Ulusal sanayileri koruma eğilimi güçleniyor

Ulusal sanayileri koruma eğilimi güçleniyor

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in, dünyada gelecek beş yıla yön verecek ana trendleri incelediği raporda korumacı sanayi politikalarının tüm dünyada ivme kazandığına dikkat çekildi. “Küresel Trendler 2023-2028” başlıklı raporda, ulusal güvenlik açısından kritik öneme sahip demir-çelik, petrol, otomotiv gibi sektörlere yönelik geleneksel korumacı politikalar sürerken bir yandan da yapay zeka gibi yüksek teknolojiler, temiz enerji ve kritik kaynaklara ilişkin korumacı yeni sanayi politikalarının geliştirildiği vurgulandı.

Kearney’in raporunda korumacı sanayi politikalarının hem Batı ülkelerinde hem gelişmekte olan ülkelerde yaygın biçimde kullanılmaya başlandığına dikkat çekildi. Raporda ABD’deki “Enflasyonu Düşürme Yasası”, Avrupa Birliği’nin “Yeşil Sanayi Planı”, Çin’deki “Made in China 2025 Planı” ve “Hindistan’da Üret” inisiyatifi korumacı yeni sanayi politikalarının örnekleri olarak gösterildi.

Kearney uzmanları, önümüzdeki dönemde tüm dünyada üretimin giderek artan biçimde yerelleşeceği ve ulusal sanayileri korumaya yönelik yeni politika ve uygulamaların devreye gireceği öngörüsünde bulundu. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde gümrük vergilerinde artışlar yaşanacağı ve yerel tedarik zorunlulukları gibi ticareti sınırlandırıcı yeni önlemlerin alınacağı da Kearney uzmanlarının öngörüleri arasında yer alıyor.

EN ÇOK KORUNACAK SEKTÖRLER

Raporda korumacı sanayi politikalarından önümüzdeki beş yılda en çok yararlanacak sektörlere de yer verildi. Buna göre ağır sanayi, havacılık, yeşil enerji, madencilik, bilgi teknolojileri, çip, tarımsal sanayi ve Ar-Ge, gelecek beş yılda yeni tür korumacı politikalardan en çok yararlanılacak alanlar olarak sıralandı. Kearney uzmanları bu sektörlerde faaliyet gösteren ulusal şirketlere yönelik finansal teşvikler sağlanacağı ve küresel rekabetten korunacakları öngörüsünde bulundular.

POLİTİKA MÜDAHALELERİ GÜÇLENİYOR

Raporda, korumacı sanayi politikalarının bütün dünyada hız kazandığına işaret eden verilerden örnekler de yer aldı. Dünya üzerindeki korumacı politikaları izleyen “Global Trade Alert” sistemi 2009 yılında sadece 90 müdahale tespit etmişken bu sayı geçen yıl 2 bin 83’e, 2023’ün ilk 6 ayında ise bin 868’e yükseldi.

Grafik: Korumacı müdahale sayısında yaşanan artış


Kaynak: Global Trade Alert, Kearney analizi

TÜRKİYE DE DESTEKLİYOR

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Türkiye’de de başta yüksek teknoloji ve savunma olmak üzere stratejik sektörlerin teşvik mekanizmaları ve uygun koşullu finansman imkanlarıyla desteklendiğine dikkat çekti. Okutur, “Ar-Ge ve inovasyon ile dijital dönüşümün önümüzdeki dönemde de desteklenmesi ve buna ek olarak nitelikli işgücü yetiştirilmesine yönelik politikaların geliştirilmesi Türkiye’nin küresel ekonomideki rekabetçi konumunu koruyup geliştirmesi açısından büyük önem taşıyor” dedi.

“SANAYİ MEVZUATININ GÜNCELLENMESİ REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIR”

Onur Okutur, sanayi mevzuatının daha rekabetçi, krizlere daha dayanıklı, daha yerel ve daha sağlam temellere oturmuş şekilde güncellenmesinin Türkiye’nin rekabet gücüne büyük katkı yapacağını da vurguladı.