TARSİM, 2023 yol haritasını çizdi

TARSİM, 2023 yol haritasını çizdi

Tarım sigortasında 2014-2023 Yıllarını kapsayan kısa, orta ve uzun vadeli stratejik eylem planını hazırlandı. Tarım Sigortaları’nın Gelecek 10 Yılı Çalıştayı, 10-12 Nisan Tarihleri arasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın himayesinde, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM’in) ev sahipliğinde, Ankara’da gerçekleştirildi.

2005 Yılında toplumun tüm taraflarınca konsensus ile uygulamaya konulan ve bugün 7. Yılını geride bırakan Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde, şimdiye kadar yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, yapılmayanların nedenlerinin incelenmesi ve gelecek 10 Yıla yönelik hedeflerin belirlenmesi amacına ilişkin düzenlenen Çalıştay’a tüm paydaşlar katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in de katıldığı Çalıştay’ın ikinci yarısında gerçekleştirilen oturumlarda, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerden katılan birbirinden değerli akademisyenler, gazeteciler, İsviçre, Amerika, Almanya ve İspanya gibi ülkelerden gelen konunun uzmanları, Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi ile dünyada tarım sigortası uygulamalarını ele alarak, Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi’ni uluslar arası açıdan değerlendirdi. Türkiye’deki tarım sigortaları sisteminin çok kısa bir süre içinde, ciddi başarılara imza attığını belirten yabancı uzmanlar, Türkiye’de uygulanan Sistem’in, dünyada tarım sigortaları modelleri arasında örnek gösterilen bir konuma ulaştığını vurguladılar.

Çalıştay’ın 2. gününde ise, Bitkisel Ürün Sigortaları, Hayvan Hayat Sigortaları, Sera Sigortaları ve Su Ürünleri Hayat Sigortaları başlıkları altında Grup Çalışmaları gerçekleştirildi.

Yoğun bir program ve katılımla gerçekleştirilen Çalıştay’ın sonunda yayınlanan bildirgede;

-Bitkisel ürünlerde teminat kapsamının genişletilerek, tarım sigortalarının geniş tabana yayılması,

-Sera Sigortası’nda örtü altı kayıt sistemine kayıtlı ve sigortalanabilir seraların sigortalılık oranın artırılması,

-Hayvan Hayat Sigortaları’nda sigortalılık oranının artırılması,

-Su Ürünleri Hayat Sigortaları’nda sigortalılık oranının artırılması,

-Eksper sayısının ve ekspertiz kalitesinin artırılması,

-Tarım Sigortaları konusunda üreticilerin bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması,

-AR-GE faaliyetlerinin geliştirilmesi,

– Sigorta işlemlerinde kayıt sistemlerinin etkinliğinin artırılması,

-Sigorta şirketi ve sigorta aracılarının sisteme olan olumlu etkilerinin artırılması,

-Risk transfer mekanizmalarına önem verilmesi,

-Devlet’in prim ve hasar fazlası desteğinin devamlılığı,

 konularını ve 2014-2023 Yıllarını kapsayan kısa, orta ve uzun vadeli stratejik eylem planının hazırlanarak, bu planın hızlı bir şekilde uygulamaya konulacağı açıklandı.