2022’de sigorta sektörü için “Liderlik” yatırımı daha da önem kazanıyor

2022’de sigorta sektörü için “Liderlik” yatırımı daha da önem kazanıyor

Pandemi ile birlikte satış kanallarındaki değişimler, uzaktan ve hibrit çalışma modeline geçiş, sektördeki büyüme ve artan talepler doğrultusunda 2022’nin, liderler ve ekipleri için daha fazla mücadele gerektiren bir yıl olacağı düşünülüyor.

Girişimci ve İş Yaşamı Koçu Selmin Gök, bu doğrultuda organizasyon hedeflerinin gerçekleşmesi için, liderlerin koçluk ve mentorluk yöntemlerini kullanmalarının kritik önemde olduğunu belirtiyor.

Sigorta sektörü pandemi boyunca çoklu değişkenleri bir arada yürüttü. Global olarak dönüşen iş dünyasında, sigorta sektörü de dijitalleşme, çeviklik, iklim değişikliği çalışmaları, doğal afetlerden kaynaklı hasar oranlarının değişikliği gibi pek çok konuyu odağına aldı.

Satış kanallarındaki değişimler, uzaktan/hibrit çalışma modelibe geçiş ile birlikte sektördeki büyüme ve artan talepler doğrultusunda 2022’nin, liderler ve ekipleri için daha fazla mücadele gerektiren bir yıl olacağı düşünülüyor.

Selmin Gök Eğitim ve Danışmanlık Şirketi’nin Kurucusu, Girişimci ve İş Yaşamı Koçu Selmin Gök, yaşanan büyüme ve dönüşümler karşısında şirketlerin gelişim yatırımlarında önceliği ekiplere yönelik teknik- ürün temelli eğitimlere verebildiğini, bu çalışmalara ek olarak organizasyonun başarısında kilit rol oynayan yönetim kadrolarının koçluk ve mentorluk yetkinliklerini geliştirmenin de aynı önceliğe sahip olması gerektiğini iletti.

Yönetim Kadroları Zorlandı

Pandemi’yle birlikte yüz yüze satış yapan ekiplerin tamamına yakını, uzaktan çalışma modeline geçiş yaptı ve telefonla veya online kanallarla satış yapmaya başladı. Başta geçici olarak görülen bu çalışma modeli şu anki durumda harmanlandı ve sigorta şirketleri 2022’de hibrit çalışma modelini tercih edecek gibi görünüyor.

Nitekim bu durum ekibiyle yüz yüze çalışmaya, performanslarını izlemeye ve geri bildirim vermeye alışkın olan yönetim kadrolarını zorladı, bir kısmını ise hala zorlamaya devam ediyor.

Bu doğrultuda organizasyon hedeflerinin gerçekleşmesi için liderlerin, koçluk ve mentorluk yöntemlerini kullanmalarının kritik önemde olduğunu belirten Gök “Liderlerin mücadeleleri bunlarla da sınırlı değil. Liderler; tüm çalışanların uzmanlıklarını derinleştirmeleri, işlerini çeşitlendirmeleri, ustalaşmaları ve çalıştığı kuruma değer katan çalışanlar olmaları gerekliliğini anlatmalı ve zihinsel olarak işe, kendilerine bu zihin yapısıyla bakabilmelerini sağlamalı” dedi.

Öncü Şirketler Eğitime Yatırım Yapıyor

Pandemi, iş dünyasını değişim ve kriz yönetimi ile ani ve beklenmedik bir şekilde baş başa bıraktı. Belirsizliğin ve muğlaklığın hakim olduğu bu dönemde bazı şirketler eğitim-gelişim bütçelerini askıya almayı tercih ederken, öncü şirketler liderlerine ve çalışanlarına yönelik mesleki ve kişisel gelişim yatırımlarını arttırdı.

Selmin Gök, sigorta sektörüne yönelik eğitim programlarıyla şirketlerin “stratejik çözüm ortağı” olarak konumlandıklarını iletti ve “Pandemi başlar başlamaz sigorta sektöründeki öncü müşterilerimizin dönüşümüne rehberlik ettik. Yaklaşık 700 kişiden oluşan ve yüz yüze satış yapan sigorta danışmanlarının; telefonda satış yapma becerilerini artırmaya, liderlerinin de koçluk ve mentorluk yetkinliklerini geliştirmeye odaklandık. 2021’de sigorta şirketleri için en çok sunduğumuz çözümlerin devamında eşsiz müşteri deneyimi yaratma programımız ve satış gelişim yolculuğu yer alıyor” dedi.

İş Sonuçlarında Fark Yaratmanın Sırrı “Terzi Usulü”nde

Faaliyet alanları bir olsa da kurumların kendi içlerinde “biricik” özellikler barındırdığını, her kurumun farklı ihtiyaç ve beklentilere sahip olduğunu belirten Gök; kuruma özel ihtiyaç analizi ve içerik tasarımı yaptıklarını, tüm eğitim programlarında tabiri caizse “terzi usulü” çalıştıklarını ve bu noktada iş sonuçlarına pozitif etki eden gelişim programlarıyla fark yarattıklarını iletti.

E-Öğrenmede Bir İlke İmza Atıldı

Liderler ve ekip yöneticileri, organizasyonun hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynuyorlar. Bu nedenle zamandan ve mekandan bağımsız erişilebilen e-öğrenme ürünleri bu seviyelerde daha çok tercih edilse de bu programların genellikle sektör ayrımı gözetmeden standart içerikle hazırlanmış olması, sabit yapıda, etkileşime kapalı ve takip-ölçüm içermiyor olması zaman zaman şirketlerin bu yatırımlarını yeniden gözden geçirmelerine sebebiyet veriyor.

“Uzaktan öğrenmeye çok açık bir kültürde olmadığımızı düşünüyorum, bu anlamda eğitimlerimde teknolojiyi kullanırken özellikle temas etmeyi ve etkileşim içinde bulunmayı seven bir toplum olduğumuz gerçeğini her zaman göz önünde bulunduruyorum ” diyen Selmin Gök; online ve canlı buluşmalarla birlikte anlık etkileşime açık, sigorta şirketlerine özel olarak hazırlanmış içerikler ve uygulamalarla, katılımcıların deneyim ve beceri setlerine göre farklılaşabilen araçların yer aldığı, Türkiye’nin harmanlanmış ve interaktif modelle tasarlanmış ilk Koçluk ve Mentorluk E-Öğrenme Programı’nı sigorta sektörüne sunduğunu belirtti.

Şirketin ilk dijital ürünü olan bu program yaklaşık 6 aylık yoğun bir hazırlık sonucunda hayata geçti. Online platform üzerinde tasarlanan program, online ve canlı buluşmaların yanı sıra sigorta sektörü örnekleri, konuları ve dinamiklerini karşılayan pek çok vaka, örnek olay senaryo çalışmalarını da içeriyor.

Dünya Ekonomik Forumu 2022 Yetkinliklerine Dikkat Çekti

Dünya Ekonomik Forumu’nun açıkladığı ‘2022 Çalışan Yetkinlikleri’ ne göre, çeviklik, esneklik, yenilikçilik, liderlik ve sosyal etki, öğrenme, analiz yapabilme, duygusal zeka gibi yetkinliklerin öne çıkacağı öngörülüyor. Sigorta şirketlerinin yönetim kadrolarının da tüm yetkinliklerin gelişimine aynı anda odaklanmaları ve eşzamanlı olarak çalışanlarının gelişimine destek vermeleri adına, koçluk ve mentorluk yetkinliklerini daha yukarı bir seviyeye taşımaları, organizasyonun gelecek hayalini (vizyonunu) gerçekleştirmesi adına daha da önemli bir rol üstlenecek.