“T\u00fcketicinin g\u00fcveni i\u00e7in y\u00f6netmeli\u011fi hat\u0131rlatt\u0131k”

“T\u00fcketicinin g\u00fcveni i\u00e7in y\u00f6netmeli\u011fi hat\u0131rlatt\u0131k”

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık  Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, 2012 yılı içerisinde trafik sigortalarında bazen haftadan haftaya, hatta bazen de günübirlik fiyat değişiklikleri gözlendiğini belirterek “Ekim ayı başında şirketlere bir yazı ile 2009 yılı Haziran ayında yayınlanan zorunlu trafik sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelik hükümlerini hatırlatmak istedik” dedi.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nden gazetemizde geçtiğimiz hafta yayınlamış olduğumuz “Hazine’den Zorunlu Trafikte Can Sıkan Karar” başlıklı haberimize açıklama geldi. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç tarafından gönderilen açıklamada söz konusu haberde belirtilen yönetmeliğin yeni bir uygulama olmadığına dikkat çekilerek ekim ayı başında şirketlere gönderilen yazının bir hatırlatma olduğu ve sektör temsilcilerinin eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.Dünya Gezetei’nden Yakup Sayar’ın kaleme aldığı yazı şöyle:

Dr. Ahmet Genç’in ekim ayı başında şirketlere gönderdikleri yazının yeni bir düzenleme olmadığına dikkat çektiği açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “2009 yılı Haziran ayında yayınlanan zorunlu trafik sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelik hükümleri halen geçerlidir. Söz konusu Yönetmelikte; şirketlerin zorunlu trafik sigortasında kendi tarifelerini “serbestçe” belirleyecekleri, ancak bu tarifeyi 6 ay değiştiremeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla bu hüküm de yeni değildir. Bu hükmün amacı, şirketlerin, rakibe göre değişen ve hiçbir hesaplamaya dayanmayan, tarifesizlik olarak adlandırılabilecek uygulamalardan kaçınmalarını sağlamaktır.”

İyi sürücü kötü sürücü fiyatlamasının önünde engel yok

Şirketlerin yine aynı yönetmeliğe göre, serbestçe belirledikleri “temel primler” üzerinden, kendileri “indirim ve artırım” sebepleri belirlediklerin altı çizilen açıklamada, “Bu belirlemeler, şirket aktüerinin hazırlayacağı rapora göre olmaktadır. Bu raporlar, şirket nezdinde denetime hazır bulundurulmaktadır. Diğer bir ifadeyle,
şirketlerin yapacakları tarife aktüeryal gerçeklere dayanmak zorundadır. Bu çerçevede, şirketlerin iyi sürücüye indirimli ve kötü sürücüye zamlı prim uygulamalarının önünde de bir engel yoktur” denildi.

Bazen günden güne fiyatlar değişiyor

Genç açıklamasında, özellikle 2012 yılı içerisinde, piyasada anılan yönetmelik hükmüne aykırı olarak, bazen haftadan haftaya, hatta bazen de günübirlik fiyat değişiklikleri gözlendiğine dikkat çekerek, “Bu durumun tüketicinin sektöre güvenini sarstığı görülmüş olup, yönetmeliğe aykırılığın önlenmesini teminen hatırlatmada bulunulmuştur” dedi.

Tarife serbestisi tarifesizlik anlamına gelmemektedir

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç açıklamasında söz konusu yönetmelik ile getirilen hükümlerin sigorta şirketlerinin kendi tarifelerini yaparken teknik dengeleri gözetmelerini öngördüğünü ifade ederek şunların altını çizdi: “Esasen, söz konusu yönetmelik ile getirilmiş olan sistem, şirketlerin piyasadaki rakiplerine bakarak her gün fiyat değiştirmeleri şeklindeki kaos ortamına göre, karlılıklarını olumlu etkileyecek bir sistemdir. Unutulmamalıdır ki, tarife serbestisi tarifesizlik anlamına gelmemektedir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde, Müsteşarlığımız, sistemin bütününü dikkate alarak, şirketlerin tarifelerini daha dikkatli ve özenli yapmalarını, kendi tarifelerine uyma konusunda disiplinli olmalarını, kendi yaptıkları tarifelere uymamak suretiyle öngöremedikleri olumsuz mali sonuçlar ile karşılaşmamalarını temine çalışmaktadır.”