Sorumluluk sigortaları yaygınlaşmalı

Sorumluluk sigortaları yaygınlaşmalı

CNK Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Babadoğan; “Ülkemiz ihracatının özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve tüm dünyaya yayıldığı ve çeşitlilik gösterdiği bu dönemde, firmalarımızın ürün kalitesi de artmaktadır. Bu rekabet ortamında ürünlerin, üçüncü şahıslara verebileceği maddi ve bedeni zararlar, geri çağırımlar ve bundan doğacak finansal kayıpların sigorta teminatı altına alınması şarttır. Bu tür sigorta poliçeleri sorumluluk poliçeleri adı altında değerlendirilmektedir”dedi. Üretim ve imalat sektörlerine danışmanlık yapan CNK Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Babadoğan, Türkiye’nin artan ihracatına paralel olarak son dönemlerde gittikçe önem kazanan Ürün Sorumluluk Sigortalarını anlattı.
“Bu rekabet ortamında ürünlerin,üçüncü şahıslara verebileceği maddi ve bedeni zararlar, geri çağırımlar ve bundan doğan finansal kayıpların sigorta teminatı altına alınması şarttır. Bu tür sigorta poliçeleri sorumluluk poliçeleri adı altında değerlendirilmektedir” diyen Cenk Babadoğan, otomotiv sektöründen örnek vererek “parça üreten bir firma, üründen kaynaklanabilecek bir teknik hata meydana geldiğinde; aracın üçüncü bir şahsa ve/veya bir mala vereceği zararları “ürün sorumluluk “ poliçesi dahilinde karşılar” şeklinde konuştu.
Son dönemlerde manevi tazminatlar da büyük önem taşımaktadır…
Poliçede mevcut ise manevi zararların tazminatının da geçerli olacağını vurgulayan Cenk Babadoğan “Son dönemlerde manevi tazminatlar büyük önem taşımaktadır. Bu sebepten dolayı sorumluluk poliçelerine manevi tazminatlar da dahil edilmelidir” dedi.
Geri çağırma”ve “Finansal kayıp” poliçeleri…
Babadoğan, Geri Çağırma ve Finansal Kayıp poliçeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Bir parçanın hatası, araca monte edildikten sonra fark edilirse, bayide satışa hazır veya satılmış olan tüm araçlar geri çağırma planı dahilinde toplatılır. Hatalı parçalar, kontrolü ve testleri tamamlanmış güvenilir parçalar ile değiştirilir. Bu tür hasarlara “geri çağırma” ya da uluslararası dilde “recall” hasarları adı verilir. “Geri çağırma” poliçesi” olan bir şirket böyle bir durumla karşılaştığında poliçesinin teminat limitleri ve klozları dahilinde koruma altına alınmış olacaktır. Eğer üretici firma geri çağırma teminatı ile birlikte isteğe bağlı olarak “finansal kayıp” teminatını da satın almış ise bu durumda geri çağırma ile ilgili yapılacak işlemlerden dolayı kendisine gelebilecek finansal kayıp rücularını da poliçedeki limitler ve klozlar dahilinde karşılamış olacaktır.”
Global şirketler ürün sorumluluk sigortalarını sözleşmelerinde zorunlu hale getirmeye başladı…
Üretici firma ürün sorumluluk sigortası yaptırmak istemese bile ticari ilişki içinde olduğu şirketlerin, sözleşmelerine eklediği madde ile sigorta yaptırmak zorunlu hale gelmeye başladığını vurgulayan Babadoğan, “Bunun iki önemli sebebi vardır. Global şirketlerin,Türkiye’de ticari ilişki içerisinde oldukları bu tür yan sanayi ve yedek parça üreten firmaları, sözleşmelerinde talep edilen limitler dahilinde gelebilecek hasar ve rüculara karşı korumaktır. Bu tarz bir yaklaşım da karşılıklı ticari ilişkilerinin uzun süreli devamını sağlamak adına yapılan anlaşmadır. İkinci sebep ise global şirketlerin, üretimlerini yapan Türkiye’deki firmaların, mali yapılarının, gelebilecek büyük bir hasar ya da rücu karşısında, yeterli olamayacakları kaygısıdır”
Ürün Sorumluluk Sigortasının üretici firma için avantajları…
Üretici firmanın risklerini istenilen limitler dahilinde teminat altına alabilmesinin çok önemli bir avantaj olduğunu ifade eden Cenk Babadoğan “Böylece sektörde daha emin ve rahat adımlarla ilerleyerek, ürünleri için bir sorumluluk teminatı kazanmaktadır. Ayrıca yeni ticari anlaşmalarda da avantajın yanı sıra yeni ve güçlü pazarlar kazandırmasını sağlayacaktır” dedi.
Sorumluluk poliçelerinin soru formlarının müşteri tarafından titizlikle ve dikkatle doldurulması çok önemlidir…
Bu tür sorumluluk poliçelerinin teklif alınması aşamasında soru formlarının müşteri tarafından titizlikle ve dikkatle doldurulmasının altını önemle çizen Babadoğan, “ileride meydana gelebilecek hasarlarda bu soru formlarındaki bilgilerin ispat niteliğinde rol oynayacaktır” şeklinde konuştu. Ürün sorumluluk ve tamamlayıcı sigorta ürünleri ile ilgili olarak yapılacak sigortaların içeriği ve klozları hakkında müşteriye detaylı bir şekilde bilgi verilmesi gerektiğini önemle vurgulayan Cenk Babadoğan, uzmanlık isteyen bu ürünün hasar sürecinde de müşterinin aydınlatılması ve bilgilendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.
“Özellikle bu risklerden doğabilecek hasar tazmin talepleri büyük rakamlarda olabilecek rucülar halinde alt taşeronlara dahi gelebilmektedir”
Cenk Babadoğan, ürün sorumluluk (product liability), geri çağırma (recall) ve finasal kayıp (financial loss) risklerinde üreticiye gelebilecek hasar ve rücular ile ilgili olarak “Özellikle bu risklerden doğabilecek hasar talepleri büyük rakamlarda olabilecek rucülar halinde alt taşeronlara dahi gelebilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa’dan gelebilecek büyük rakamlı hasar talepleri özellikle kredi ile çalışan firmaların mali dengelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden bu tür sorumluluk poliçelerinin ivedilikle ülkemizde yaygınlaşması, ileride gelebilecek büyük hasar taleplerine karşı önleyici tedbir olacaktır” dedi.
Ürün Sorumluluk Sigortası için önceliki sektörler …
Ürün Sorumluluk Sigortası için öncelikli sektörler olarak; otomotiv, offroad, ağır sanayi ve makine parça üreticileri , savunma ve havacılık sanayi, yaş meyve ve sebze üreticileri , gıda ve içecek üreticilerini işaret eden Cenk Babadoğan “Bu tür riskler yurt içerisinde yerel sigorta şirketlerinden satın alınabileceği gibi, büyük montanlı riskler için Londra marketi üzerinden teminat da bulunabilmektedir.Büyük montanlı risklerin Lloyd sendikaları üzerinden iş bazında bulunabilmesi ve Türkiye’deki bir sigorta şirketi üzerinden düzenlenebilmesi mümkündür. Ürün sorumluluk (product liability), geri çağırma (recall), finasal kayıp (financial loss) ve gerekirse ürün garanti (product gurantee) sigortaları mutlaka ihracat yapan üreticinin yanında olması gereken tamamlayıcı sigorta ürünleri olmalıdır. Bu sigorta teminatının mutlaka rating’i yüksek reasürans şirketlerinden plasman yapılarak bulunması önemlidir.