Ulusal ve uluslararası ticarette güvencenin adı: Kefalet sigortası

Ulusal ve uluslararası ticarette güvencenin adı: Kefalet sigortası

Kefalet sigortası Türkiye için yeni olsa da ticari hayattaki yeri ve önemini her geçen gün artırıyor. Peki nedir bu kefalet sigortası ve ne işe yarıyor?

Kefalet sigortası nedir?

“Kefalet senedi” olarak da bilinen kefalet sigortasını, “lehtar olan üçüncü kişinin zararlarını sigortalı adına telafi eden mekanizma” olarak tanımlayabiliriz. Bir nevi banka teminat mektubu olarak da nitelendirilebilir.

Hatırlanacağı gibi, 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan torba kanunla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda (KİK) değişiklik yapılmıştı. İşte bu değişik kapsamında, 4734 sayılı KİK’e göre yapılan ihaleler için de sigorta şirketlerinin düzenleyeceği kefalet senetleri teminat olarak kabul edilmeye başladı. Kısacası kefalet sigortası, yurtiçinde Kamu İhale Kanunu kapsamında kamu kuruluşlarına ve özel kuruluşlara, yurtdışına özel ve kamu kuruluşlarına hitaben düzenlenebiliyor.

Neden kefalet sigortası?

Malum, bankalardan temin edilen teminat mektupları pek çok işletmenin kredi limitlerinde daralmaya neden olabiliyor. Kefalet sigortasında ise kredi limitleriniz rahatlıyor, nakdi değerleriniz hizmetinde kalmaya devam ediyor. Bu sayede ticari finansal ortaklarınız, sermayedarlarınız, iş ortaklarınız ulusal ve uluslararası ticarette sizle gönül rahatlığıyla çalışmaya devam edebilir.

Türkiye’de de Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş sigorta şirketleri, 2017 yılından bu yana kefalet (senedi) sigortası düzenliyor.

Kefalet sigortası çeşitleri

* İhaleye katılım (geçici) teminatı: Herhangi bir nedenle “amir”in ihaleden ayrılması, ihale sözleşmesini imzalamaktan vazgeçmesi, sunması gereken teminatları sunamaması riskine karşı teminat sağlar.

* Performans teminatı: Amirin sözleşmede belirlenen şartlara uygun şekilde yapması gereken işin gerekliliğini yerine getirmemesi riskine karşı teminat sağlar.

* İmalat/bakım/onarım teminatı: İş tesliminden sonra belli bir süre sonra işçilik kusuru sonucu ortaya çıkan zararlara karşı teminat sağlar.

* Sözleşme teminatı: Borçlunun sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerini yerine getirmemesine karşı teminat sağlar.

* Gümrük ve mahkeme teminatı: Kamu kurumlarını ilgilendiren; vergi daireleri, gümrük idareleri ve mahkemelerin lehtar olarak yer aldığı, dava konularında ve gümrükten malın çekilebilmesi veya gümrükleme işleminden doğacak olan hatalar nedeniyle oluşacak kamu alacağının karşılanması için sigorta ettirenden talep edilen kefalet türü.