Sigortayı hafife almayın

Sigortayı hafife almayın

Dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise en büyük tarım ekonomisine sahip olan Türkiye’de ekili alanların sadece yüzde 8’i sigorta kapsamında bulunuyor.
 
Ekonomi yönetiminin hedefi ise çiftçiyi bilinçlendirerek ekili arazilerde sigortalılık oranını artırmak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sigorta oranının hayvancılıkta daha düşük olduğunu söyledi. Hem tarım hem de hayvancılıkta sigortalılık oranının artırılması gerektiğine dikkat çeken Eker, Türkiye’nin dünyanın sayılı tarım ekonomilerinden biri haline geldiğini kaydetti. Bakan Eker, sigorta uygulamasının tarım için zorunluluk olduğuna işaret ederek, sektörün hassas biyolojik bir denge üzerine bina edildiğini, çok sıcaktan, çok soğuktan, çok yağıştan, az yağıştan bitkilerin zarar görebildiğini vurguladı. Hassas dengeye karşı muhtemel risklerin yönetilmesi gerektiğini belirten Eker’e göre artık üretimin sadece çiftçinin kendisi için değil başka insanlar için yapıldığı göz önünde bulundurulmalı. Türkiye’de 24 milyon hektar arazide üretim yapılıyor. Büyükbaş hayvan sayısı 14 milyonu geçerken, sigortalanan hayvan sayısı ise sadece 1,2 milyon.
 
Bakan Eker, tarımın önündeki en büyük engel olarak arazilerin miras yoluyla bölünmesini görüyor. Ortalama işletme büyüklüğünün 60 dönüm olduğunu ifade eden Eker, “24 milyon hektar olan bu tarım arazisi 30 milyon parsele bölünmüş durumda. Biz bunun haritalarını çıkardık. Bakanlığımız tarafından Türkiye’deki 30 milyon parsel tarım arazisinin tamamı sayısallaştırıldı. Hepsinin kimlik numarası var. Kimlik numarasını bilgisayara girdiğimizde bize o parsel Türkiye’nin neresindeyse topoğrafyası, toprak özellikleri, eğimi, iklim özellikleri, hepsi önümüze geliyor. Uydu fotoğraflarıyla da onu tespit ediyoruz. Şimdi bu sigorta uygulamalarında bizim bu veri tabanından istifade etmemiz mümkün.” dedi. ‘Tarım, Sigortalarının Gelecek 10 Yılı’ konulu çalıştayda Bakan Eker, tarım sigortalarına ilişkin bilgi vermişti. Buna göre tarım sigortası uygulaması kapsamında 2006-2012 döneminde 81 ile ve 892 ilçede poliçe sayısı 2,5 milyona ulaştı. Prim destek ödemesi 740 milyon lirayı bulurken, hasar ödemesi miktarı da 863 milyon lira oldu. Aynı dönemde sigortalanan tarımsal varlık ise 27 milyar lira. Bakan Eker, sigorta uygulamasının nasıl yaygınlaştırılacağının, nasıl etkinleştirileceğinin üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu, aynı zamanda tarım sigortalarının destekleme ödemeleriyle ilişkisinin kurulmasına yönelik çalışma yapılabileceğini kaydetti.
 
Türkiye genelinde tarım sigortasında poliçe sayısı 2,5 milyona ulaşırken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, arazilerin sigortalattırılması gerektiğine dikkat çekti. Tarım sigortalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Babacan, 10 paket sigara parasına 50 dönüm buğday ekili arazinin her türlü riske karşı sigorta ettirilebildiğini kaydetti. Buğday ekili 50 dönümlük arazinin yıllık sigorta primi 95 lira. Tarım sigortası uygulamasının başarılı olduğunu aktaran Babacan, “Bu sisteme yeni başlayan ülkelerin ilk 7 yılı ile Türkiye’nin ilk 7 yılı mukayese edildiğinde Türkiye’deki uygulama ayrı bir başarı örneği olarak tescil edilmiş durumda.” değerlendirmesini yaptı. Babacan, İspanya’nın bu sisteme başladıktan sekiz yıl sonra dona karşı tarım sigortası vermeye başladığını ifade ederek, Türkiye’nin sistemi kurduktan 6 ay sonra donu sigorta kapsamına aldığını ifade etti.