TARSİM’in kapsamı genişliyor

TARSİM’in kapsamı genişliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yüzde 50 destek verdiği tarım sigortaları, bu yıl yağ gülünden hububat saplarına, vahşi hayvan saldırısından nakliyeye kadar daha fazla risk ve ürünü güvence altına alacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yüzde 50 prim desteği verilen tarım sigortalarının kapsamı genişliyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tasarıya göre; Tarım sigortaları 2014 yılı uygulamalarına ilave olarak 2015 yılında bitkisel ürün sigortasında; meyve bahçeleri ve bağların korunması amacıyla tesis edilen “dolu ağı ve örtü sistemleri”  teminat altına alınacak. İsteğe bağlı olarak yapılacak uygulama kapsamında “dolu ağı ve örtü sistemlerinde”  meydana gelen zararlar, dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını riskine karşı sigortalanacak.

Saplara sigorta güvencesi

Bu yıl, hububatların hasat edilmeden önceki sap kısmı ve halk arasında Isparta gülü olarak bilinen “Yağ gülü”  dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı sigorta kapsamına alınacak. Böylece dolaylı olarak saman da güvence altına alınmış olacak.

Öte yandan yeni düzenlemeye göre büyükbaş hayvanların sigorta kabul yaşı  31 günden  8 güne, küçükbaş hayvanların ise 6 aydan 3 aya indiriliyor. Üreticiden gelen talep üzerine yapılan düzenleme, daha fazla yaşanan erken kayıp riskine karşı hayvanların teminat altına alınmasını hedefliyor.

Tarsim vahşi hayvan saldırısına kalkan olacak

2015 yılında tarım sigortaları su ürünleri hayat sigortasıyla, su ürünleri üretim tesislerinin ana unsurlarından olan  “kafes ve ağlar” da her türlü doğal afet, kazalar ve diğer canlıların saldırısından meydana gelecek zararlara karşı teminat kapsamına alınacak.

Arıcılık sigortasıyla, ilk yılda gerçekleşen sigorta sonuçları ve yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, arılı kovanlar vahşi hayvanların saldırısından doğacak her türlü zararlara karşı teminat kapsamına alınıyor. Gezginci arıcılık yapan üreticilerin, poliçe vadesi içerisinde sigortalı olarak nakliye yapabilme hakkı 3’ten 4’e çıkarılıyor. Başka bir deyişle gezginci arıcı sigortalı olarak bir yılda 4 kez nakliye yapabilecek.

Tarsim  nelerden korur?

İlk defa uygulamaya 2007 yılında başlanan ve üreticilerin yaptıracakları sigorta primlerinin yüzde 50’sinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca desteklendiği mevcut tarım sigortaları uygulamasında 2014 yılı itibariyle tüm bölgeler için bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilerin, bitkisel ürünleri, seraları, büyük ve küçükbaş hayvanları, kümes hayvanları, su ürünleri ve arılı kovanları, teminat kapsamına alındı.

Bitkisel ürünler sigortası; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını zararlarını,  yaş meyve, sebze ve kesme çiçekler için; doludan kaynaklanan kalite kaybı risklerini, açık alanda meyveler için; ilave olarak don riskini tazmin ediyor. Ayrıca sigortaya kabulü uygun görülen seralardaki örtü, iskelet, teknik donanım ve ürüne; fırtına,  hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskınının verdiği zararlar teminat altına alınıyor.

Tarım sigortası büyük ve küçükbaş hayvanlarda; ihbarı mecburi hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale sonucu ölüm, yavru atma ve yavru ölümü, her türlü kaza, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpması ve yangın veya infilak sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler nedeniyle, sigortalının, doğrudan doğruya uğradığı maddi zararı temin ediyor. Kümes hayvanları ve su ürünleri, ölüm riskine karşı hayat sigortası kapsamında güvence altında bulunuyor.

Plakalı, modern ve içinde arı olan kovanlar fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını risklerine karşı teminat altına alınıyor. Bu arada, 2007’de kesilen poliçe sayısı 219 bin iken 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde kesilen poliçe sayısı yüzde yüzde 382,6 artarak 1 milyon 59 bin adete yükseldi. 

YORUMLAR YAZ
  • Muhterem guven7 yıl önce
  • Dogal afetler deniyor ama bazi dogal olaylar ornegin don olayi bitkisel uretimi kapsamiyor