Yatırımlar tamam sırada karlılık var

Yatırımlar tamam sırada karlılık var

Sigorta sektörü zor bir dönemden geçiyor. Son dönemlerde artan karşılıklar ve buna bağlı olarak şirketlerin artan zararları hem şirketleri hem de yöneticileri farklı önlemler almaya zorluyor.

Biz de Sigorta Gündem olarak sigorta şirketlerindeki gelişmeleri zaman zaman mercek altına alıp hangi şirket hangi alanlarda büyüyor, ne tür yatırımlar yapıyor gibi sorulara cevap arıyoruz. Biz de son dönemlerde dikkatimizi çeken şirketlerden biri olan Güneş Sigorta’yı mercek altına aldık. Şirket son iki yılda hangi yatırımları yaptı, hangi alanlarda büyüdü siz okurlarımız için derledik.

Sürekli gelişen hizmet ağı

2012 yılında, Türkiye genelinde 11 Bölge Müdürlüğü, 3 Temsilcilik ve 2.600’ü aşkın dağıtım kanalı ile hizmet veren Güneş Sigorta’nın 2013 yılı itibariyle bölge müdürlükleri ve satış kaynaklarının sayısını artırması dikkat çekiyor. Şirket 10 Bölge Müdürlüğü, 6 Finansal Bölge Müdürlüğü, 3 Temsilcilik ve 2.800’ü aşkın dağıtım kanalı ile hizmet vermeye başladı.

Bankasüransın önemi artıyor

Sürdürülebilir büyüme strateji kapsamında, potansiyel büyüme alanlarından biri olarak görülen banka sigortacılığında 2012 yılında ciddi adımlar atan Güneş Sigorta, 2013 Ocak ayı itibariyle, bölge yapılanmasında acente ve finansal kaynak yönetimini birbirinden ayrıştırdı. Mevcut bölge müdürlüklerine ek olarak sadece banka sigortacılığı alanında satış süreçlerine ilişkin fonksiyonlarda faaliyet gösteren 6 yeni finansal bölge müdürlüğü kurdu. Şirket, banka kanalına yönelik hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılmasına yönelik finansal yapılanma çalışmaları sonucunda Banka Kanalına Özel Farklılaştırılmış Hizmet Modelini oluşturdu. Satış, teknik, hasar ve tahsilat süreçlerini banka kanalına özel olarak yeniden yapılandırdı.
2013 yılında oldukça yüksek tutulan hedefler yakalandı. Vakıfbank’tan alınan güç, karşılıklı işbirliğine olan inanç ile gerçekleştirilen verimli çalışmalar ve ortak projelerle banka kanalındaki prim üretimi yüzde 42 oranında arttı. 2012 yılında yüzde 10,9 olan finansal kaynak prim üretimi toplam üretim içindeki payı 2013 sonu itibariyle yüzde 13,2’ye çıkardı.

Sektörde bir ilk: PUSULA

2008 yılında başlatılan Teknoloji Dönüşüm programı kapsamında tümüyle şirkete özgün IT yazılımını hazırlamak üzere başlatılan, sigorta sektörünün en büyük IT projesi olan Pusula ile 2010 yılında ilk poliçe üretildi. 2012 yılında yeni IT sistemine tam geçişi sağlandı. Yani Pusula projesini tamamlandı. 2012’de tüm acentelerin ana ortağı olan VakıfBank ve çalışılan diğer tüm bankalar yeni IT sistemine yani Pusula’ya tamamen geçi sağladı ve tüm veriler  bu sisteme aktararak, yönetilmesi son derece hassas ve zor olan bu süreç başarıyla tamamladı..
 
Karlı kaynak karlı branş stratejisi

2012 yılında başlatılan program kapsamında, öncelikle çok yönlü değerlendirmeler yapılarak, şirketin  yoğunlaşacağı hedef branşlar yeniden belirlendi. Büyümenin yeni geliştirilen, kârlılığı yüksek ürünlerden ve kaynaklardan sağlanması stratejisini destekleyecek, satış ekiplerini kârlı ürünlere yönlendirecek kampanya ve yeni ürün çalışmaları 2013 yılında da devam etti. 2012 yılında yüzde 20 olan hedef branşlardaki büyüme oranı 2013 yılında yüzde 29’a çıktı. Bugün sektör en kârlı branş olan, yangın branşında yüzde 24 büyürken, Güneş Sigorta’nın büyüme oranı  yüzde 46 oldu.  Aynı şekilde, mühendislikte sektör, yüzde 34 büyürken Güneş, yüzde 51, kaskoda, sektör yüzde 11 büyürken, Güneş,  yüzde 13 büyüme sağladı. Sağlıkta ise sektör büyüme oranı yüzde 11, iken Güneş Sigorta yüzde 32 büyüdü.
Evet, Güneş Sigorta’nın büyüme rasyolarını aşağıdaki tablodan da görmek mümkün. Birçok piyasa analistine göre son iki yılı yeniden yapılanma ve yatırım yılı olarak geçiren Güneş Sigorta’da da karlılık 2014 yılından itibaren kendini gösterecek.

Güneş Sigorta’nın branşlar bazında büyüme verilerine bakıldığında da belirlenen strateji ortaya çıkıyor. Güneş Sigorta yangın branşında 2012 yılında 124 milyon 798 bin lira prim üretirken 2013 yılında bu alandaki prim üretimini 182 milyon 362 bin liraya yükseldi. Yani bu alanda yüzde 46 büyüme gösterdi. Aynı şekilde mühendislik branşında 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 51 büyüyen Güneş Sigorta prim üretimini 77 milyon liradan 116 milyon liraya çıkardı. Aynı dönemde nakliyat branşında yüzde 10, sağlık branşında yüzde 32 büyüdü. 
Aynı dönemde DASK’da yüzde 34 büyüyen Güneş Sigorta, kaskoda yüzde 13 büyürken zararlı branşların başında yer alan trafikte ise sadece yüzde 6 büyüdü. 

 

YORUMLAR YAZ
  • Şuheda10 yıl önce
  • Sigorta ile ilgili bilinçlendirmeleriniz ve haberleriniz için teşekkürler yazı güzel olmuş.