TARSİM’den 5 milyarlık hasar ödemesi

TARSİM’den 5 milyarlık hasar ödemesi

SIGORTAGUNDEM.COM – MANİSA

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Manisa’da Bağcılık Araştırma Enstitüsü. Sütüm Keçiden Çiftliği ve Talu Ekofarm’ı ziyaret etti. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu ziyareti sırasında tarım sigortalarının güncel durumu ve yeni çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı. TARSİM’in temel amacının tarım ekonomisinin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Satoğlu, iyi kurulan bu yapının kısa sürede çok başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtti.
Türkiye’de 1957 yılından bu yana tarım sigortalarının geçerli olduğunu hatırlatan Satoğlu, “Ancak tarım ürünlerinde sigortalılık oranı 2005 yılında TARSİM kurulana kadar yüzde 0,5 gibi düşük oranlarda kaldı. Bugün ise tarım ürünlerinde yüzde 20’ye yaklaşıyoruz. Bu yılın sonunda bu orana ulaşmayı hedefliyoruz. Bizim örnek aldığımız İspanya’da bu oran 35-40 yılda yüzde 35’e ulaştı. Biz kısa sürede iyi ve hızlı yol aldık. Bu daha da gelişecek. Devletin bu modelin arkasında olması ve bunu her fırsatta ortaya koyması en büyük avantajımız” dedi.
Uygulamalarının yurt dışında da ilgiyle izlediğini ifade eden Satoğlu, 25 ülkeye danışmanlık verdiklerini, Azerbaycan’ın TARSİM modelini kopyalamak için çalıştığını anlattı.

“25 ÜLKEYE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ”

TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, “Şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz dünyada tarım sigortacılığında en ileri ve en iyi model şu anda Türkiye’deki TARSİM modelidir. Bunun çok iddialı söylüyorum çünkü hemen hemen yıl içerisinde yaklaşık 25 ülkeye danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ülkelerden gelen davetlere göre de gidip o ülkelerde sistemi anlatıp sistemin kuruluş şartlarını anlatıyoruz ki buna Latin Amerika ülkelerinden tutun Çin’e kadar Hindistan’a Fas’a Cezayir’e Tunus’a Gürcistan’a Azerbaycan’a bu ülkelerin birçoğuna danışmanlık hizmeti de veriyoruz.  Geçtiğimiz günlerde Sırbistan’da idik. Önümüzdeki günlerde Bosna Hersek’e gideceğiz. Oralarda da bu sistemin nasıl çalıştığını o ülkeler de de devletler nezdinde anlatıyoruz. Daha çok Türkiye Cumhuriyetleri çok yakından takip ediyor. Azerbaycan neredeyse bizim kanunumuzun kelimesi kelimesine aynısını uygulamak istiyor. Geçen yıl Afrika’da Kenya ve Uganda’ya da gittik, maliye ve tarım bakanları ile, yetkililerle görüştük. Onlara da sistemi anlattık. Çünkü bu sistemler her ülkede çok başarılı çalışmıyor. Latin Amerika’da 80’li-90’lı yıllarda kurulmuş olan modeller çok başarılı olamamış çünkü sistemin bir ayağı hep eksik kalmış. Türkiye’deki modelin başarısındaki en önemli nedenlerden bir tanesi ilk kuruluş aşamasında yapının çok iyi organize edilmiş olması ve yapı içeresindeki yer alan paydaşların görev tanımlarının çok iyi yapılmış olması. En önemli nedenlerden bir tanesi de devletin bu dönem içerisinde sisteme vermiş olduğu güçlü ve istikrarlı destek. Hep sistemin arkasında durmuş. Bu birçok ülkede görmediğimiz bir örnek”  diye konuştu.

2017’DE 1.6 MİLYARLIK PRİM ÜRETİMİ

Hasar ve prim üretimi konularına da değinen Yusuf Cemil Satoğlu’nun verdiği bilgilere göre TARSİM’in yılı 1,6 milyar liralık prim üretimiyle tamamlaması bekleniyor. Hesaplar bu yılki hasar ödemesinin de 850-900 milyon lirayı bulacağını gösteriyor. Yıllar itibarıyla ödenen toplam hasar tutarı 4,5-5 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Satoğlu sözlerine şöyle devam etti:  “TARSİM’in 2006 yılında faaliyete geçmesinden bugüne kadar geçen süre içerisinde yaklaşık olarak sadece Manisa iline ödediğimiz hasar tutarı 560 milyon lira civarında. Manisa’nın diğer illeriyle beraber toplam ödediğimiz hasar tutarı 850 milyonu buluyor. Özellikle geçtiğimiz yıl ve bir önceki yıl hem don hem de dolu hadisesinin bu bölgede yaşanmasından dolayı bu bölgede çok ciddi bir hasar ödemesi yapıldı üreticilerimize. Bu tabi ki üreticilerimizin poliçe yapma isteğini tetikliyor. O yüzden hem poliçe adetleri olarak hem de hasar adedimiz olarak yoğun bir bölge Manisa, sigortalılık oranı yüzde 60 seviyesinde.”

TARIM SİGORTALARINDA ÖNEMLİ BİR AŞAMA

Halen 25 sigorta şirketiyle çalıştıklarını belirten ve bu yıl başlattıkları yeni uygulamaların ilk sonuçları hakkında da açıklamalar yapan Satoğlu, “İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası” ile tarım sigortalarının önemli bir aşamaya taşındığını ifade etti.Satoğlu, “Hazırlık aşaması nedeniyle sezona gecikmeli girdik. 20 günlük bir zamanı kullanabildik. Buna rağmen 409 ilçede 70 bin poliçe satıldı. Hatta Kahramanmaraş Elbistan’da hasar ödemesi bile yaptık. Önümüzdeki sezon çok daha iyi olacak. Bu sigortaya dahil ürünlerini artırıyoruz. Arpa, yulaf, çavdar ve tritikale de kuraklık verim sigortası kapsamına alınacak. Böylece verim sigortasında yeni bir aşamaya geçiyoruz. Ayrıca yaşanan iklim değişikliği nedeniyle tarım sigortalarının önemi daha da artıyor. Çünkü bu değişikliklere en açık sektör tarım. İklim değişikliği nedeniyle oluşan riskler bugün bütün risklerin önüne geçti. Birçok uluslararası rapor bunu teyit ediyor. Tezat iklim olayları artıyor. ‘Hiç don görmedik’ denen yerlerde don, ‘kuraklık görmedik’ denen yerlerde kuraklık oluyor. Çiftçimizin artık daha dikkat olması gerekiyor. Eski alışkanlıktan vazgeçilmeli” dedi.

HAYVANCILIKTA SİGORTALILIK YÜZDE 6-7’DE KALDI

Tarım sigortaları açısından hayvancılık sektöründeki durumla ilgili bilgi veren Genel Müdür Yusuf Satoğlu bu branşta sigortalılığın yüzde 6-7 kaldığını söyledi. Bunun temel nedeninin işletme büyüklükleri olduğunu belirten Satoğlu, “Türkiye’de işletmeler genel olarak çok küçük. Bu sigortayı olumsuz etkiliyor. Ancak son yasal düzenlemeler sonrası çiftçilerin kredi alırken hayvanlarını da teminat olarak gösterebilmesi poliçe sayısını artırmaya başladı” dedi. Bu nedenle hayvanlar için hırsızlık teminatı verdiklerini de açıklayan Satoğlu, bu branşta suiistimallerin olmaması için önemli çalışmalar yaptıklarını açıklandı. Satoğlu şöyle devam etti: “Örneğin sigortalama aşamasında hayvan eşgallerini topluyoruz: Fotoğraflarını çekip, küpe numaralarını alıyoruz. Geniş bir veri tabanı oluşuyor. En başından beri ciddi tedbirler alındığı için çok fazla suiistimal gerçekleşmiyor. Olduğu takdirde de Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapılıyor.”

Manisa gezisi kapsamında Yunusemre Osmancalı İlkokulu’nu da ziyaret eden TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu öğrencilerle sohbet etti. Çocuklara TARSİM tarafından hazırlanan ve içinde eğitim malzemeleri bulunan paketler hediye edildi.