firma ve sektörlere yeşil ışık yakmadığı belirtiliyor.

MOBİLYA FABRİKALARI DA LİSTEDE
Bazı şirketlerin son bir yıldır çırçır ve mobilya fabrikalarına yönelik olumsuz yaklaşımda bulunduğunu aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Özellikle Ankara’daki mobilyacıların bu konuda büyük sıkıntı yaşadığını duyduk. Ankara Sanayi Odası’nın da bu konuda talepleri var. İş dünyası temsilcileri ile sigortacılık sektörünü bir araya getirerek orta bir yol bulmayı amaçlıyoruz.” dedi. Finans sektörü temsilcilerinin yanı sıra TÜSİAD üyesi şirketlerin katılacağı çalıştay bugün yapılacak. Toplantıya ilaç, tekstil, teknoloji, mobilya, lastik, otel, otomotiv, boya, petro-kimya, akaryakıt ve gıda olmak üzere çok sayıda sektörden üst düzey temsilci katılıyor. Sigorta dışı sektörden  ise MÜSİAD, TOBB, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Katılım Bankaları Birliği gibi sivil toplum kuruluşları ve dernekler de toplantıda hazır bulunacak.

YORUMLAR YAZ
  • düdük11 yıl önce
  • üretim yapacağım diye her işe atlanırsa fiyata şartlara bakmadan normal